Ennek megfelelően azok számára a legideálisabb, akik éppen elölről kezdenék a történetet, bár a fejlesztők szerint bármilyen állásban nekivághatunk az újdonságoknak. Komoly filozófiai elmélkedésemet (hogy akkor most folytassak-e egy kétéves mentést, amire nem emlékszem, vagy áldozzam fel az abba tett időt) azzal könnyítette meg a Missions and Monsters (azaz M&M... de kis cukor!) betája, hogy a frissebb mentéseimet nem fogadta el. A megjelent változatra remélhetőleg már nem jellemző ez a…khm… apróbb baki.

Kalandok & Szörnyákok

A DLC első sorban szörnyeket és igazából három új karakterosztályt is hoz. Mondjuk, utóbbi szám elég lelombozóan fest az eredetileg elérhető 20 alap, 6 történet-alapú és 6 tárgykészítéssel feloldható mellett, de legalább érdekesek az újoncok.

A Samurai viszonylag egyszerű harcos, aki elég erőseket csaphat oda, és jó trükkjei vannak, de 1-1 debuff formájában magának is árt velük. A Beastmaster közepesen bonyolult mechanikát kapott, ahol megidézett házikedvencei segítik érkeztükben/távoztukban, de a kaszt alapvető lényege, hogy mennyire cukik a körülötte csetlő-botló kis minilények. A Wrangler pedig képes megszelídíteni a velünk szembejövő szörnyek egy jelentős részét, és után harcban is komolyan felpumpálhatja őket.

Szörnyeket azonban nélküle is szerezhetünk, mivel van olyan küldetés, amit teljesítve egyszerűen csak besorozunk egyet. De akárhogy is teszünk szert rájuk, nagyjából úgy fejleszthetjük őket, mint emberi karaktereinket (és Bzaro-t). A karakterosztályokat itt variánsnak hívják, és néhányat feloldhatunk sima fejlődéssel, a többit pedig vagy küldetésekkel, vagy különleges tárgyak zsákmányolásával, netán legyártásával. Emellett a variánsoknak kisebbek a képességfáik (és sok átfedés akad a fajok között), de eggyel többet is használhatunk belőlük. Ha a csapatösszeállításban nem is duplázódtak meg a lehetőségeink, de azért elég sok új variációt kapunk.

Céhek & afk köszörűk

Ami pedig a küldetéseket illeti, azokat a Guildekben indíthatjuk. Van néhány egyedi és akadnak ismételhetők, siker esetén pedig többnyire pénzt, tapasztalati és képességpontot, valamint IP-t adnak. És néha új feladatokat, szörnyvariánsokat, különleges tárgyakat, és más kellemes extrákat is kapunk még, ahogy idővel 1-1 nagyobb csatát is így nyithatunk meg. Cserébe egyrészt némi pénzt vagy IP-t kell elköltenünk a megtiszteltetéshez, hogy nekivághassunk a feladatnak, másrészt a másodlagos karaktereink közül kell elzavarnunk pár főt, 30-50 percre, hogy végrehajtsák azt. Ezt még cifrázza, hogy a küldetés leírásában általában utalnak rá, milyen képességű emberünkre (vagy pont szörnyünkre) érdemes bízni a csapatvezetést, ezzel jelentősen javítva az esélyeken. 

Ezen felül az IP pontokból Gulid-épületeket is felhúzhatunk, amik a küldetésekben, a patrol névre hallgató grindben, vagy csak úgy általánosságban segítik csapatunkat. És persze egymásnak is adnak extrákat, így lehet velük építészkedni, min-maxolni. De a küldetésrendszer lényege inkább a kispadon ülő karakterek által, vagy akár a távollétünkben is gyűjthető XP és AP.

Hepék & hupák

A megjelenéskor eredetileg vissza akartam térni a játékba, befejezni a történetet, de aztán elsodort a világ, így nem könnyű megállapítani, mit változtattak most, és mit egy évvel ezelőtt. Szerencsére nem is nagyon kell, mivel komoly grafikai és játékmenetbeli változást nem tapasztaltam. (Kis leágazás: Tisztelt játékfejlesztők! Ha bármikor úgy döntenek, hogy a zene hangerejének levételével az átvezető videók alatt is el kell némítani a zenét, sőt még a beszédet/narrációt is, akkor alkalmatlanok a munkakörükre és a társadalmi létre... 0/10, játszhatatlan, vesztettek, viszlát, AZT MONDTAM VISZLÁT!)

Az AI esetében továbbra is akadnak meglepően ostoba húzások, de arra valahogy rááll a rutin, hogy mágus karaktereinket pont sorra kerülésük előtt altassa vagy némítsa el, ami részben dicséretes, némelyik pályán viszont hihetetlen idegesítő. Alapvető feladatkörük meghatározása után saját embereinket is átadhatjuk gépi irányításra, de úgy tűnik, az AI ellenünk szurkol, legalábbis az első pár pályán éppen eleget hibázott ahhoz, hogy villámgyorsan visszavegyem az irányítást.

Ami magát a DLC-t és értékeit illeti, megnehezítette az ismerkedést, hogy elölről kezdve a játékot nagyjából annak negyedénél kezdenek felbukkanni az új osztályok és a szörnyeket adó küldetések, így ebből is nyilvánvaló, hogy ez egy a rajongóknak szóló kiegészítő. Ők örömmel fizetik ki a 13 eurót, és kezdik akár elölről az amúgy 30-40 órás, de most még hosszabbá vált kalandot. Azoknak viszont, akik most hallottak először a Fell Sealről, de megtetszett nekik a stílusa, műfaja, azt javaslom, egyelőre maradjanak az alapjátéknál, különösen, hogy ez a cikk még a Steam aktuális vására alatt jelenik meg, amikor harmadáron kapható.