Joga bonito (ami portugálul annyit tesz „gyönyörű játék”), hiszen a kispályás labdarúgás – a gólok mellett persze – leginkább az egyéni képességekről, a pengés trükkökről és a közönségszórakoztató cselekről szól. Sokan pontosan emiatt szeretik a labdarúgás ezen válfaját, hiszen a nagypályás változatához képest egy látványosabb, pergőbb játékról van szó, az EA pedig jól érzett rá 2005-ben, hogy ennek a sportágnak is van keresnivalója a videojátékok piacán. A franchise nyitó darabja még úgy ahogy hű próbált maradni a kispálya sajátságos kultúrájához és szabályaihoz, de ezt követően lehangoló mélyrepülésbe kezdett a széria, és a röhejes, rajzfilmszerű futballistákat felvonultató FIFA Street 3-mal csapódott csúnyán a talajba 2008-ban. A fejlesztők valamiért úgy gondolták, hogy az utcai futball önmagában nem elég izgalmas a játékosok gép elé ültetéséhez, ezért a fizika törvényeire fittyet hányó cselsorozatokkal, kondenzcsíkot húzó szuperlövésekkel igyekeztek szükségtelenül felturbózni a játékmenetet. A 2012-es verzió nemcsak címében jelzi, hogy szakítani kíván ezzel a szemlélettel (elmaradt a négyes sorszám), hanem végre valahára komolyan is veszi magát. Talán már a legvérmesebb kispályás focirajongók sem hittek abban, hogy az EA hányattatott sorsú sorozata magára talál valaha, de örömmel jelentem: a FIFA Street kétségtelenül a legélethűbb, utcai focis játék, ami valaha készült.

FIFA Street Játékképek

Realisztikus reboot


Erről pedig a FIFA 12 igencsak jól sikerült motorja kezeskedik, így az utcai változat nemcsak grafikájában kifogástalan, de a játékmenet ugyancsak rendben van. A Street örökölte a nagypályás testvér erényeit, és sajnos annak (kevéske) hibáit is: a fizikai kontaktusokért felelős Impact Engine, a precíziós labdavezetés és a passzrendszer ugyanúgy működnek (vagy éppen nem működnek), ahogyan azt megszokhattuk a FIFA 12-ben. Az újdonságot a Street Ball Control nevű irányítási rendszer jelenti, ami remekül muzsikál, segítségével minden egyes labdaérintésünket kontrollálhatjuk, így elképesztően látványos cselsorozatokat és fifikás átadásokat csalhatunk ki aranylábú futballistáinkból a jobb analóg kar segítségével. A rengeteg trükköt (bő kétszer annyit, mint a FIFA 12-ben) ráadásul gördülékenyen össze is fűzhetjük, így csak a fantáziánk és a reflexeink szabhatnak határt annak, hogy miként romboljuk porig az ellenfél védelmének önbizalmát. A védelem jelen esetben nem holmi szóvirág, mert a sorozat történetében először többé-kevésbé tisztességesen védekezhetünk is, bár érthető módon a program ezen része sokkal kisebb hangsúlyt kapott. A játékmenet emiatt talán lassult egy kicsit, de a szűkebb pályákon még így is elég dinamikus és pergő a mérkőzések ritmusa, továbbá a csapatjáték egy nüánsznyival összetettebb lett, mint a korábbi epizódokban.

FIFA Street Játékképek

Rúgd online!


A World Tour menüpont alatt található karriermód adja a játék igazi tartalmát, melyben focistánk megalkotása utána a helyi srácokat összeszedve csapatot kell szerveznünk, hogy leharcolt játszótéri betonpályáról indulva egyre jobb és jobb gárdákkal megmérkőzve jussunk el a kispályás labdarúgás csúcsára. A játékmenet izgalmas és változatos, hiszen a különböző tornákon, kihívásokon eltérő stílusú megmérettetések várnak ránk (időre, gólra, cselekre, kötények kiosztására játszott mérkőzések, és végre valahára futsal is), a győzelmekkel újabb helyszíneket (ebből harmincötöt találunk, a háztetőn kialakított dühöngőtől a parkettával borított arénáig), töméntelen mennyiségű ruhát, kiegészítőt, és csapatot nyithatunk ki. A mérkőzésen mutatott játékunk, cseleink függvényében pontokat gyűjtünk, amiket a játékosaink képességeinek fejlesztésére használhatunk. Minél nagyobb a hírnevünk, annál rangosabb ellenfelekkel mérhetjük össze erőnket, így természetesen a világ legnépszerűbb klubcsapatai sem maradhatnak ki ebből a felhozatalból.

Megannyi válogatott és sztárgárda mellett saját kreált együttesünkkel is részt vehetünk online megmérettetéseken a Street Network nevű közösségi hálózaton keresztül, ahol akár az ismerőseinkből szervezett brigáddal is kiállhatunk más játékosok alkotta csapatok ellen. Továbbá megoszthatjuk és összehasonlíthatjuk teljesítményünket másokéval, tanulhatunk új trükköket, posztolhatunk videót „A hét gólja” kategóriában, valamint értesíthetjük barátainkat a játékban elért eredményeinkről. További jó hír, hogy a FIFA sorozatban létrehozott Virtuális Profinkat pár kattintással importálhatjuk a játékba, mely automatikusan csatlakozik a FIFA 12-beli Football Club felhasználónkhoz is, így a bőrt az utcákon rúgva is gyűjthetjük a pontokat kedvenc klubcsapatunknak a globális pontversenyben. Kell ennél több, hogy egy futball fanatikus jó pár hétre elfoglalja magát? Na, ugye!