Lássuk, mit is kaptunk! Először is a főmenüben egy új „Campaign” opciót. A név megtévesztő, továbbra sem összefüggő sztoriról van szó: itt találjuk az alapcsomag „birodalmi históriáját”, plusz négy, egyenként 4-4 szcénából álló, egy történelmi helyszínt vagy eseményt (Britannia, Germánia, Afrika, valamint Caesar polgárháborúja) körbejáró missziógyűjteményt. Ezek amúgy dicsérhetők: nagyobb kihívást nyújtanak, érdekesebbek, a pályák hatalmasak, így jól el lehet velük bíbelődni, a rengeteg új „kőlap” (ezek rejtik ugye a részfeladatokat) sok meglepetést tartogat.

Imperium Romanum - Emperor Expansion Játékképek

A mai trendet követve megjelentek az achievementek, a „szabvány szerinti” 50 ezer pontot lehet összekaparni bizonyos célok elérésével (400 barbár megölése, a Colosseum megépítése 40 perc alatt, stb.). Bár sok van belőle, a legtöbb nem fog problémát okozni, de legalább visz valami új értelmet a mókába.

A grafika picit szebb lett, a motor stabilabb és jóval optimalizáltabb, öreg vason, nagy felbontás és magas beállítások mellett is hálásan futott. Egy baja van csak az egésznek: a mechanizmushoz nem nyúltak, ami pedig ezer sebből vérzik, így aztán csak annak ajánlom az expanziót, akinek az alapjáték is bejött. A többiekkel találkozunk a már készülő második rész tesztjénél. Ciceró szavaival: „Aegroto dum anima est, spes est” -- amíg a beteg lélegzik, van remény...