A Kosmokrats év eleji bejelentésekor a kiadott trailer egy kellemes logikai játék képét mutatta, de a videó közel sem tudta visszaadni azt az élményt, amit a most megjelent program kínál. Igen, a Pixel Desolution alkotása egyszerre humoros, okos, tele fricskákkal a történelemre és arra a hidegháborús űrversenyre, ami az Egyesült Államokat és a Szovjetuniót jellemezte a 20. század közepe-vége felé. Felkészültél, elvtárs, hogy történelmet írj? Ha igen, irány az űr!

Csillagok között

A Kosmokrats egy alternatív történelmet mutat be, melyben a Szovjetunió a csillagok közé jutott. A főszereplő egy egyszerű ember, aki az űrállomáson krumplipucolással szolgálja a pártot, míg egy nap új feladatot kap: ő lesz annak a drónnak az irányítója, melynek segítségével az állam meg akarja nyerni az űrversenyt. A munka pedig elkezdődik… A Pixel Desolution alkotása látszólag egy egyszerű logikai/puzzle játék, melyben a feladat a különböző elemek összeépítése, így jogosan tehetitek fel a kérdést, hogy ha csak ennyiről szól, akkor mégis, miért érdemes kifizetni a játékért kért összeget?

Hát azért, mert a játékmenet baromi szórakoztató, a tálalás egyszerű, de szenzációs, a történet pedig sokszor ad okot mosolygásra, még akkor is, ha a valós történelem sokszor nem volt ilyen vidám, mint a Kosmokrats által kínált história. Mit is kell tenni? Építeni! Űrállomásokat, űrhajókat, egyéb dolgokat. Ez kezdetben könnyű, majd később egyre nehezebb lesz, hiszen egyre bonyolultabb feladatokat kap a párt kedvenc krumplihámozója. A másik nehézséget az adja, hogy az egész program az űrben, zéró gravitációban játszódik, így az elemek mennek erre, sodródnak arra, az idő pedig kérlelhetetlenül fogy.

Igen. Minden egyes építkezésre meghatározott idő áll rendelkezésre: gyorsaságunktól, ügyességünktől, a teljesített részfeladatoktól függ, hogy milyen jutalmakat kapunk, milyen eredménnyel szerepelünk a párt vezetői előtt. Meg kell menteni űrbe érkező párttársakat, el kell rabolni kapitalista tudósokat, hogy némi rábeszéléssel a szocializmus hívei legyenek, és ez csak pár dolog, amit meg kell tennünk. A sztori közben saját medrében halad, néha döntések elé állít a játék, a percek észrevétlenül telnek, és előjön a stratégiai játékoknál megszokott, csak még egy kört, ebben az esetben még egy építkezést jóleső érzése.

De a játék nemcsak az építkezésről szól. Két feladat között elolvashatjuk a hivatalos pártlapot, dekorálhatjuk a munkahelyünket, vehetünk vodkát, és így tovább. Az egész Kosmokratsnak van egy teljesen egyedi, különleges, múlt századi hangulata, melyben az 5,25-ös floppy lemez ugyanúgy szerepet játszik, mint a CRT monitorokra jellemző csíkozódás, vagy éppen a Windows 3.1-re hasonlító felhasználói felület.

Csillagok háborúja

Talán az eddigi lelkendezésből kitűnik, hogy a Kosmokrats egy szuper indie játék, melynek minden pillanata élvezhető. Alkalmas a kazuár játékosok igényeinek kielégítésére, a logikai/puzzle programok rajongói imádni fogják, és kellően szórakoztató 20 percre vagy akár két órára is. Meg kell tanulni a Kosmokarts logikáját, de ha ez sikerül, semmi sem állhat a nagy cél elé, hogy a párt szolgálatában dicsőséget szerezzünk az államnak és nagyszerű vezetőinek!