Az űr mélyében

A Gratuitous Space Battles egy stratégiai játék, ám nem olyan, mint a réteg, attól különválik, és pont ettől lesz teljesen más, jó irányba más, mint társai. Szerintem sokan gondoltak már rá: minek a nyersanyag-gyűjtögetés? Minek az építkezés? Ugyan miért szövetkeznék más népekkel? A játék készítői sem voltak másképp, egy az egyben kivették ezen elemeket. A játékban tulajdonképpen a hadiflotta mindenkori Generálisát alakítjuk, akinek nincs más feladata, mint felállítani a csatasort, s kiadni a tűzparancsot.

Felvillanó harci fények

A csata előtt kapunk egy térképet, amin sorba rendezhetjük óriási hajóinkat, miközben szemrevételezhetjük az ellenség sorait, még pontosabb stratégiát felállítva. Amint beállítottuk a dolgokat, megnyomhatjuk a Nagy Gombot, ezzel elvesztve a kontrollt egységeink felett -- innentől mindent a hajók kapitányaira van bízva. Az űrbárkák intelligensen támadnak, a kicsik csoportban rontanak rá az óriásokra, és sorozatban bombázzák azokat, míg meg nem semmisül a pajzs, védtelenné válva a vadászok össztüzére. Nagy hajóink később érnek a csata sűrűjébe, ezért is lehet őket felszerelni különböző javítóhangárokkal, EMP és egyéb, őrültebbnél őrültebb kiegészítőkkel. A csata alatt sem unatkozunk, folyamatosan gyönyörködhetünk az elképesztő hátterekben -- ezek kisebb rendszerek, hatalmas napok, vagy épp jeges aszteroidamezők. A hajókon tökéletesen végig lehet követni a sérülések mértékét, a rakéták nyomán lepattogzik a páncélzat, a pajzsok kifüstölnek, a hangárok beomlanak, a burkolaton át gáz és füst elegye szökik a sötét világűrbe.

Rideg gépezetek

A játék legfőbb részét nem a csata maga, hanem a flotta felállítása fogja jelenteni. Itt hosszú perceket tölthetünk el egy apró űrhajó tökéletes felszerelésével. Természetesen nem kapjuk ingyen az alkatrészeket, ha jobb fegyvereket vagy pajzsokat, esetleg generátorokat szeretnénk, úgynevezett „Honor-pontokat” kell gyűjtenünk. Ezekhez egy-egy csata megnyerése révén jutunk -- minél kevesebb hajóval sikerül ellátnunk az ellenség baját, annál többet zsebelhetünk be. A hajótestek, melyekből akad szép számmal, szolgáltatják az alapot; ezek közül is nagyon fontos jól választani, különböző bónuszaik okán. A játék fegyverek tárházát vonultatja fel, mint például a romboló rakétavető, a plazmaágyú, a masszív, de gyors lézerek, speciális EMP-rakéták, pajzstörők és még sok más. Hajóink korlátait a hajótest teherbíró-képessége, a generátorok energiakapacitása, és a legénység létszáma jelenti. Nagyon nehéz tökéletes jérművet építeni, sok időbe telik elolvasni, felmérni a fegyverek és pajzsok leírásait, de végtére ez egy stratégia játék, senki ne higgye azt, hogy öt perc alatt meghódít egy galaxist.

Elsöprő ütközet

A Gratuitous Space Battles végső soron egy kedves kis játék, és noha sokszor nagyon unalmassá tud válni a tervezgetés, de a csata kárpótol mindenért. Grafikája ugyan nem mérhető a mainstream játékokhoz, összességében azonban a GSB jó időtöltés a szürke és rövid napokra, amikor nincs kedvünk már semmihez, csak lehuppanni a gép elé, és játszani egy jót.