Az immáron ötödik évét taposó Switch-generáció legelején nem pont a sportjátékokra tettem volna a pénzem, ha arról lett volna szó, hogy a Nintendo ezúttal mibe fog jelentős mennyiségű pénzt és energiát invesztálni, de akkor még csak nem is sejthettem, hogy sem aktív és erőteljes Virtual Console-támogatás, sem olyan franchise-ok visszatérése nem várható, mint a Golden Sun, vagy a Mother/Earthbound, és még mindig csak álmodozni lehet a végtelen ideje készülő új Metroid Prime-ról. Panaszra persze azért nincs ok, a Switch helyette hozott számos maradandó játékélményt, második esélyt adott a Wii U-n ragadt ígéretes címeknek, és ismét csatasorba állította Mariót, aki spinoffok tömkelegében tűnt fel.

FEJJEL A FALNAK

A Mario Golf: Super Rush is ebbe a sorba illik bele, hiszen a kifejezetten fantasztikus, 2018-as Mario Tennis Aces után a Mario-univerzum ismét mozgásra adta a fejét, hogy ezúttal egy kevésbé populáris sportágban, a golfban mutassa meg, mit tud. Teszi mindezt akkor, amikor a stílus épp a rivaldafénybe való visszatérését építgeti a PGA TOUR-sorozat képében, melyet alapesetben nem feltétlen lenne ildomos felemlegetni, elvégre egy teljesen más közönségnek szóló, abszolúte realisztikus szimulátor, csakhogy a Mario Golf: Super Rush bőrébe valójában egy egészen kompetens szimulátor-szerűség bújt.

Pedig ez elsőre nem látszik rajta, hiszen az egyik fő, történet nélküli játékmódjában a Mario-univerzum ismert karakterei ragadnak golfütőt, hogy közben még szuperképességeket is bevessenek. A csomag talán legszórakoztatóbb játékmódja, a Speed Golf ugyanis kifejezetten elegánsan fuzionálja a hagyományos golfot egy, a Mario-játékokat nyomokban felidéző versenyzéssel. Itt ugyanis egyszerre hárman ütik a golflabdát, még annak földetérése előtt szó szerint futva indulva meg oda, ahol a labda feltehetően landol. Eközben nemcsak sprintelni lehet, de különleges képességeket is bevetni, melyek általában az ellenfelek visszaszorítását, ideiglenes akadályoztatását eredményezi, de ugyanez közben az ütésekkel is kivitelezhető, a szupertámadásokat használva. A végeredmény természetesen káosz, kiszámíthatatlanság, a lemaradóknak pedig nem kevés frusztráció.

A PÁLYA CSÚCSÁN

Utóbbiból pedig a sztorimód is bőven adagol, amely kísértetiesen hasonlít a 2014-es Mario Golf: World Tourra, azaz itt is egy nulláról felépített (vagy importált) Mii-t irányítva kell végigélni egy komplett karriert, a versenysorozatokon való sikeres szereplésen, riválisok lenyomásán át. A kifejezetten ötletes és tartalmas kampány ugyanakkor megközelítőleg sem olyan jó, mint a Mario Tennis: Aces-ben látott, egyenesen Mariót főszerepeltető megoldás – hiányzik belőle a sárm, és teli van rettentő frusztráló momentumokkal. Ilyen például az a golfverseny, ahol szó szerint minitornádók és egyéb akadályok tarkítják a pályát, melyek sokszor teljesen kiszámíthatatlanná teszik a játékot, ami önmagában jó lenne, csakhogy korlátozott mennyiségű ütés áll rendelkezésre, és elég könnyű így akár a legvégén is elbukni és mindent újrakezdeni.

Ugyanakkor az e mellé rakott karakterfejlesztés a maga egyszerűsége ellenére nagyon élvezetes: számos kategóriában erősíthető az irányított szereplő tudása (például gyorsabb futás, távolibb ütések, több stamina vételezhető), amit nagyon jól kiegészít a teljesen testreszabható, egyedi tulajdonságokkal rendelkező ruha- és golfütő repertoár. Ezekre pedig szükség is lesz, hiszen a kihívás fejezetről fejezetre erősödik, és nem csak a Mario-világ ismert karaktereit kell lenyomni, de alkalmanként bossokat is – ez pedig kifejezetten páratlan egy golfjátékban.

Persze itt sem áll meg az élet, sőt ez igazából csak felkészülés a Super Rush talán legkaotikusabb és legfurcsább módjára, a Battle Golfra, ami nemcsak, hogy nem golfpályán játszódik, de a golf alapvető szabályain túl igazából semmi mást nem tisztel. Nem csoda, hiszen Battle Royale-ról van szó, ahol temérdek akadállyal, csapdával és egyébbel telitűzdelt arénákban kell egy kisebb csapat előtt adott számú zászlót megszerezni, amihez elég csak elsőként beütni a labdát az egyik lyukba – ha ez megtörtént, az végleg bezárul, így a többieknek azonnal új célpont után kell nézniük. Kétségkívül nem ez a Super Rush legötletesebb és legeredetibb módja, de az biztos, hogy az egyik legintenzívebb, leggyorsabb élményt adja, és várhatóan ez az, ami hosszú távon is aktív támogatásra számíthat a későbbi frissítések révén.

A Mario Golf: Super Rush így nagyrészt azt hozza, amit várhattunk tőle: a Mario-univerzumba ágyazott golfélményt, amely meglepő pontossággal kelti életre a sportágat, hiszen, ha lefejtjük róla a Mario-univerzum karaktereit és azok különleges, emberfeletti képességeit, a felszín alatt egy kifejezetten élethű, nagyon részletesen kidolgozott golfjátékot találhatunk, amely mégsem riaszt el komplexitásával vagy száraz tálalásával – mert ha valami, hát a Super Rush nem száraz. Ahhoz túl sokszor fakaszt könnyet egy kihagyott ütést vagy egy lehetetlennek tűnő kihívást látva!