Az élet egy üres vászon, ami csak arra vár, hogy megtöltsük színekkel. Nos, a Chicory: A Colorful Tale világában pontosan ez a feladat szakad a nyakunkba, mikor a színeknek hirtelen nyoma vész, ahogy a Varázsecset visszaállításukért felelős aktuális hordozójának is. Az eltűnt Chicory mindeneseként és hatalmas rajongójaként más híján kezünkbe vesszük a dolgokat, és természetesen az ominózus ecsetet, hogy újra visszavarázsoljuk a régi életet a vidékre, és szembenézzünk egy lappangó gonosszal.

Csak egy ecsetvonás

A technológia fejlődésével egyre vékonyabb a határvonal a videójátékok és a valóság között, már ami a látványt illeti, de a fotorealisztikusságra törekedő irány persze csak egy a rengeteg stílus közül. Erre remek példa a Chicory: A Colorful Tale is, mely egy igazán lélegzetelállító, meseszerű és minimalista grafikával lehel életet tájaiba és karaktereibe, amit egyszerűen lehetetlen megunni. Mindez a remek animációkkal, valamint a minden helyzethez tökéletesen alkalmazkodó, olykor játékos, máskor pedig feszült és pörgős zenei kísérettel egy igazán páratlan elegyet alkot.

„De most akkor tényleg csak arról szól a játék, hogy kedvünkre festegetünk?” A válasz igen is, meg nem is. Alapvetően valóban azt pacsmagolunk össze ecsetünkkel, amit és akit csak akarunk, de persze a játék célja nem szó szerint az, hogy befessük az egész térképet. Kis hősünk, akinek nevét elég frappáns módon adhatjuk meg (maradjunk annyiban, hogy ez esetemben Chili volt), kezdetben apróságokkal kezd: kiszínezi egy karakter fehérré fakult házát, újra megnyit egy elzárt utat, eltűnt kölyköket keres, vagy épp saját műveivel tölti ki a helyi galéria üresen tátongó képkereteit.

Összeöntött színek

Fő feladatunk persze felderíteni, hogy miért is fakult ki a világ, és mi lett Chicoryval, a válaszokhoz pedig számos kalandon át juthatunk el. A történet előrehaladtával fokozatosan fedezhetjük fel a Varázsecset képességeit, amivel szép lassan újabb és újabb területek nyílnak meg előttünk. Persze, ha elakadnánk, akkor sincs okunk aggodalomra, játékbeli szüleink ugyanis mindig telefonközelben vannak, és bármikor irányt mutatnak, ha rászorulnánk. Másik segítségként ott lapul zsebünkben még okostelefonunk is, amivel nemcsak a térképet tekinthetjük át alaposan az összes hátrahagyott festéknyomunkkal együtt, hanem kamerájával akár képeket is készíthetünk, például a fejtörők megoldásáról, nehogy elfelejtsük. A helyszínek között egyébként klasszikusokat idéző módon, mezőkre osztva, képernyőről képernyőre mozoghatunk.

Festeni az analóg kar mellett akár a touchpaddal is tudunk, ecsetünk méretét, színét, és akár festési mintázatát is kiválasztva, de emellett különböző tárgyakkal is kidekorálhatjuk a világot. Ha ez nem lenne elég, még saját pólónkat és festési mintánkat is megtervezhetjük, karakterünk kinézetét, öltözékét pedig szintén kedvünk szerint alakíthatjuk a rengeteg ruha és sapka kínálatával, de még a fodrászhoz is beülhetünk, ha már unnánk a sérónkat.

A vászon csak rád vár

A Chicory: A Colorful Tale egy csodálatos interaktív mesekönyv, amit mindenkinek érdemes elolvasni. Nem kell tehetséges művésznek lenni ahhoz, hogy bárki élvezhesse (vessetek csak egy pillantást a galéria képeire), az imádnivaló látványvilág, a szórakoztató fejtörők, a kreatív feladatok, valamint a fergeteges karakterek és párbeszédek alatt pedig egy igazán mély történet bújik meg. Az összecsapásoktól sem kell megriadni, az elérhetőség jegyében ugyanis többek között életerőnket is szabadon beállíthatjuk (akár végtelenre), így ez sem állíthat akadályt a fiatalabb, és még kevésbé ügyes közönség elé.