Akinek általában egy autóroncsról nem az jut eszébe, hogy a hűtőfolyadékot köpőcsészébe töltse, annak nem „szerencsétlen” Johnny kalandja a megoldás egy unalmas szombat délutánra, ellenben azon tömegek, akiknek a fent említett műveletsor alapján rögtön az ugrik be, hogy a bilit tűz fölé lógatva felforralhatjuk a vizet, hogy így fertőtlenítsük az imént talált borotvát, azoknak van egy remek hírem: ez a cucc csak grafikailag nevetséges, minden más tekintetben vicces, ne lepődjünk meg, ha a velünk egy légtérben élők néhány óra után ránk zárják az ajtót, főleg, ha gurgulázó kacajunk az átlagnál elviselhetetlenebb.

Evil Days of Luckless JohnEvil Days of Luckless JohnEvil Days of Luckless John

Az alapfelállás: Johnny Majernek rossz napja van, a maffia ráteszi a kezét az apjától örökölt kaszinóra, ráadásul a korrupt seriff közreműködésével még gyilkossági kísérlettel is megvádolják. Itt lépünk be mi a történetbe, hogy a langaléta hőst megszemélyesítve összehozzuk a nagy tervet: nő, pénz, csillogás, vagyis, esetünkben Helen, kaszinó, aranybánya.

A cseh fejlesztőcsapat alkotására a „vegyes felvágott” lenne a legtalálóbb jelző, mert van itt minden a játékgyártás boszorkánykonyháinak alapanyagaiból, és néha a Centauri csapata nem átallott előkotorni az edény aljába ragadt maradékot sem. Alapjaiban kalandjáték, tipikus „szedj fel mindent, ami mozdítható, ki tudja, mikor lesz belőle lángszóró”; de van platform, logikai feladvány, némi belsőnézetes lövöldözés, autó- illetve traktorverseny, sőt: az sem baj, ha a játékos Mortal Kombatban is jeleskedik. Természetesen nem kell arra számítani, hogy az egyes típusokban külön-külön is világbajnok megvalósítás vár minket, mert nehéz nem pejoratív értelemben ilyesmit mondani, de a fejlesztők a mennyiségre mentek, az egyedüli minőséget a beteg humor jelenti a játékban. Remek beszólások, szóviccek várják a játékosokat, akikkel szemben nem csak az alapszintű angol nyelvismeret, de a fekete humorra való fogékonyság is követelmény, mert ha valaki nem hajlandó a múzeumot védő botos, öreg néniket Neo módjára laposra verni, az bele se kezdjen Szerencsétlen Johnny kalandjaiba.

Evil Days of Luckless JohnEvil Days of Luckless JohnEvil Days of Luckless John

A logikai feladványok nem feltétlenül nehezek, legtöbbször pár próbálkozásból megoldhatóak. Ha nagyon nem megy valamelyik akadály, ott a „könnyebb logikai feladványok” opció a beállításoknál. A végletekig leegyszerűsített irányításnak köszönhetően sokszor az is elég, ha az aktuális helyszín minden egyes interaktív pályaelemét a zsebünkben található összes kisebb-nagyobb fityfenével megbizgeráljuk, és ha sikerül „megtalálni” a helyes kombinációt, Johnny koma vagy elkezdi használni az eredményt, vagy további ötletekkel instruál minket. Használható tereptárgyak lehetnek különböző szerszámok, gépek, ide-oda ráncigálható dobozok, autók, és persze emberek is, az adott képernyőn található összes macerálható objektum kilistázható – a tabulátor megnyomásakor kis fogaskerekek jelzik, hol érdemes matatni.

A történet lineáris ugyan, de szórakoztató, emellett érdekes helyszíneket tartogat: járunk majd börtönben, csatornarendszerben, ellátogatunk a halál hivatalába, futunk egy kört a virtuális valóságban, és kapunk lelki útravalót a város széli templomban is.

A mentési rendszer furcsa, de megszokható. A történet fejezetekre bomlik, minden egyes fejezet elején a játék ment egyet automatikusan, ezt a főmenüből később bármikor betölthetjük. Ezen túl vannak még stratégiailag jól szétszórt mentési pontok, ahol hősünk az események szerencsétlen alakulása esetén feltámad, azonban ebből csak az utolsó párat tartja meg a gép. Véleményem szerint ez felesleges bonyolítás, a játék ettől nem lesz nehezebb, csak idegesítőbb – bármennyire is élvezetesek a feladványok, azért van pár, amit az ember ha egyszer teljesít, szíves örömest kitörölne az emlékezetéből.

Végeredményben jó kis móka ez, főleg a nagy nyári uborkaszüret közepette, és bár tényleg nem valami grafikai csoda, sőt, a hangok is inkább a múltat idézik, azért akinek szíve csücske a gyűjtögetős-farigcsálós kalandozás, az nyugodtan tegyen vele egy próbát.