Igen, komolyabb rivális nélkül. Van még ugyan nekünk egy FIFA Managerünk, ami bár az EA Sports gondozásában jelenik meg és grafikai, zenei téren is magasan tesztünk alanya fölé kerekedik, mégsem lehet összetettségben, realitásban, játékélményben egy lapon emlegetni a két játékot. Az EA üdvöskéje egyértelműen az alkalmi játékosokat szólítja meg évről évre, míg a britek a keményvonalas fotelmenedzserek évi betevőjét tálalják minden ősszel. Nézzük, idén mit finomítottak a bevált recepten!

Hogy is van ez?!

Ilyen és ehhez hasonló mondatok hagyták el régi Football Manager játékosként a számat az új epizóddal töltött első pár percben. A 2012-es darab ugyanis az eddigiektől kicsit eltérő kezelőfelülettel került a boltok polcaira. Persze nem kell eget rengető dolgokra gondolni -- továbbra is mindent meg fogunk találni, amire szükségünk lehet, csak esetleg máshol, mint ahol megszokhattuk az elmúlt években. Ennek vannak áldásos és kevésbé jól sikerült vonatkozásai egyaránt. Alapjában véve átláthatóbb, letisztultabb lett az összkép, viszont van pár újítás, ami hosszabb idő után sem esik kézre, például én a régi játékosadatlapot még mindig praktikusabbnak és informatívabbnak tartom, mint az újat -- de ez persze abszolút ízlés kérdése, arról meg ugye felesleges vitatkozni. 

Összességében tehát gond nélkül megszokható a legtöbb változás, amit a játék ezen területén eszközöltek a srácok. Nem hiszem, hogy ezzel hosszabb távon baja lenne akár a régi, akár az új menedzsereknek. 

Akarsz róla beszélni?

Nagyszerű hír, hogy idén végre tényleg úgy érezhetjük, hogy egy élő, változó világban vezetjük egyre komolyabb célok eléréséért csapatunkat. Ezért az érzésért legfőképpen az új kommunikációs lehetőségeink felelősek: gyakorlatilag mindennel és mindenkivel kapcsolatba léphetünk, megszólíthatjuk játékosainkat, a vezetőket, a többi edzőt. Ugyan a korábbi években is volt lehetőségünk hasonlóra, ám eddig pár sablonkérdésen és -válaszon kívül másra nem számíthattunk. Eddig! Mostantól ugyanis -- kis túlzással -- valóságosnak ható párbeszédek folyhatnak le köztünk és környezetünk tagjai között. Kérdéseket tehetünk fel, és ennek van is értelme, vége tehát már azoknak az időknek, amikor egy adott felvetésre már előre tudtuk a totál érdektelen választ. Így például a játékosok vérmérsékletüket, csapatban betöltött szerepüket, magánéleti gondjaikat figyelembe véve reagálnak a történésekre -- ne csodálkozzunk, ha mondjuk az olaszok fenegyereke, Mario Balotelli nem épp pukedlizve fog a kispadon eltöltött perceinek okáról érdeklődni. Persze nem mondom, hogy az ötödik lejátszott szezonunkban sem fogunk már ismert szituációkkal találkozni, de egyértelműen változatosabbá tette ez a finomítás a játékmenetet, ami mindenképp örvendetes.

Ám nem csak mi szólhatunk a játékhoz, ő is szól hozzánk -- egész pontosan azokhoz, akik még csak most kezdenék karrierjüket a pálya szélén. Mostanáig ezeket a próbálkozókat elég mostohán kezelte a program: pár résszel ezelőttig konkrétan semmilyen tutorial nem állt rendelkezésre, de a később belepakolt oktatómód sem javított sokat a helyzeten. Örömteli tehát, hogy 2012-ben már senkinek nem kell tartatnia a túlontúl összetett játékmenettől, mivel (fura képzavarral élve) kis felugró ablakok fognak kézen bárkit, aki ezt igényli, és vezetik végig az első rögös „métereken”. Aki eddig ódzkodott a próbálkozástól, már nyugodtan félreteheti minden kétségét, az új, kibővített segítségnyújtó szolgáltatással gond nélkül belejöhet a dolgokba -- csak aztán győzze abbahagyni... 

Finomhangolás magas fokon

Sok apróbb változást is üdvözölhetünk az idei verzióban. A régi FM-eknél hosszas fejtörést okozott, hogy egy új játék kezdésekor milyen ligákat, országokat töltsünk be, ugyanis ezek onnantól kezdve kőbe voltak vésve. Előfordult velem is párszor, hogy a kiválasztott bajnokság túl erősnek vagy épp gyengének bizonyult egy idő elteltével, míg a többi betöltött ország csapatai semmiféle érdeklődést nem mutattak szolgálataim iránt, így gyakorlatilag légüres térben mozogtam hetekig, hónapokig munkanélküliként vagy egy „vak” liga félszemű királyaként. Ennek mostantól vége! Bármikor választhatunk a program által kínált nemzetek versengései között, és éppen azt tölthetjük be, amire aktuális hangulatunk tükrében igényt tartunk. 

Nem elhanyagolható újdonság a taktikai képernyő egyszerűsítése sem, amivel gyorsabb és átláthatóbb a nyerő stratégia kidolgozása. És végre a játékosmegfigyelők sem csak azért vannak, hogy eggyel több ember alkossa a személyzetünket; bár világklasszis 16 éves csodagyerekeket ritkán fognak találni, de határozott fejlődés érhető tetten ezen a ponton is.

Néma Bob és Betty, a csúnya lány szerelemgyereke

A sok pozitívum ellenére nem mehetünk el szó nélkül a program hiányosságai mellett sem. A bevezetőben már említettem, hogy hangok és grafika terén bizony a FIFA Manager erősen tesztünk alanya fölé nő. Igaz, nincs is nehéz dolga, ugyanis a Football Managerben hangokat csak meccs közben hallhatunk (de bár ne hallanánk), a grafika pedig a rengeteg fejlődés ellenére még mindig a „nevetséges” kategóriába tartozik -- bár mentségére legyen mondva, hogy talán ez az a pont egy menedzserjátéknál, ami a legkevésbé érdekli az erre vevő célcsoportot. 

Továbbá nem tudom, mennyire sorolható a hibák közé, de még mindig rengeteg 95. percben (3 perc hosszabbításnál) bekapott egyenlítő- és győztes gól van a meccseken, ez pedig néha igencsak ki tudja hozni a sodrából az ember fiát.  

A király visszatér...

...pontosabban el sem tűnt soha. Ahogy az utóbbi években folyamatosan, úgy idén is egyértelmű, hogy melyik játékra fizessen be a mourinhoi babérokra törő egyszeri menedzserpalánta. A kisebb hibáktól eltekintve szinte tökéletes programot kapunk a pénzünkért a már megszokott hatalmas méretű játékos-adatbázissal, hihetetlen addiktív játékmenettel („na, még egy meccs, és tényleg lefekszem aludni”), utolsó pillanatban megnyert/elbukott döntőkkel. Az SI Games megint megcsinálta, a Football Manager 2012 újonc focimenedzsereknek és rutinos vén rókáknak egyaránt ajánlott csemege.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!