Paradoxék, isten tartsa meg jó szokásukat, hosszú ideig gyámkodnak minden termék felett, és nemcsak javítanak-foltoznak, de rendszeresen új, izgalmas tartalmakkal töltik fel a történelmi játszótereket. A Crusader Kings 2-höz például több mint 60 expanzió jelent meg, a 300-600 forintos bizbaszoktól a résztvevő nemzetek számát növelő, vagy épp az eredeti játékmechanikát újragondoló nagyobb bővítményekig. A Hearts of Iron 4 bebútorozása ennek a folyamatnak még csak az elején jár, de rögtön egy kiemelt DLC-vel indít, amely a hajdani Brit Nemzetközösség eddig lesajnált, gyarmati sorban tengődő országait veszi kezelésbe.

A témaválasztás mondhatjuk, hogy nem aratott osztatlan sikert, hisz Kanada, Ausztrália, India, Új-Zéland és Dél-Afrika ritkán testesíti meg a 2. világháború győzteseiről szőtt álmokat. Persze, örüljünk annak, hogy az autonómiákat végre kezelték, és minden báb, gyarmat megtalálhatja az utat a függetlenség felé. Ezt az anyaország-szolganemzet viszonylatában bevezetett új skálán mérik, és a hat lépcsőben (szabadságtól a teljes integrálódásig) spéci pontok gyűjtögetésével lehet szinteket ugrani. Anglia tehát jobb, ha odafigyel, hogy rendszeresen beruházzon az elmaradott területeken, hisz ezzel is csökken az autonómia, a gyarmat pedig katonai sikerekkel, a Lend-Lease keretében küldött ellátmánnyal, kereskedéssel vagy nemzeti fókuszokkal növelheti ugyanezt. Apropó kölcsönbérlet (Lend-Lease): ismerős történelmi példa, hogy a szovjet elvtársak amerikai bakancsban jártak (43 millió pár lábbelit küldött Roosevelt), amcsi motorokat használtak, szóval az USA nem a leselejtezett 1. világháborús göbziket küldte, mint azt tették sokan az alapjátékban. Tehát mostantól megmondhatod, hogy mit szeretnél, mire van szükséged, és csak azt kapod, vagy semmit.

A fagyi visszanyalhat?

A Hearts of Ironban (és a 2. világháborúban nem különben) egyes nemzetek kiemelt szereppel bírnak, ezért eredetileg csak 7 országhoz, például a németekhez, angolokhoz, oroszokhoz készültek egyedi forgatókönyvek. Valóban megtörtént események, paktumok, valamint kitalált szövetségek, hipotetikus fordulatok – a National Decisionsnek nevezett elemekből rakta össze minden mini-Sztálin a saját történelmét, így épültek be a főbb politikai eszmék (kommunizmus-fasizmus), de a hadsereg és ipar fejlesztéséhez is találtunk mozaikokat. Nos, a Together for Victory kedvezményezettjei ebből a készletből kaptak egy-egy új, részletesen kidolgozott ütemtervet, olyan alternatívákkal, ahol Ausztrália akár Japán szövetségeseként is felléphet, de elképzelhetjük azt az Indiát, amely Ghandival az élen, már a háború alatt beintett a briteknek. Sok elágazás, kidolgozott eseménysorok, és mégis a gyarmati létből kiszakadó, függetlenségre vágyó nemzetek kormányzásához leginkább jól kondicionált ülőgumók kellenek. Szinte nulla ipar, gyenge infrastruktúra, tehát minimum 4 évig a szánalmas vergődést nézzük a képernyőn, és semmit nem tudunk csinálni, hadat nem üzenhetünk (gyarmati lét átka), szóval az európai pörgés után egy új-zélandi túra nagyon tud fájni. Talán Kanada és India emelkedik ki ebből a halmazból, előbbi a ’40-es évtől induló villámgyors fejlődéssel, utóbbi pedig a japán térhódítás útjában álló bástyaként.

Azon túl, hogy a DLC-ben el vagyunk nyomva (szó szerint), azért származik ebből néhány előny is. Gondolom ismerős a gurka kifejezés: imádnivaló csibészek Indiából, éles késekkel. Az auszik meg traktorból csinálnak tankot, és állítólag golyóálló. A Nemzetközösség megosztható fejlesztései, és a rengeteg új esemény, döntés mellett a hadműveleti tervek is finomodtak. A területőrzés funkciót például lehet priorizálni (kikötőkre, erődökre stb.), illetve a villámháborús manőverekbe beleszőhetjük az új Spearhead elemet, ahol a páncélos ék valóban lándzsaként tör át minden vonalat. A csatákról pedig végre részletes jelentést kapunk a Combat log ikonja alatt: az ember- és hadianyag veszteség seregenkénti bontásban, statisztikák és egyéb finomságok szép színes masnival átkötve. Mondanám, hogy már csak ezért megérte, de ezt elvileg az alapjáték tulajdonosai is megkapták a legutolsó frissítéssel.