Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…

Már sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne egy olyan Star Wars játék, mely végigvezet minket mind a hat filmen, végigpörgetve ezek legjobb részeit. Hamar rá kellett jönnöm azonban, hogy ezen álom megvalósulása lehetetlen. Még vizuálisan csak-csak megoldható lenne, de ennyi videót, szinkronhangot felvenni, és minden rajongó vágyait kielégíteni nem lehet. A Lego Star Wars mégis ezzel próbálkozott meg, és a maga módján meg is birkózott vele. Először is csak az új trilógiát mutatja be (sajnos…), másodszorra ezt poénosan, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szerethető formában teszi.

Legókard, lególovagok és legóhercegnő

A játék a platformer/akció stílusba sorolható, néhol „logikai” feladványokkal fűszerezve. Azért az idézőjel, mert ezek a feladatok arcpirítóan egyszerűek, általában valamelyik ismert karakter különleges képességét kell használnunk. Ezek a képességek jól elkülönítik a szereplőket, például a jedi lovagok az erő birtokában vannak, R2D2 tud repülni, vagy Jar-jar képes nagyobbat ugrani; a feladatok ezen képességek összekombinálására, és a karakterek cserélgetésére ösztönöznek. Igen, mindig legalább két karakterrel ugrándozunk, akik között váltogathatunk és váltogatnunk is kell a fentebb ecseteltek miatt. Akik már egy lépéssel előrébb járnak és azon gondolkodnak, hogy van-e multiplayer lehetőség, azoknak csak felemás választ adhatok. Van, de csak egy gépnél ülve, ami nem rossz -- főleg, ha kisgyerekkel játszunk együtt --, de egy online multi sem jött volna rosszul, ne adj isten LAN lehetőség.  

A játék teli van mindenféle gyűjthető kockákkal, akik tehát szeretik az ilyet, azok kiélhetik kutató hajlamaikat -- ám nem mind gyűjthető össze első végigjátszásra, később más típusú karakterekkel kell visszatérni a pályákra. Mindez elég vicces jeleneteket szül, egy C3PO - Darth Maul duó például elég érdekesen hat a Geonosison... Az összegyűjthető cuccokat csalásokra, tippekre (nagyon alap tippekre, erre nem érdemes pazarolni) költhetjük, vagy a legfontosabbra: új karakterekre, akiket ezzel játszhatóvá teszünk (ilyen Darth Sidious, a droidok, és a többie).

Az erő legyen veled

Nos, az a bizonyos Erő sokszor nem úgy működik, ahogy kellene. Bár billentyűzetről is egész jól játszható a játék, én azért mégis a kontrolleremre bíztam a dolgot, mert egyszerűen kényelmesebb, jobban kézre áll. Ráadásul az utolsó két pályán olyan idegesítő ugrálós rész jött, hogy még azzal is szenvedés volt végigmenni -- nem is tudom, egy 7-8 éves gyerek ezt hogy csinálná meg. Ezzel szemben az akciórészek nevetségesen könnyűek. Négy életünk van, ám ha ezek elfogynak, akkor sincs ok pánikra, mivel karakterünk csak darabokra esik, és egy pillanat múlva maximális életerővel újra a helyszínen terem. Tudom, kicsiknek készült a cucc, de legalább egy nehézségi fokot rakhattak volna bele a fejlesztők a nagyobb korosztálynak.  

Fény(!)kard

Ami viszont engem teljesen magával ragadott, az a játék grafikai stílusa. Szerintem zseniális, legóból felépítve látni az egész Star Wars univerzumot felejthetetlen élmény. Ráadásul mindez igényesen, az eredetihez megszólalásig hasonló formában. Nem csak stílusos, de még szép is: a legókockákon mindenféle effektek virítanak, így ezen a téren sem szégyenkezhet a játék. Az animációk is viccesek, humorosak, akárcsak az egész játék hangulata (nekem legjobban a kontroller analóg karjával elérhető lopakodó legókarakterek tetszettek).

A hangok, mint a legtöbb Star Wars játéknál, tökéletesek, mind a zene, mind a fegyverek sípolása, vagy az űrhajók fütyülése. Szinkront azonban nincs, semmilyen formában, csak gesztikuláló, hümmögő szereplők, ami szerintem nem negatívum. Egyrészt elég bonyolult lett volna megoldani, másrészt egy kisgyereket az érdekel a legkevésbé, hogy mit mondanak és kinek a hangján szólalnak meg a videókban a karakterek.

Aki egyensúlyt hozott az erőbe

A Lego Star Warst bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak, vagy akár egyszerre mindkét korosztálynak. Remek, könnyed szórakozás -- igaz, 1-2 délután alatt végigjátszható, de a gyűjthető extrák miatt akár hosszabb időre is lefoglalja az embert. A legjobban azt sajnálom, hogy csak az új trilógiát izgulhatjuk végig -- de hagyni kellett valamit a folytatásra is...