2020 legnagyobb részét a Covid miatti óvintézkedések tették ki, nem lehet menni sehova, a napok egyre rövidebbek, a hónapok összemosódnak, már jó ideje azt sem tudom, melyik évszakban járunk. Az egyetlen, ami emlékeztet az idő múlására, az a Just Dance-sorozat következő részének menetrendszerinti megjelenése – az egyedüli dolog, amin még a járvány sem tudott nyomot hagyni.

Az “annyi haszna van, mint partijátéknak világjárvány közepén” akár egy új közmondás is lehetne, ettől függetlenül a Ubisoft nem hagyhatta a világot további pusztulásba dőlni azzal, hogy elhalasztja idei (technikailag jövő évi) bejegyzését a Just Dance-szériába. Bár az óriási teljesítmény, hogy a kiadónál a Covid-19 közepén sikeresen legyártották és időben kiadták a játékot, a titok emögött valószínűleg egyszerű: nem tettek túl sok erőfeszítést a dologba.

Azt le kell szögeznem, hogy a táncosok, akiknek mozdulatait felvették a játékhoz, többnyire csodálatos munkát végeztek. Ugyanez elmondható a művészekről, rendezőkről és egyéb kreatívokról, akik a tánctereket és kosztümöket alkották, ők a sorozat kezdete óta zseniális látványvilágot keltenek életre, és ezúttal is sikerült pár remekművet alkotniuk. Nem lehet egyszerű a stúdióbezárások és világméretű bizonytalanság közepette minőségi munkát végezni. Azonban hiába érződött ez az elmúlt, pandémiával terhes 9 hónap évtizednyi hosszúságúnak, ahhoz még így is túlságosan jól emlékszem a széria egy évvel ezelőtti részére, hogy pontosan tudjam, a Just Dance 2021 minden szempontból ugyanaz a játék, mint elődje.

Új és régi dalok

A már unásig ismételt alapokat arról, hogy mi az a ritmusjáték és hogy működik a Just Dance, itt olvashatod el, ha nem lennél ismerős a témában. Idén is 40 új dal került fel a táncolható palettára, szokásosan eklektikus bontásban. Az év közönségkedvencei kategóriában többek közt Lady Gaga & Ariana Grande, Dua Lipa, Harry Styles és Billie Eilish jelenik meg, de visszatérő pl. Galantis és Selena Gomez, illetve a teljes spektrum kedvéért kapunk egy Toy Story-betétdalt is. Nagy örömmel szúrtam ki Eminem Without Me-jét a dalválasztó listán, legalább tíz olyan előadó után, akiknek munkásságát nem ismerem, de egy-egy rövid belehallgatás után ezen nem is akartam változtatni. 

A 2021 legsúlyosabb videoklipje aranyérmet egyértelműen a Toño Rosario: Kulikitaka táncterének színes mém macskái viszik. Ez a “Kulikitaka challenge” nevű TikTok-szenzáció miatt lehet ismerős, ahol a feladat ártatlan állatok (gyakran bocik) ijesztgetése a névadó dalra kalimpálva, de a Just Dance-verzió sokkal állatbarátabb.

Szerencsére a játék továbbra is stabilan halad eddigi vizuális irányzatai vonalán, ami talán a legerősebb aspektusának számít. A koreográfiák és karakterek minősége persze mindig is hullámzó volt, de főleg csak az eltérő művészi stílusok és ízlések egyedisége miatt, az idei kiadás azonban mintha többször futna ezekkel zsákutcába. Pár kosztüm kidolgozottsága mintha elmaradna a szokásos szinttől, a koreográfiák némelyike túl egyszerű és hiányzik belőlük a szórakoztató könnyedség. Ez persze erősen véleményes, foghatnánk akár művészi minimalizmusra, vagy a Covid miatt akadályozott munkamenetre is, de személy szerint nekem az új dalok kb. harmada csalódást okozott. Azt pedig nem tudom eldönteni, hogy a barátoktól való elzártságom miatt érzem csak így, vagy valóban nagy számban akadnak olyan koreográfiák, amiket a többi táncossal való interakció tenne igazán mókássá...

Csak tánc és más semmi

Az egyetlen észrevehető változást ott szúrtam ki, hogy Quick Play módban a dal végén a játék megpróbál hasonló hangulatú számokat felajánlani (de ritkán találja el a helyes stílust). Szerencsére az évek során olyan óriásira duzzadt az elérhető számok tára, hogy most már konkrétan mindenki ízléséhez akadnak dalok, ráadásul, ha a széria korábbi részeit birtokoltad, akkor pontjaidat és listáidat is hozod magaddal az új verzióba. A páratlan dalválaszték azonban nem kötődik ehhez a konkrét Just Dance-verzióhoz.

Ha nem kattintottál a korábban linkelt Just Dance 2020-kritikára, akkor ki kell emelnem, hogy én már tavaly is az újítások hiányáról panaszkodtam. Vagyis ez a harmadik év, mikor a játék teljes áron kerül piacra, de az előző kiadáshoz képest gyakorlatilag csak egy adag új dal jelenti benne a változást. Ráadásul idén már nincsen az igen szórakoztató All Stars mód sem, az ugyanis a sorozat tizedik szülinapi meglepetése volt. A játék mellé szerencsére még jár egy hónapnyi ingyen előfizetés az Unlimited szolgáltatásra, ami közel 600 dalhoz ad hozzáférést, és ami nélkül a Just Dance egyik része sem ér sokat, de ez sem indokolja, miért kéne bárkinek is újra megvennie ezt az egészet.