Mindenki ismeri azt a már klasszikusnak számító ritmusjátékos műfajt, mikor kisebb-nagyobb társaságok profi táncosokat próbálnak a képernyő előtt leutánozni, a játék pedig (jellemzően elég elnagyoltan) igyekszik követni a mozdulatok pontosságát. A lényeg nem annyira a tánctechnika vagy a profizmus, inkább a közös szórakozás – és ha ennél többet nem vársz tőle, akkor a Just Dance biztosan nem okoz csalódást.

Csavard fel a szőnyeget

Ahogy eddig is, úgy ismét a te választásodon vagy éppen a rendelkezésre álló eszközökön múlik, hogy a kezedben tartott kontroller vagy kamera kövesse táncmozdulataidat, ám az új Just Dance-ben egy csodás extra lehetőség is megnyílt: a legtöbb okostelefonra letölthető Just Dance app. Az alkalmazás telepítése és beállítása percek alatt megvan, utána pedig telefonodat úgy használhatod, mintha egy Joycon vagy PS Move kontroller lenne, tánc közben csak a kezedben kell tartanod és kész. Ezzel meg is szűnik a probléma, ami a nagyobb társaságok vagy egy kamerát nélkülöző szett esetén előjöhet, névlegesen hogy több reménybeli táncos akar egyszerre beszállni a koreográfiába, mint ahány kontroller akad a házban, mert az app használatával a játék egyszerre akár 6 főt is képes lekövetni, amire viszont szükség is lesz minden házibuliban, amint valaki felfedezi a Pac-Man főcímdalát a kínálatban. (Sajnos a Nintendo konzoljai nem támogatják a telefonos megoldást, csakis saját kontrollereiket.)

A másik jelentős változás a menü, ami egyszerűbb, színesebb, letisztultabb a korábbiaknál. A több mint 400 elérhető dal rendszerezését megkönnyítendően nemcsak kedvenceket menthetsz le, de lejátszási listákat is kreálhatsz, a legtöbbet játszott zenéid alapján pedig a játék személyre szabott újdonságokat is ajánl. Ami kissé lelombozó, hogy hiába fizetted ki magát a programot, alapból csak 40 dalt táncolhatsz el, a több mint 400 zenét tartalmazó online könyvtár megnyitásához elő kell fizetned a Just Dance Unlimited szolgáltatásra (a havi díj 1000 forint körül van). Bár az első hónapot ajándékba kapod, előfizetés híján szomorúan kevéske a tartalom, így ezzel a plusz kiadással számolnod kell.

Dübörög a ház

A jó hír viszont, hogy a minőség és a grafikákba fektetett elképesztő mennyiségű munka megéri ezt a pénzt: minden egyes dal egy saját kis videoklip, fantasztikusan részletes animációkkal, változatosan szemet gyönyörködtető hátterekkel és témákkal. Még ha te magad nem is táncolsz, a képernyőn megjelenő szürreális világokat élmény csak nézni is. Némely klip annyira lenyűgöző, hogy szinte elvonja a figyelmet a figuráról, akinek a mozdulatait le kéne utánozni... A figyelemelterelés taktikája akár neked is kedvezhet, hiszen a résztvevőket minden tánc végén pontozza a játék, és kihirdeti a dal győztesét. A minél pontosabb mozdulatokért mojo pontok járnak, amiket a menüben beválthatsz extra avatarokra, hátterekre és más bónuszokra.

Mint eddig, most is elérhető egy gyerekbiztos mód, ahol csak gondosan kiválasztott, a fiatalabb korosztálynak megfelelő dalokat játszhatunk le, s nincsen versengés vagy pontozás sem. A Just Dance tehát ideális partijáték a szülinapi zsúrokra vagy családi szórakozásnak is, hiszen korántsem kell profi táncosnak lenned a magas pontszámok eléréséhez, mégis biztosan annak fogod érezni magad.