Viszonylag régóta tudjuk már, hogy a 2021-es esztendő fontos mérföldkő lesz az MLB The Show-széria számára, mégis fura azonban azt látni, ami most ténylegesen meg is valósult. A Sony egyik belső csapata, a San Diego Studio által fejlesztett (sőt, a Sony által kiadott) játék ugyanis az idei résszel multiplatformmá vált, így az a borzasztóan fura helyzet állt elő, hogy egy PlayStation Studios logóval ellátott alkotás nemcsak PlayStation-, hanem Xbox-platformokra is megjelent. Nincs ebben persze semmi rossz, hiszen így még többen játszhatnak napjaink legjobb baseball-játékával – merthogy ne legyenek kétségeitek, az MLB The Show 21 ezen „váltás” ellenére is a szokásos csúcsminőséget képviseli.

Külön öröm, hogy a széria nemcsak multiplatform lett, hanem az újgenerációs gépeken is tiszteletét teszi, ami azért is jó dolog, mert ezzel sikerült eltüntetni a széria egyik legidegesítőbb negatívumát, a néha bosszantóan hosszúra nyúló töltési időket. Most azonban a PS5-ben és az Xbox Series masinákban megbújó SSD-nek hála alig pár másodpercet kell csak várnunk arra, hogy ütőt ragadhassunk, ami igencsak jót tesz a nettó játékidőnek. Nem mondanám persze, hogy nincs hely előrelépésre, a látvány általános színvonalát tekintve ugyanis egészen apró csupán a javulás az előző generációs verziókhoz viszonyítva, így aki inkább ilyen szempontból várt sokat az új konzoloktól, annak egyelőre csalódnia kell.

Kicsit hasonló a benyomás a tartalmat illetően: találunk újításokat az MLB The Show idei kiadásában, csak éppen nem kifejezetten radikálisakat. Az új dobásmechanika, az úgynevezett Pinpoint Pitching mindenképpen a fontosabbak közé tartozik, hiszen erősen eltér az eddigi megoldástól: itt a jobb analóg karral kell leutánoznunk a mutatott mintázatot, kicsit úgy, mintha egy verekedős játékkal játszanánk. Hogy könnyebb-e így? Semmiképp. Ugyanakkor kellő gyakorlással ad egy kis extra mélységet és változatosságot az egésznek, amit én például kifejezetten élveztem. Aki viszont inkább a régebbi rendszert szerette, az természetesen azt is használhatja, így senkire nincs rákényszerítve semmi.

Bár grafikaliag – mint említettem – nincs nagyon előrelépés, ez nem jelenti azt, hogy maga a prezentáció nem javult. Ez különösen a Road to the Show módban tetten érhető, ahol videós (az előző generációs verziókban csak podcast formátumú) bejelentkezések teszik „élethűbbé” az eseményeket, saját karakterünk kalandja pedig rögtön a drafttal kezdődik, ahol néhány kérdésre válaszolva egyből befolyásolni is tudjuk az eseményeket, ez a vonal pedig megmarad a későbbiekben is. A RTTS kapcsán meg kell még említeni, hogy a kártyagyűjtögetős Diamond Dynasty móddal (ami még tovább finomodott, még több jutalommal és átláthatóbb menürendszerrel) szorosabbra lett fűzve a viszony azáltal, hogy saját karakterünket akár mindkettőben használhatjuk.

Az MLB The Show 21 újdonságai között szerepel még a Stadium Creator menüpont is, ami pontosan azt tudja, amit sugall: saját stadiont építhetünk benne. Ezt aztán meg is oszthatjuk egymással, fontos azonban, hogy online nem használhatjuk, ráadásul itt egyelőre csak nappali meccseket vívhatunk – maga a funkció emellett kizárólag az újgenerációs verziókban érhető el. Talán ezen is érződik, hogy az MLB The Show 21 még nem az az igazi „nextgen”, a szériát egyértelműen új szintre emelő felvonás, csupán egy újabb aprócska lépcsőfok. A minőséghez azonban – ahogyan azt már korábban is kiemeltem – nem férhet kétség, a San Diego Studio játéka ugyanis továbbra is egy iszonyatosan tartalmas, sokrétű csomag a baseball-rajongóknak, amely ráadásul a nehézséget és a segítségeket tekintve minden eddiginél jobban testreszabható. Így pedig mindenki megtalálja benne a sikerélményt, tudástól és tapasztalattól függetlenül.