Erre a kérdésre egyelőre nem lehet kategorikusan igent vagy nemet mondani, várni kell egy-két évet, hogy egyértelmű legyen, viszont az látszik, hogy valami elkezdődött. A Pro Evolution Soccer hosszú évek után tört ki a középszer mocsarából, és a 2016-os epizód a korábbi romok helyén lerakott egy remek új alapot, ami több éven keresztül az is maradt. Erre kerültek most újabb szintek, amelyek előrevetítik egy nagyszerű futball(stadion) képét, amelyben a jelenleginél is kiválóbb élmény lesz focizni.

Nézz a felszín mögé!

Ez persze csak azután derül ki, hogy elindítottuk a játékot. A menürendszer ugyanis megváltozott, de nem előnyére. A korábbi évek letisztult, világos, de nem túl szép menüjét a fejlesztők lecserélték egy még rosszabbra. Statikus, egy-két színből álló hátterek, lefelé megnyíló lehetőségek, jobb oldalon pedig focisták képei – ocsmány, na. Az azonban nem, amit a játék nyújt. Az eFootball PES 2020 ugyanis nemcsak a játékmenetre erősített rá, de a külcsínre is, na, meg az esportra, erre utal a játék megváltozott címe. A pályára lépve elkezdődik a varázslat: már a meccset felvezető képsorok is remek hangulatot teremtenek, nem beszélve magáról a játékról. A labda fizikája egészen elképesztő lett, csakúgy, mint a játékosok viselkedése. Nem túlzás azt állítani, hogy minden megmérettetés olyan, mintha egy valódi televíziós közvetítést néznénk. A játékosok futnak, lökdösődnek, megszerzik és elvesztik a labdát, és élethűen küzdenek, csakúgy, mint mi, akik az egész versengést irányítjuk.

Nagyon meg kell küzdeni egy-egy gólért, miközben a játék sebessége ismét lassult, de ez nem baj, mert a dinamikája ugyanolyan kiváló, mint az előző években. A mechanika hihetetlenül folyékony, az olyan apró animációk nagyon feldobják az egész programot, mint a szögletnél a kapu előtt a társuknak integető játékosok. A fentiekből az is következik, hogy bizonyos szinten újra kell tanulni az irányítást, ahogy azt is, hogy figyelni kell a játékra. A bírók ugyanis elég hektikusan viselkednek, és még apróságokért is képesek lapot adni. Ez azonban nem egyoldalú, hiszen az ellenfél is képes durvulni. A stratégiázásnak, a pontos labdajátéknak a szerepe a meccsek megnyerésében még nagyobb lett, mint eddig: a szimuláció lassan megközelíti a tökéletest.

Tökéletességre törekedve, de még nem elérve

A tökéletesség abban is megnyilvánul, hogy a PES 2020 egyszerűen remekül néz ki, a Juventus és a többi megszerzett csapat sztárjai megszólalásig hasonlítanak önmagukra. A licencek kérdése azonban továbbra is probléma, amit PS4-en és PC-n orvosolni lehet, Xboxon nem. A játékmódok között a szokásosakat kapjuk (MyClub, Be a Legend, Kick Off), a MasterLeague-ben valódi edzőkkel (Lothar Mattheus, Diego Maradona stb.) vezethetjük győzelemre a csapatunkat, melyet egy jópofa dialógusrendszer is feldob. Ennek a játékmódnak az irányítása azonban esetenként nehézkes. Szerencsére a mikrotranzakció nem számottevő, nem szükséges pénzt költeni a fejlődéshez.

Az eFootball PES 2020 jó néhány év után előnyére változott: a taktikusabb játékmenet, a finomhangolások azt mutatják, hogy a Konami szeretné megszorongatni a FIFA-t. Ha a nemrégiben lerakott alapokra helyezett új szinteket tovább sikerül bővíteni, akkor van esély arra, hogy átvegye a bajnoki érmet, mert most már nagyon közel áll hozzá, erre pedig bizonyítékul szolgálnak a sajtó és a játékosok által adott magas pontszámok. Ennél többet pedig egy játék/fejlesztő/kiadó nem is kívánhat.