Hazánkban emlékeim szerint akkor lett igazán felkapott az akkor még Párizs-Dakar Rali néven futó verseny, amikor is Szalay Balázs mellett navigátorként indult a megmérettetésen Palik László is, és ez a páros egészen a 9. szakaszig menetelt, hogy aztán egy váltóhiba vessen véget a kalandnak. Ez már azonban a múlt, 2002 óta sok víz, azaz homok lefolyt a dűnéken, és az egész verseny áttelepült Dél-Amerikába. Ennek oka a mauritániai terrorfenyegetettség volt, ami a 2008-as verseny teljes törlését, és a komplett kontinensváltást eredményezte. Ezzel egyben egy 1979 óta íródó hagyományt törtek meg, amely így sokak (engem is belevéve) számára az egész esemény varázsát is a kukába vágta. Az élet viszont nem áll meg, a nagy öregek továbbra is kitartanak a verseny mellett, így például Stéphane Peterhansel és a Formula 1-es pilóta édesapja, Carlos Sainz is megtalálható a játékban. Aki itt most egy vérbeli szimulátor szagát érezte meg, annak le kell lohasztanom a lelkesedését. A teljesen hivatalos köntös mögött egy ízig-vérig játéktermi fizikára épülő program található, de abból is sajnálatos módon a gyengébbik fajta. Mégsem mehetünk el mellette szó nélkül, mert van egy olyan része is a programnak, ami kifejezetten érdekessé teszi azt, és még a kíváncsiságunkat is felébreszti egy-egy pillanatra.

A SEMMI KÖZEPÉNÉL FORDULJ BALRA

Az első indítás után meg is mutatja magát ez a bizonyos dolog, ami nem más, mint a rendkívül részletes és kidolgozott navigációs rendszer. Ha ezt nem sikerül elsajátítanunk, akkor semmi értelme nem lesz tovább játszanunk, mert semeddig sem fogunk eljutni. Vannak fázisok, amikor szimplán tereptárgyakat kell követnünk, sokat segít nekünk ebben a jobb lent található itiner. Egyértelmű, hogy minden pillanatban nem bámulhatjuk a képernyő jobb sarkát, így támaszkodnunk kell a navigátorunk szöveges utasításaira is. Ő mindent felolvas, ami papíron is szerepel, így alap angoltudással a tarsolyban már sokkal könnyebb lesz az életünk. Az újoncoknak még egy iránytű is segít, amely a PUBG-hez hasonlóan mutatja az ajánlott haladási irányt. Vigyázat, mert sokkal könnyebb eltévedni, mint gondolnátok! Navigátor nélkül, egy szál motorral majd ráébredtek, hogy mi is az a magány.

HARDCORE DUNES

A játék Unreal Engine-t használ, de sajnos messze elmarad attól, amit grafikailag ki lehetne hozni a témából vagy a motorból. Az arcok a régi Max Payne-t idézően merevek és ijesztőek, de a homokdűnék szépen ki lettek dolgozva. A fizikai modell pedig egyszerűen horror. A Peugeot terepjáró irányításakor például olyan ideges lettem, hogy azonnal ki is léptem a programból. A Renault volt az, amivel közelebb tudtam kerülni a játék élvezetéhez, persze csak olyankor, mikor nem kiásni kellett a sárból. A motorok és quadok szintén borzalmasak, a Kamaz teherautó viszont szintén a kellemesebb kategória, de nagyon messze áll a tökéletestől. Az online rész teljesen kihalt, maximum családunk tagjaival ülhetünk le kicsit versenyezni, de ezt semmiképpen sem ajánlom, ha békében akarunk élni egymás mellett. A koncepció nagyon jó és izgalmas, de ha a jövőben nem lesz rendesen játszható fizikai modell, akkor semmit nem ér az egész. Hatalmas kár érte, hiszen igen kiváló ügynök lehetett volna már elsőre is!