Ennek köszönhetően nem is akármilyen kombinációt kaptunk, már persze ha az alapjáték is a birtokunkban van. A valaha készült legnagyobb kiegészítőről van szó a játékhoz, mert nem kevesebb, mint öt különböző ország határát szelhetjük át benne. Vár ránk Litvánia, Lettország és Észtország, de Finnország déli területein is szállíthatjuk az árut. Az egyik legnagyobb különlegesség viszont Oroszország egy kicsi szelete, beleértve Kalinyingrádot és a második legnagyobb várost, Szentpétervárt. Hogy igazán érzékeltethessem, mivel is van dolgunk, a második helyezett, a Skandináv kiegészítőcsomag mindössze 27 várost foglalt magába, míg a Baltikumban 35 vár felfedezésre, ezek közül pedig 25 kifejezetten nagyvárosi jelleggel bír. A Beyond the Baltic Sea igazi kihívását nem a terület nagysága, hanem az országok mennyisége jelenti. Az SCS vállalta azt, hogy az olasz csomag megjelenése óta eltelt nem egészen egy évben, elkészítik öt különböző ország közlekedési tábláit, forgalmi rendjét és jellegzetes épületeit. Még akkor is, ha például Oroszországnál ez nem jelent túl sokat. Ennek ellenére mindig tudni fogjuk, hogy éppen hol is járunk.

SZOCREALITY

Ahogy elérkezünk a szovjet utódállamokba, például Litvániába, akkor azonnal arcon csap minket gyerekkorunk boldog békeérzete. Valami olyan szocreál paradicsomba csöppenünk bele, amit nagyon sok fiatalabb olvasónknak már hiába is mesélnénk. Az SCS Software legújabb kreálmánya elhozza nekünk a panelházak varázsát, a betonbuszmegállók csodálatos formavilágát, de a nyári melegben krematóriumként funkcionáló, ízléstelen kialakítású szállodákat is. Az utakat Lada „ezerötösök”, Nivák és UAZ kisbuszok róják, és még emlékeimet igencsak felszínre húzó, Robur kinézetű autóbuszok is meg-megfordulnak az AI kötelékében. A vonatszerelvények teljes mértékben a hazánkban is még jócskán tapasztalható színvonalat idézik, de az igazán lehengerlő látványt számomra a villamosok nyújtották: ezekből legalább háromfélét lehet megszámolni. Ugye nem kell nagyon ecsetelnem, hogy a Tatra szerelvények még szerves részei Budapest közlekedésének is? Nem szenvedünk hiányt felismerhető emlékművekből, kiállított hadi gépezetekből és repülőkből sem, csak nyitott szemmel kell járni a térképen. Igazi újdonság, hogy például az Orosz határnál ellenőrzésen is átesünk, ráadásul két alkalommal is. Ez egy kevéske várakozást igényel, ahol szövegesen instruálnak minket arról, hogy éppen mi történik.

NEM WIEN, BÉCS

Egy héttel a Baltic DLC megjelenése előtt még azt is észrevehettük, hogy sok város neve magyarosodott is, hála JohnBart munkájának. Bratislava ezentúl Pozsony, Genéve mostantól Genf, de Banská Bystrica helyett is végre Besztercebányát olvashatunk, a sok más egyéb változás mellett. A bővítés tehát annyira jóra sikerült, hogy azonnal beszippant minket a hangulata, kisgyermeki élvezettel állunk meg minden egyes ismerős épületnél, harsogva nevetünk fel, visszaemlékezve a beutalós nyaralásokra és a családi Lada borostyános sebváltójára. Őszintén hiszem, hogy ez a cél is ott lebegett a táj építőinek szemei előtt, mert ellenkező esetben sajnos arra kell eszmélnem, hogy én nem vagyok normális. Kötelező vétel minden egyes önjelölt és igazi kamionosnak egyaránt!