Az eredeti rész fogadtatása már annak idején is jól sikerült, üde színfoltja volt a PlayStation 2 játékfelhozatalának, ezúttal azonban kizárólag PC és Nintendo Switch játékosok kóstolhatnak bele a Katamari stílusába. A történet és a pályák kialakítása maradt ugyanaz, kizárólag az átvezetők minőségére és a grafika feljavítására került a hangsúly.

A Reroll kiadás szokás szerint megint a kozmosz királyának balhéjával kezdődik, miután nekünk játékosoknak kell helyreállítanunk a rendet, azaz a bolygókat és az égitesteket eredeti állapotukra visszatornázni, a kis játékbéli herceget irányítva. Ehhez használatos eszközünk egyben a sorozat címét is adó katamari lesz, ami egy mágikus gömb, melyet görgetve különböző tárgyakat tudunk bekebelezni, ezáltal pedig növelni méretét. Mindezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor a meredek hegyoldalról megindul egy hógolyó, mely egyre nagyobb és nagyobb lesz, a végére pedig már magába olvaszt bármit, ami az útját állja. A Katamari pontosan erről szól, és csodák csodájára még most is működik a koncepció: poénos átvezetők jellemzik (azért a japán humort le kell nyelni!), melyek felvázolják az éppen aktuális feladatot, mert bizony idővel a gömbünk méretének növelése mellett különböző elvégzendő feladatokat is kapunk. Olykor a forró tárgyak begyűjtése lesz a cél, máskor pedig megszerzendő növények kerülnek a középpontba. A továbbjutáshoz szükséges feltételek és a pályák változatossága miatt a játékidőre sem lehet panasz, sőt az itt-ott elrejtett részeknek köszönhetően az újrajátszás is garantált.

Újraszínezett ragacs

A Reroll esetében igazán lényegtelen, hogy az alapkiadás 2004-ben jelent meg, hiszen ez a cel-shaded grafikai stílus időtálló. A látványt érintő HD feljavítások összességében jól sikerültek, sokkal élesebbek a textúrák, a felbontás FHD minőségre is állítható, emellett pedig a megvilágítások is jóval szebbek lettek. A Nintendo Switch által nyújtott különleges funkciók közül a mozgásérzékelést szépen ki tudja használni a program, aminek köszönhetően még hangulatosabb a ragacs terelgetése. PC-n viszont a tökéletes játékélményhez nem árt egy kontroller, hiszen billentyűzettel egyáltalán nem nevezhető könnyűnek az irányítás, és akkor még finoman fogalmaztam. A hősies világmegmentés kemény feladat, ezért előbb-utóbb a sok apró tárgy kevés lesz a boldogsághoz: első körben csak a nappali padlóján lévő apró szemetet kell a gömbbe olvasztani a szükséges méret elérése érdekében, de később már nagyobb tereptárgyak, autók, fák, majd felhőkarcolók sem jelenthetnek akadályt.

Az addiktív, még ma is megmosolyogtató játékmenet okán egy pillanatig sem fog az unalom bekebelezni minket, hiszen mindig akad valami előttünk, amit fel tudunk szedni és tovább görgetni. A képregényes átvezetők továbbra is jópofák, az uralkodó pedig a sajátos stílusának köszönhetően megállás nélkül durrogtatja a poénokat, úgyhogy a humor-faktor is adott. Ha számodra kimaradt az eredeti rész, de szereted az ügyességi játékokat, vagy épp kitartó Katamari-rajongó maradtál, akkor mindenképp megéri beruháznod a Rerollra, mert egy kifejezetten korrekt felújított verzió lett, melynek fényét ugyan némiképp árnyalja a béna PC-s irányítás, de az árát összességében abszolút megéri.