A PC-s diadalmenet, és az elképesztő mennyiségű játékos megbabonázása után a Minecraft májusban végre megérkezett Xbox 360-ra is, hogy az asztali számítógépek után a Microsoft konzolján is folytassa a hódítását. A Mojang játéka napjainkra fogalommá vált, egy olyan játékról beszélünk, amit mindenki ismer, és amiről mindenkinek van véleménye. Ez utóbbiból, igazából csak két fajta létezik: az ember vagy imádja, vagy gyűlöli ezt a programot, köztes átmenettel csak nagyon ritkán találkozhatunk. S, hogy mi is a Minecraft valójában? Egy olyan játék, ami elképesztő lehetőségekkel rendelkezik, viszont csak azok számára, akik képesek azt kiaknázni. A Minecraft egy világ, ahol szinte bármit létrehozhatsz, és csakis a saját kreativitásodon múlik, hogy mit kezdesz a rád szakadt hatalmas szabadsággal.

Tanulj, fejlődj, építs!


A játék lényege, hogy létrehozz valamit, hiszen történetet vagy elérendő célt itt nem találhatsz. A Minecraftben teljesen magadra vagy utalva, és nem csak azt kell kitalálnod, hogy mihez kezdj, de azt is, hogyan valósítsd meg az ötleteidet. Az általad bejárható világ kockákból épül fel, és neked a már létező kockákból kell valami egészen újat alkotnod. A program magját az építőelemekből kinyerhető nyersanyagok (fa, kő, homok, stb.) adják, a vázat pedig a craftolás, aminek a segítségével nemcsak egészen új anyagokat (fém, üveg, stb.) hozhatsz létre, de létfontosságú eszközöket (balta, csákány, ásó), fegyvereket, ruhákat és építőanyagokat is. Házat építhetsz földből is, vagy a kivágott fákból létrehozott deszkákból, bányászhatsz hozzá követ, de előállíthatsz üveget is, hogy aztán abból emelj palotát magadnak. A Minecraft kínálta végtelen lehetőségek tárháza elsőre ugyan átláthatatlannak tűnik, azonban nincs ok aggodalomra, hiszen a konzolos verziót indíthatjuk a Play Tutorial opcióval is, ahol a program nem csak az amúgy hihetetlenül egyszerű irányítást mutatja be, de feltárja a játékos előtt a legalapvetőbb funkciókat is. Megismerkedsz a világgal, az alapanyagokkal, az állatokkal, megismered a craftolás menetét, elkészítheted az első eszközeidet és megépítheted az éjszaka lényeitől védő viskódat is.

Minecraft

Egyszerűbb, nagyszerűbb


A konzolos verzió első szembetűnő újdonsága, hogy a játékos ezúttal már nincs annyira magára hagyva, mint a PC-s verzióban. Amíg az asztali gépes változatban a játékos maga kísérletezte ki, hogy az egyes alapanyagokból miket lehet összehozni, addig az X360-as változat már konkrét receptgyűjteménnyel várja a felfedezőket, és a tárgykészítés első pillanatában tudjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, hogy a vágyott eszközök és kiegészítők milyen hozzávalókból és milyen módszerekkel hozhatóak létre. A PC-n edződött hardcore Minecraft játékosoknak ez talán szentségtörésnek tűnhet, de a kezdő játékosok számára igazi kincs az újraalkotott crafting rendszer, hiszen ennek köszönhetően villámgyorsan bele lehet tanulni a világ működésébe.
Ha az alapok megvannak, ha végigvittük a tutorialt, akkor megnyílik előttünk a Minecraft szabadsága, kimerészkedünk az ismeretlenbe, ahol viszont nemcsak rengeteg lehetőség, de számos keserű pirula is várja a játékosokat.

MinecraftMinecraftMinecraft

Konzolos verzió


Azt már a megjelenés előtt tudtuk, hogy X360-on nem ugyanazt fogjuk kapni, mint PC-n, azonban a hiányosságokkal, a karcsúsítással való szembesülés így is érzékenyen érinti az embert. A Creative mód teljesen kimaradt a programból, így lényegében csak ártó szándékú lényekkel is megspékelt Survivalt indíthatunk, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Peaceful nehézségi fokozatra váltva miattuk már nem kell aggódnunk. Ami ennél jóval nagyobb érvágás, hogy az eredeti Minecraft szabadsága ugyan megmaradt, viszont az Xbox korlátai miatt a szinte végtelen méretű világról le kell mondanunk. Amíg PC-n tényleg elképesztő, soha véget nem érő területeket járhattunk be, addig az X360-on a játék indításakor csak egy 1024x1024 kockás „szigetecskét” kapunk, amit lényegében percek alatt be lehet barangolni. Nem a méret a lényeg, szokták volt mondani, és esetünkben a kreativitásnak ez tényleg nem nagyon szab határt, de valahogy mégsem esik jól, hogy egy viszonylag kicsike játéktérre vagyunk beszorítva.

A Minecraft világban jártas felhasználók számára lehet további elrettentő tényező, hogy a konzolos verzió alapját az immáron egyéves 1.6.6-os béta adja, így számos olyan játékelem (XP, eltérő éghajlatok, ételszerzés, állattenyésztés, stb.) hiányzik a programból, amit PC-n már megszokhattunk és megszerethettünk. Ezzel a hiányossággal persze a Mojang is tisztában van, és már a megjelenés előtt hangsúlyozták, hogy akárcsak az asztali gépek esetében, úgy konzolon is folyamatos lesz a frissítés és a bővítés, így könnyen lehet, hogy idővel az Xbox-os változatban is feltűnnek majd azok az extrák, amik a PC-s oldalon már teljesen magától értetődőnek számítanak.

Minecraft

Multiban is erős


Szerencsére a multiplayer szempontjából nem érheti szó a ház elejét, hiszen a Minecraft többedmagunkkal is jól játszható. Egyetlen gépen – az osztott képernyő segítségével – akár négyen is építkezhetünk, de adott az online lehetőség is, ahol akár már nyolcan tevékenykedhetünk ugyanazon a pályán. Ez esetben csak arra kell figyelni, hogy a világban végbemenő változások, a létrehozott eszközök és építmények csak a hostoló játékosnál fognak megmaradni, a csatlakozó barátok még a craftolt tárgyaikat sem vihetik át a saját kis világukba.

Portolásból ötös!


Ami szinte kifogástalanra sikerült a konzolos Minecrafttel kapcsolatban, az a portolás. A Mojanggal együttműködő 4J Studios kiváló munkát végzett, a játék technikai hátterébe alig lehet belekötni, a program tökéletesen, bugok nélkül fut az immáron ötéves hardveren. Arról már volt szó, hogy az irányítást sikerült gyorsan tanulhatóra és kényelmesre programozni, de a látványra és a hanghatásokra sem lehet panasz, hozzák azt a színvonalat, amit PC-n már megszokhattunk. Az egyetlen negatív tényező a látótávolság, ami részben vissza lett véve, így sokszor előfordul, hogy a „messzeségben” lévő domborzati elemek a szemünk láttára rajzolódnak ki a képernyőre. Ez a megoldás ugyan szépnek semmiképp nem nevezhető, de elfogadható azért cserébe, hogy a játék során a képfrissítés soha nem csökken 60 fps alá.

MinecraftMinecraftMinecraft

Instant get!


A Minecraft konzolos verziója ugyan kicsit karcsúbb és elmaradottabb, mint a PC-n elérhető változat, de még így is egy hihetetlenül szórakoztató és addiktív játék, amit mindenkinek ki kell próbálnia, aki nem fél az ismeretlentől, és attól, hogy itt csakis a saját kreativitására számíthat.