Nem kérem, nem tévedés, ez valóban Jatfield tavalyi értékelésének első bekezdése, és nem, nem szégyellem betenni, mert a játék fejlesztője sem átallotta a tavalyi játékot kiadni ismét. Ugyanolyan levitézlett grafika, fűszálra megegyező helyszínek, komolyan, még a programhibák is visszatértek. Pofátlan lenyúlás már ez is, de az igazán felháborító még csak most jön.

Orvvadászat


A játék gerincét adó kihívások – melyek lényegében beállított vadászati élethelyzetek, úgymint a gázlónál ivó állatok távolról való leszedése, vagy a támadó medve leküzdése egy szál íjjal – döntő többsége ugyanis nem más, mint a fórumokról ingyenesen levadászható mod. Kicsit furcsa üzletpolitika az, hogy lényegében lopott tartalommal adok ki egy olyan játékot, ami már tavaly is bukás volt. Persze érthető a költségmegtakarítás ezen fura értelmezése, ennél olcsóbban kiadni egy játékot szinte lehetetlen, és ha pár vak véletlenül megveszi a HU2009-et, már beszélhetünk is a megtérülési rátáról. Mondanám, hogy amúgy nem is olyan rossz ez a vadászszimulátor, de hazudnék. A grafika továbbra is a budget-kategória legalját karcolgató pixeles, alacsony felbontású szemét, a kihívás még mindig inkább az irányításból fakad, mintsem a jó szimulációból – és azért egy egész darab állatfajjal (a felettébb egzotikus szürke farkassal) bővíteni a vadászható szerencsétlenek sorát sem túl erős próbálkozás. A fegyverek közt talán eggyel több az íj, de azért is kár, mert aki már valaha használt ilyen szerkezetet, az inkább fakad sírva, mint élvezi a „játékot”.


Hunting Unlimited 2009Hunting Unlimited 2009Hunting Unlimited 2009

Tüdőn lőtt élvezeti faktor


A szimuláció szintén a régi időket idézi, továbbra is érdemes a szelet figyelni, meg néha lefújni magunkat a testszagunkat elnyomó szerrel. A csapdák kihelyezése és sikeressége szerintem valami randomfüggvény eredménye, volt, hogy a tökéletesen ugyanoda kihelyezett csapda egyszer három állatot csalt oda, máskor meg már azt hittem, lefagyott a gép, mert a világon semmi nem történt órákig. Az állatok intelligenciájában és animációjában sok változást én nem találtam, bár egyszer volt egy terminátorba oltott medve, aki tüdőlövéssel (ami elsődleges elejtési zóna – vagyis halálos találat, a fejet vagy gerincet ért golyóval egyenlő) is kilométereket szaladt előlem.

Hunting Unlimited 2009Hunting Unlimited 2009Hunting Unlimited 2009

Kegyelemdöfés


Igazából lehetnék annyira szemét, hogy szépen idemásolom Jatfield befejező bekezdését is, de inkább magam viszem be az utolsó ütéseket: a HU2009 szánalmas próbálkozás, újabb digitális lenyúlás – már-már lopás. Még azoknak sem ajánlom, akik a tavalyit megvették, kivéve persze azokat, akik a különböző doboz miatt gyűjtik az egyes részeket. Vissza ezt a szemetet mocsárba, de tényleg.