Legalább ennyi izgulnivaló maradjon, ha már ennek az ősznek is úgy kellett nekifutnunk, hogy magyar csapat már nincs versenyben az európai kupákban, habár válogatott szinten még maradt számolgatnivalónk az utolsó EB selejtezőket illetően. A hazai vizekhez tartozóan rögtön le kell szögeznem, hogy lokalizáció terén ezúttal is kimaradunk a jóból. Ennyit a kesergésről, vágjunk bele a dolgok közepébe! Az új FIFA mindig érdekes dolog: nagyok az elvárások, mindenki azt várja, hogy itt most óriásit kell szólnia a dolognak, minden téren valami másra vágyunk. Ez nagyon nehéz fejlesztői szemmel, mivel adott egy igen kötött szabályrendszer és környezet, melynek határain túlra nem lehet merészkedni. Arra akarok kilyukadni, hogy sportjátékok esetében a meglepetés is kell, de nagyon fontos a realitások talaján való maradás is. Úgy gondolom, hogy az EA megoldotta a házi feladatot.

KÖNNYED ÉS LÉGIES

Az Ignite engine nagyon jól viselkedik, szebb és finomabb lett, mint tavaly. A scriptelt átvezető jelenetek vagy bevonuló videók esetében találkozhatunk egy-két hirtelen mozdulattal, de ezt nagyon jól ellensúlyozza az, amit a konkrét játékban látható mozdulatokkal csináltak a derék programozók. Elkerülhetetlen a nagy ellenlábas, a Pro Evolution Soccer említése, mivel véleményem szerint a mozdulatok és azok összekötöttsége jobban érvényesült benne a rivális ellenében. A kanadaiak azonban idén megtaláltak valamit, amit eddig csak kerestek. Érdemes nem továbbpörgetni a visszajátszásokat, akkor fogjuk meglátni az igazán szembetűnő részleteket. A játékosokon érezhető, hogy nem teljesen poligonok és „agyatlan” robotok, hanem sokkal inkább egyéniségekként viselkednek. A bokamozdulatok, a fejesek, a futás, az esések és az ezeket összefonó futás között nem érezhető, hogy hol kezdődik az egyik, és hol ér véget a másik. Másképpen fogalmazva gördülékeny, természetes érzést keltő elegyet alkotnak. Bármennyire is soknak tűnik most ennek az elemzése, nagyon fontos előrelépésnek lehetünk szemtanúi. A játékmenet is szimuláció szagúbbá változott, nem „ragad” a játékszer senkihez olyan mértékben, mint korábban. Rossz ütemben közelítettünk meg egy felénk tartó labdát? Körülményesebb lesz azt megszelídíteni, de ugyanakkor rögtön rá is jövünk a hibánkra és legközelebb oda fogunk rá figyelni. Úgy döntünk, hogy akkor most rászúrjuk 40 méterről, hadd repüljön a kapus? Ezt is jól meg kell fontolni, mivel az ütemen megint csak sok fog múlni. Könnyedén nevetségesen erőtlen kísérlet lehet belőle, melynek a morálgyengítő hatásairól most nem írnék hosszabb tanulmányt. Aki figyeli a Mennyei Bajnokságot, biztosan érti miről is van itt szó (És most kéretik nem megbántódni). 

VÉDEKEZZ, NEM ÉRHET MEGLEPETÉS!

Felnőtt olvasóink valószínűleg tisztában vannak a figyelmeztetés többi értelmével is, de ez most nem az a rovat. Ha van rá lehetőség, hagyni kell, hogy mindenki felvehesse a taktikának megfelelő helyét a védelemben, majd a megfelelő ütemben közbeavatkozva kontratámadást indíthassunk, gyors letámadással és a hatékony mélységi passzokkal, az ellenfél egységeit rendkívül jól össze lehet zavarni. Ha megáll a támadás a középpályán, akkor sem kell megijedni, mert pár jó passz után a védőfal mögé a futó játékos felé beemelt labdák is jóval hatékonyabbak, holott eddig sem lehetett rá sok panasz. Talán ez kicsit azzal is magyarázható, hogy valamivel könnyebbnek éreztem a fél-profi szintet, mint a FIFA 15-nél, pedig mint mondtam, a játékmenet sokat változott. Az úgynevezett „no touch dribbling” is meglepően jól működő dolog. A lényege az, hogy nem feltétlenül arra törekszik a játékos, hogy a labdát magánál tudja, hanem testcsellel megpróbál helyet csinálni magának abban a magabiztos tudatban, hogy ennek hatására uralni fogja majd a helyzetet, hagyva azt, hogy a labda ez alatt érintés nélkül haladhasson a maga útján. Ezek olyasfajta finomságok, melyet csak a FIFA-kat régóta nyúzó játékosok fognak igazán értékelni.

STOPLIS AMAZONOK

Ideje kicsit beszélni arról is, hogy tartalmilag mennyivel kapunk többet, mint tavaly. A legelső és sokakat nagyon meglepő/megosztó újítás, a hölgyek megjelenése a gyepen. Hazánkban jóformán csak az Eurosport képernyőjén követhető női tornák már nagyon régóta képviseltetik magukat, egyre magasabb és élvezetesebb szinten. Az Egyesült Államok és Németország által uralt mezőny nagyon szoros, mellettük még 10 hölgyválogatott került a játékba, valamint egy külön játékmód a nekik szánt világtornával. Magyar vonatkozás nélkül nem marad viszont ez a részleg sem, mivel a Német válogatott Marozsán Dzsenifer nevét remélem, megjegyzik majd ezután azok is, akik még nem ismerték. A mezek mozgásának dinamikája szemet fog szúrni sokaknak, mivel az alkati előnyök ennek kifejezetten segítenek (Nem, ez még mindig nem AZ a rovat). A méltán népszerű FUT mód is bővült, az úgynevezett Draft funkcióval. Ez egy könnyedebb, kicsit rászoktató szagú módja a kártyapaklis játékmenetnek, hiszen egy gyorsan összedobálható, erős csapattal szállhatunk harcba online ellenfeleinkkel. Egyedül a keret összhangja az, amire oda kell figyelni, és már mehet is a móka. A zsetonokkal machináló egyedek sajnos nem tették sosem szimpatikussá ezt a fajta csatározást, de a Draft keretében ilyenről nem eshet szó. Vadonatúj képességjátékokkal gyúrhatunk a meccsek előtt, vagy akár a karriermódokban komoly edzésmunkát végezhetünk a segítségükkel.

Számszerűsítve 5 kategóriában 60 féle gyakorlatról beszélhetünk. Szintén ide tartozik, hogy az előszezon ezentúl nem szimplán barátságos mérkőzésekből áll, hanem felkészülési-tornákon dolgozhatunk a keret összeszokottságán és a megfelelő taktikán. Megszámlálhatatlan órát tölthetünk az online idényekkel is, mostantól meghatározott meccs- és időkorlátú ligákhoz is csatlakozhatunk.  Apró változás, hogy kicsit informatívabb az eredményjelző is, kapunk kulcsjátékos-elemzést a meccs kezdete előtt és a játékvezető nem feltétlenül ragaszkodik az indokolatlan 5 perces hosszabbításokhoz sem. A sporinál immáron van spray, csakhogy mindenki tudja hol a határ, a kezdők pedig a FIFA Trainer segítségével tanulhatnak meg játszani. A Premier League integrálása még mindig sokat dob a hangulaton, de ezúttal már a Real Madrid is szerződött partnere a játéknak. Visszatért a hiányzó Brazil bajnokság is, igaz az egyéb csapatok közé száműzve, de ennyivel is több a felhozatal. Nem hivatalos, nem is megalapozott, de lehetséges az újgenerációs verziók bővülhetnek majd az alkotóközpont funkcióval is, a hatékony csapat- és ligakészítést segítve anélkül, hogy szét kellene „barmolni” az eredeti játékot.

DERÉK IPAROSMUNKA

Lezárásnak azt kell mondani, hogy megint több és jobb. Apró hibákkal ugyan találkozhatunk majd, a kezdeti időszakban a szerverek túlterheltsége is okozott némi kellemetlenséget számomra, már a kioldható tartalmak jóváírása során is. Általában másodjára azért sikerült az is, amit nem akart bevenni a rendszer. Néhány meccsért megkaptam a 3 pontot a kapcsolat megszakadása miatt, amit persze nem bántam, de szívesebben fociztam volna kicsit. Ha ennél több gonddal nem találkozunk az idők során, akkor úgy gondolom, hogy a FIFA 16 méltó folytatás lett.