Ezekben a totálisan elmultiplatformosodott időkben belegondolni is fura abba, hogy egykoron szép számmal akadtak exkluzív sportjátékszériák is. Mostanra persze már a Dreamcastről induló NBA 2K is elveszítette ezen sajátosságát (példának okáért), kivétel azonban még akad: éppen egy másik amerikai sport, nevezetesen az MLB The Show, amely lassan tizenöt éve boldogítja már az ütőlendítésre vágyó PS-tulajokat. És ezt most bármiféle irónia nélkül mondom, hiszen a San Diego Studio évről évre minőséget tesz le az asztalra, a sportág kedvelőinek nagy szerencséjére pedig  a fejlesztők ezen jó szokásukat az idei esztendőben sem adták fel.

FELPÖRGETVE

A hasonló sorozatoknak meglehetősen nehéz minden évben igazán megújulniuk, hiszen a keretek kimondottan merevek, így sok múlik a fejlesztők kreativitásán. Az MLB The Show 19 esetében azonban az alkotók szerencsére elő tudtak húzni egy olyan tartalmi újítást, amire elégedetten csettinthetnek a játékosok, ez pedig nem más, mint a March to October, ami lényegében a Franchise mód lényegesen áramvonalasított változata. Mivel jóval kevesebb dologgal kell szöszölnünk, és volumenében is sokkal jobban emészthető, ezért több mint ideális a sorozattal csak ismerkedők számára is. Hogy ez utóbbit miként érték el? Úgy, hogy nem kell a szezon minden egyes meccsét végigjátszani. Szimulációra persze eddig is volt lehetőség, itt azonban a játékmód szerves része mindez, miután mindig az aktuálisan mutatott formánkat viszi tovább a játék a következő időszakra. Emellett soha nem kell lejátszani a kilenc inninget sem, a fókusz sokkal inkább a kulcsmomentumokon van. Ez egy abszolút modern és ötletes megközelítése a hagyományos karriermódnak – azzal a különbséggel, hogy nem fásulunk bele több tucat játékóra után. Aki persze a régi receptre vágyik, az továbbra is megtalálja a Franchise módot, itt azonban csupán a szerződések kezelése terén tapasztalni finomítást – emellett egy már teljesített March to October kampányt is importálhatunk ebbe a játékmódba.

A másik lényeges új menüpont a Moments, amely – nevéhez hűen – a baseballtörténelem legendás pillanataiból szemezget. A March to October mellett erre még inkább igaz, hogy instant játékélményt nyújt, hiszen tényleg egy-egy adott szituációra van kihelyezve, ahol, ha sikerül elérni a kitűzött célt, akkor már mehetünk is tovább, ha pedig hibázunk, akkor két gombnyomással kezdhetjük is újból. Az ötlet jó, a megvalósítás azonban kissé felemás, hiszen hiába a retró tálalás és az adott kornak megfelelő szerelés, sajnos akad néhány anakronisztikus elem is, amik kissé lerontják az élményt (a stadionok például változatlanok). Ami jó, hogy mindkét új játékmód szépen beépül az MLB saját kártyagyűjtögetős módjába, a Diamond Dynastybe, ami – mivel jóval több lehetőség és opció van a kártyák és a kapcsolódó erőforrások beszerzésére – sokkal játékosbarátabb lett.

AKKOR VEGYEM MEG IDÉN IS?

Az egyéb elemeket tekintve már kisebbek a különbségek a tavalyi részhez képest, ugyanakkor a még jobb fielding, a még élethűbb animációk, a rövidebb töltési idők és a Road to the Show mód „RPG-sítése” mind-mind említésre méltó pozitívum. És hogy megéri-e idén is befizetni a virtuális baseballra? Ha kimaradt egy-két év, akkor mindenképp, mint ahogy újoncok számára is ideális belépő az MLB The Show 19, de összességében a veteránok számára is akad annyi új élmény, ami indokolhatja a vásárlást.