Hiába találkozhattunk már kiváló DLC-kkel az elmúlt években, az embernek akaratlanul is az jut az eszébe ezekről a letölthető csomagokról, hogy csak a vásárlók lehúzása, olyan kiegészítő, ami simán helyet kaphatott volna az eredeti játékban is. Szerencsére a The Missing Link a telepítését követően ezek a prekoncepciók elpárolognak, ugyanis a Human Revolution első kiegészítője megéri mind a ráfordított pénzt, mind a ráfordított időt.

A hiányzó láncszem

A The Missing Link se nem előzmény, se nem folytatás, a nevéhez méltóan az alapjátékot egészíti ki, ugyanis végre megtudhatjuk, hogy miért tartott olyan sokáig Adam hajóútja Hengsha és Szingapúr között. Annak ellenére, hogy a DLC lényegében a fősztori része, teljesen külön menüben kapott helyet, így akkor is elindíthatjuk, ha már végigvittük az alapjátékot, és akkor is, ha még nem – igaz ez utóbbit a spoilerek és történetbeli kérdőjelek miatt nem nagyon ajánljuk senkinek. Mindez azt is jelenti, hogy a játékban elért eredményeink (főleg az augmentációk terén) itt semmissé válnak, amit a játék azzal magyaráz, hogy a kiegészítő elején felfedeznek minket a Szingapúr felé tartó hajón, és egy EMP-vel szépen kisütik az összes fejlesztésünket. Lényegében kapunk egy „factoryresetet”, így ugyanazokkal az alap kiegészítőkkel vághatunk neki a nagy kalandnak, mint a Human Revolution bevezetőjét követően. Aggodalomra azonban semmi ok, a felszerelésünk egy része hamar visszaszerezhető, sőt, Praxis-pontokat is találhatunk, így újból elkezdhetjük fejleszteni Adamet, méghozzá a saját játékstílusunknak megfelelően.

A The Missing Link amúgy a Human Revolution, csak kicsiben – persze ez nézőpont kérdése, hiszen a DLC nagyjából öt órás játékidejét még némelyik aktuális FPS szóló módja is megirigyelhetné. A lényeg, hogy a legtöbb kiegészítővel ellentétben nincsenek lekorlátozva a lehetőségeink, minden, ami az alapjátékban benne volt, az itt is megtalálható. Kezdetben ugyan muszáj lesz a lopakodós stílust erőltetni, de az első húsz perc után kinyílik a program, és ettől a ponttól már tényleg csak a játékoson múlik, hogy miképp göngyölíti fel a hajón és egy tengeri kutatóbázison zajló történetet, amiben jelentős szerep jut a Belltowernek, az Illuminatinak és jó pár illegális emberkísérletnek.

A változatosság gyönyörködtet

Ha tehát a csendes pusztítás vagy a lopakodás híve vagy, akkor ugyanúgy megtalálhatod a saját utad, mint abban az esetben, ha nem szeretsz finomkodni, és inkább a szemtől-szembeni konfrontációt választod. A pályák most is változatosak, több lehetőséget, több megoldást kínálnak, arról nem is beszélve, hogy a megfelelő fejlesztések kiválasztásával akár rejtett helyekre is bejuthatsz, az igazán hardcore arcokat pedig tíz új achievement várja, ráadásul akad köztük olyan is, aminek a megszerzése nem kevés türelmet és profizmust igényel. Szerencsére a DLC nem csak technikailag maradt hű az alapjátékhoz, de a hangulat és a mondanivaló területén is sikerült újfent maradandót alkotni. A cselekedeteid részben most is hatással vannak az eseményekre, sőt, lesznek olyan fordulópontok is, mikor a játékosnak kell döntenie élet és halál között. Mindemellett a történetre sem lehet panasz, nem csupán tölteléket kapunk, hanem egy rendesen kidolgozott sztorit, ami tökéletesen passzol a Deus Ex kellően sötét, kellően nyomasztó világába.

A szükséges plusz

A The Missing Link nem csak azt mutatja meg, hogy a készítők még a megjelenést követően is odafigyelnek a portékájukra, de azt is, hogy képesek tanulni a hibáikból. A Human Revolution legnagyobb rákfenéje a bossharcok játékidegen kivitelezése volt, és a kiegészítőben ezt a csorbát is sikerült kiköszörülni. A kaotikus és frusztráló lövöldözésnek vége, a lezárásban egy a játékhoz méltó taktikus küzdelemben kell kiiktatni a legvégső ellenfelet. Összességében tehát egy remek kiegészítést kapunk a The Missing Link képében, olyan csomagot, amit bátran ajánlhatunk minden Deus Ex: Human Revolution tulajdonosnak.