Ránézésre senki meg nem mondaná, de a HAL Laboratory feneketlen bendőjű, vattacukortestű gyermeke, az imádnivaló Kirby idén bizony betölti a kerek harmincat. Planet Popstar rettenthetetlen védelmezője már rengeteg kalandot megélt az elmúlt három évtizedben a Nintendo különböző konzoljain, a Game Boy-tól kezdve a Nintendo 64-en át egészen a Nintendo 3DS-ig. 2022-ben azonban végre eljött az idő, hogy Nintendo Switchen, szülinapi ajándékként, megkapja első igazi, teljesen 3D-s játékát.

Galaxisfaló

Kvázi posztapokaliptikus helyszíne ellenére a Kirby and the Forgotten Land elképesztően vidám, élénk és élettel teli látványt nyújt. A játékban ugyanis hősünk otthonát, vele és barátaival együtt, beszippantja egy titokzatos portál, ami aztán egy ugyancsak rejtélyes birodalom tengerpartján köpi ki. Az ismeretlen vidéket egy letűnt civilizáció romjai tarkítják, melyeket az évek alatt szép lassan visszafoglalt a természet. Kalandjaink során így indákkal benőtt felhőkarcolókban, elhagyatott vidámparkokban, üresen tátongó versenypályákon, homokkal borított oázisokban, de még furcsa lények által benépesített gyárban is megfordulhatunk. A változatosságra tehát egyáltalán nem lehet panaszunk.

Kirby motivációja a hazajutás és kíváncsisága kielégítése mellett elrabolt Waddle Dee barátai kiszabadítása, akiket elragadtak a különböző régiók felett uralkodó fenevadak. A pályák legeldugottabb pontjain, sok esetben ötletes fejtörők vagy ügyességi szakaszok mögé rejtett apróságoknak ráadásul fontos szerepük van a játékban. Az átmeneti otthonunkként szolgáló városkában ugyanis minél több Waddle Dee szabadul ki, annál több létesítmény nyitja meg kapuját. Ezek kalandjainkat megkönnyítő eszközökkel szolgálnak, többek között lemásolható képességeink fejlesztését, erősítő italokat és élettöltő útravaló finomságokat biztosítva pufók hősünknek. Egyes épületek azonban kifejezetten a mentőakciónk közepette tartott szünetekre kínálnak könnyed kikapcsolódást a mókás minijátékokkal. Ennek részeként megpróbálhatjuk például túlélni a vásárlók rohamát a helyi Üvegtigris kicsi büféseként, megnézhetjük, hogy mi akad a horgunkra a közeli tóban, megmérettethetjük magunkat a kolosszeumban, vagy akár apró Kirby-golyókat is megkísérelhetünk lyukakat kerülgetve célba juttatni.

Az egyre pusztítóbbá fejleszthető képességek mellett a játék legnagyobb újdonsága azonban egyértelműen a Mouthful Mode, ami már az előzetesek alapján is frenetikusnak ígérkezett. Ezzel Kirby gyakorlatilag képes méretes hétköznapi tárgyakat bekebelezve hasznosítani azokat. Például egy hatalmas villanykörtét bekapva megvilágítani a sötét szakaszokat, egy automatával a szájában üdítőket köpködni az ellenfelekre, vagy mondjuk, egy kocsira rácuppantva száguldozni. Ez a mechanika persze elég kötött, így nem vehetünk kisgyerek módjára mindent a szánkba, amit csak találunk, hanem csak specifikus tárgyakat, és azokat is meghatározott szakaszokon, ahol a továbbjutáshoz szükségesek. Túl sok variációjuk egyébként nincsen, úgyhogy idővel kicsit veszítenek a varázsukból, de még ezzel együtt is roppant mókás újításról van szó.

Nyisd nagyra!

Felépítését tekintve a Kirby and the Forgotten Land leginkább a Super Mario 3D World-höz hasonlítható, bár csillagunkon lebegve jóval korlátozottabb a közvetlen interakciónk a régiókra osztott térképpel. Ellenben kutakodva itt is találhatunk rejtett kincseket és újabb kihívásokat elénk gördítő extra pályákat, melyek teljesítésével képességeink fejlesztéséhez szükséges különleges csillagokat szerezhetünk. Ezek általában rövidebb, időkorlátos, és általában egy fix képességhez kötött kihívások, amikből a főbb pályák mellékküldetéseinek teljesítésével is megnyithatunk újabbakat. Kis barátaink kimenekítése továbbá nemcsak hasznos, de elengedhetetlen is, ugyanis az egyes régiók főellenfeleit csak bizonyos számú Waddle Dee felszabadítása után hívhatjuk ki párbajra. A gyűjtögetők örömére Kirby barátai mellett kapaszulákba rejtett figurákra is vadászhatunk a pályákon, de csillagokért cserébe akár a városkánkban kiállított automatákból is vehetünk belőlük. Gyűjteményünk darabjait aztán kedvünkre csodálhatjuk, és kedvenceinket ki is állíthatjuk Kirby otthonában.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Szerencsére nem kell feltétlen egyedül kóborolnunk, ugyanis Banana Waddle Dee szerepében még egy barátunk is hozzánk csapódhat, hogy lándzsájával segítsen irtani az ellenfeleket. A játék emellett amiibo-támogatást is kapott, így ha pihen a polcodon egy, a Kirby-játékok ihlette figura, akkor a jobb Joy-Conhoz érintve némi jutalom ütheti érte a markodat.

A Kirby and the Forgotten Land egy elképesztően szórakoztató, aranyos és ötletes platformer, ami méltó módon ünnepli meg a sorozat harmincadik évfordulóját. Ugyan összességében forradalminak nem mondható, viszont a széria tekintetében így is egy rendkívül kiemelkedő darab. Rengeteg mókás és frappáns újítást vezet be, amik jól kiegészítik a korábbi játékokból már ismerős alapokat. Tartalom tekintetében roppant vaskos, hiszen mikor azt hinnéd, hogy már vége, újra és újra meg tud lepni, bár egy idő után picit fárasztóvá válik. Azonban ezzel együtt is kihagyhatatlan, és kvázi egy Super Mario 3D World, csak Kirby kivitelben.