Újramelegítve is fogyasztható

A Monopoly közel 80 éves sikertörténete során számos változáson ment keresztül, elég csak az utóbbi pár évtizedre gondolni, amikor is megjelentek az országspecifikus játéktáblák, a digitális kijelzővel felszerelt változatok, vagy éppen a tematikus kiadások. Azonban a Deep Red Games csapata abban a reményben alkotta meg 2001-ben a Monopoly Tycoont, mint számítógépes játékot, hogy azzal ne csak a Monopoly rajongóit nyűgözze le, hanem azokat is, akik egy korrekt gazdaság-szimulációs programmal szerettek volna játszani. 

A játék jelmondata önmagáért beszél: „Tedd tönkre a többieket, mielőtt ők tesznek tönkre téged!” Nos, itt valóban az lesz a feladatunk, hogy a kapitalizmus útvesztőiben megtaláljuk a legnagyobb profithoz vezető utat, eltaposva mindenkit, aki az utunkba kerül. Mindezen rémségeket persze, a rózsaszín lelkivilág megóvása érdekében, a társasjátékból jól ismert bájos kis figurák és maga Pénzeszsák úr próbálják enyhíteni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Csapjunk a lecsóba!

Kezdetben 13 lépéses oktató mód segíti az oktondi játékost abban, hogy kiigazodjon az egyébként nem túl bonyolult kezelőfelületen, megtanulja, hogyan vehet telkeket aukció keretében, és végül, hogy hogyan szerezzen monopóliumot magának a piacon, amely a játék megnyerésének egyik kulcsa. Habár a tutorial meglehetősen egysíkú és unalmas, itt valóban fontos információkhoz jutunk, amelyek a későbbiekben nagyon is hasznunkra lesznek. 

Miután kiművelt főkké váltunk, elkezdhetjük az egyjátékos módot vagy megmérkőzhetünk barátainkkal LAN-on vagy interneten keresztül. Érdemes azonban végigjátszani az egyéni játékmód egy részét ahhoz, hogy felvegyük a lépést más játékosokkal. A kampány összesen 16 különálló küldetésből áll. Ezek között nem választhatunk szabadon, a feladatokat sorban megoldva juthatunk el egyre messzebbre, ahol már igazi fejtörést jelenhet a győzelem megszerzése. Természetesen a játék elején még csak egyszerű célokat kell elérnünk, például értékesíteni megadott számú árut, vagy megszerezni az aznapi legmagasabb profitot; nehézségük alapján ezek a kihívások felfoghatók amolyan második oktatómódként is. A kampány előrehaladtával aztán különleges játékmódokkal is megismerkedhetünk majd, úgymint a First to Mayor, ahol akkor arathatunk diadalt, ha minket választanak a város lakói elsőként polgármesterüknek, vagy a Last Man Standing, amelyben értelemszerűen az nyer, aki túléli társai áskálódását és utolsóként marad játékban. A küldetések folyamán fokozatosan lépnek be az újabb gépi ellenfelek, akik kifejezetten logikusan, okosan gondolkodnak, és ha nem figyelünk, pár perc alatt learatják a babérokat. Itt jön a képbe a sok hasznos információ, amelyekkel az oktatórészben remélhetőleg felvérteződtünk.

Egy küldetés elindításakor mindössze a nehézségi szintet, illetve az általunk kedvelt figurát kell kiválasztanunk, s már indulhat is a móka. Minden játék elején először telket kell keresnünk magunknak. Ezekhez hozzájuthatunk aukción keresztül, némi pénzmag kipengetésével, de megvásárlásuk nélkül is építhetünk rájuk. Az aukció a játék egyik legfontosabb eleme, amely nem meglepő módon az aukciósházban kerül lebonyolításra. Itt ellenfeleinkre licitálva szerezhetünk területeket, ezáltal megszabadulva a telekadó fizetési kötelezettségtől és az egyéb járulékoktól. Ha három azonos színű építési területet is meg tudunk szerezni (ezt nevezzük monopolynak), akkor lehetőségünk van hoteleket építeni, akárcsak a táblás változatban. Ha inkább amellett döntünk, hogy azonnal építkezésekbe kezdünk, akkor ezt is megtehetjük -- ez esetben telekadót kell fizetnünk minden körben az adott terület tulajdonosának, azaz vagy a helyi önkormányzatnak, vagy a gépi ellenfélnek. Miután megszereztük a lehetőleg frekventált helyen lévő területünket, megkezdhetjük az építkezést.  

Az ingatlanok két csoportra oszlanak: üzletekre és lakóépületekre. Előbbiek között vannak olyanok, amelyek csak nappal tartanak nyitva (pl. könyvesbolt, játékbolt, pékség), míg mások csak éjszaka üzemelnek (mozi, bár, night club). Mielőtt meggondolatlanul piros lámpás negyedet varázsolnánk a belvárosból, érdemes megkérdezni a közeli házak lakóit, vajon mire is vágynak igazán. Erre szolgál az ún. comission poll funkció, amely valójában egy rögtönzött közvélemény-kutatás. Az eredmények kielemzése után már hozzá is foghatunk boltunk vagy lakóházunk felépítéséhez, amelyeket három szempont alapján tudunk testre szabni: emeletek (minél több található az épületben, annál nagyobb a kapacitása), az épület minősége (minél jobb, annál gazdagabb lakók költöznek oda vagy vásárolnak az adott boltban) és a stílus. Előbbi kettő természetesen jelentősen növelheti az adott ingatlan felépítésének költségeit, míg a harmadik csak esztétikai célokat szolgál. Üzleteinket ezen túl is alakíthatjuk, hiszen mi szabhatjuk meg azt, hogy az adott árut milyen áron forgalmazzuk. Csinálhatunk akciókat, leárazásokat annak érdekében, hogy nagyobb vásárlótömeget vonzzunk boltunkba, az ellenfelek nagy bánatára. Azonban mielőtt nagy őszi kiárusítást rendeznénk, érdemes pár pillantást vetni a többi játékos hasonszőrű üzleteiben lévő árakra is, nehogy önmagunk csapdájába essünk...

Nyomokban bosszúságot tartalmazhat

A játék alapját a körök jelentik, amelyek egyenként egy napot, azaz 24 órát ölelnek fel. Minden nap reggel 6 órakor kerülnek kiszámlázásra a különböző költségek, úgymint telekadó, építményadó, közművek költségei, vagy éppen az áruk kiszállításának díjai. Ez kritikus időszak a játék szempontjából, hiszen ekkor jelentősen csökken a pénzünk. Ezért mindig érdemes végiggondolni, hogy mit és hová építünk, különben lehet, hogy a következő reggelen már nem lesz mit a tejbe aprítani. 9 és 17 óra között van a vásárlások nappali csúcsideje, míg délután 6 és éjfél között az éjszaka működő üzletek tartanak nyitva. Éjfélkor összesítik a játékosok készpénzállományát, s ha valakié ekkor a negatív tartományban van, akkor elkezdhet főni a feje, ilyenkor ugyanis csődeljárás indul ellene. Ha 24 órán belül (ez 10 percnek felel meg a játékban) nem rendezi adósságát, akkor búcsút inthet a győzelemnek. Felelőtlen építkezéssel és telekvásárlásokkal elég gyorsan beüthet a krach, így nem árt gyorsan cselekedni, hogy időben visszatáncoljunk a halál széléről. Hogy adósságunkat rendezzük, dönthetünk úgy, hogy eladjuk pár üzletünket, vagy esetleg aukciót hirdetünk valamelyik telkünkre. Persze a legfontosabb itt is a megelőzés, így mindig legyen nálatok a zsebetekben... pályaudvar vagy egy közmű. Ha irányításunk alatt tudjuk tartani ezeket, akkor az innen befolyó pénzek is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy ne kerüljünk adósságcsapdába. 

Szintén bosszankodásra adhat okot az idő, ami itt nemcsak drága, de rendkívül gyorsan is telik. Bár ez kezdetben pörgőssé teszi a játékot, a kampány nehezebb küldetései során meglehetősen frusztrálóvá válik. Ekkor már nemcsak azt várja el a program, hogy minden apró részletet és trükköt ismerjünk, de azt is, hogy ezeket helyesen, a lehető leggyorsabban alkalmazzuk. Ez a legtöbb esetben egy kapkodó, kissé hektikus játékot eredményez, melynek során igen gyorsan elveszíthetjük esélyünket a győzelemre. Jó pár elfojtott vagy hangos káromkodásba, asztalcsapkodásba fog kerülni a szóló mód végigjátszása, ezt garantálhatom. Persze, szégyen a futás, de hasznos alapon akár a nehézségi szintet is csökkenthetjük...

Minden, mi szem-szájnak ingere

A főmenü igazán „szemkápráztatóra” sikeredett, bár hogy esztétikus-e a rengeteg csupaszín, szivárványos menüpont, azt ki-ki döntse el maga. Habár a főbb grafikai beállításokat, a zenét és hangokat a játék indításakor felugró ablakban állíthatjuk be, azért a főmenüben is testre szabhatunk ezt-azt. Ezek közül az a leginkább említésre méltó, hogy kiválasztjuk, melyik ország híres közterületeit szeretnénk szívesen látni a játék térképén -- sajnos szomorúan kell konstatálnunk azt, hogy Magyarország nem fért fel erre a listára. 

A játék zenei világa engem elvarázsolt: ezek az egyszerű, dzsesszes dallamok nagyon gyorsan a fülembe másztak, és néha azon vettem észre magam, hogy nem is játszom, csupán dudorászom a monitor előtt. Sajnos a játékfigurák hangjai és a különböző hangeffektek már korántsem ilyen bizalomgerjesztőek -- a kutyaugatástól, idegesítő visításoktól még most is borsódzik a hátam... Szerencsére ezekkel többnyire csak az aukciók alkalmával találkozunk. 

Véleményem szerint az ehhez hasonló játékoknak a grafika abszolút nem kardinális eleme. Itt sokkal fontosabb a csicsánál az áttekinthetőség, a funkcionalitás, egyszóval a játékmenetnek kell éltetnie az egészet. Ez igaz a Monopoly Tycoonra is, ennek ellenére a játék megjelenése teljesen korrekt -- ne feledjük, 2001-ben jelent meg! A leglátványosabb eleme egyértelműen a házak, boltok építése, amelyeket szépen animáltak a készítők, de az épületek összhatása is, főleg a teleépített területeken, egészen impozáns képet nyújt. A kezelőfelület is rendkívül szisztematikusan, céltudatosan lett kialakítva. A négy sarok négy tematikus blokknak felel meg. A jobb felsőben a készpénzkészletünket és a játékidőt láthatjuk, a jobb alsóban pedig a minitérképet. A bal oldalon kapott helyet egy információs sáv, amelynek alsó része a többi játékos adatait tartalmazza, mint pl. bevétel, eladások stb., míg felső része egy adott épületre, területre jellemző specifikumokat. Ezáltal egyáltalán nem nehéz navigálni a játékban, és minden információhoz könnyedén hozzájutunk. A kameranézetek pedig segítenek abban, hogy egyik pillanatban még a teljes város térképét, a másikban pedig már a sarki fűszeres eladásait böngészhessük. 

Ha kisült már, ide véle!

A Monopoly Tycoon ügyesen ötvözi a tycoon műfaj elemeit a társasjátékéval. Meggyőződésem, hogy mindenki számára képes pár órás szórakozást nyújtani, akit kicsit is érdekelnek a menedzselős vagy stratégiai játékok -- még a néha túlságosan is felgyorsult játékmenet és az olykor idegesítő hangok sem képesek jelentősen csökkenteni a játék nívóját. Ha bosszankodva félre is dobjuk egy időre, a vágy, hogy egész Monopoly Cityt irányítsuk, hogy jól megmutassuk a többi játékosnak, mi vagyunk közel s távol a legjobb stratéga, mindenkiben ott munkál. Ehhez jön még a játék diszkrét bája, ami valahogy mindig képes meglágyítani az ember szívét, még ha előtte dühösen is vált el tőle. Tegyetek egy próbát, kóstoljatok bele a Monopoly Tycoon világába!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!