Két évvel ezelőtti magamat ismerve, ez a cikk úgy kezdődött volna, hogy már megint a Milestone, megint egy tucattermék, és megint egy halomnyi bug került a számítógépünkre, mert feltelepítettük a legújabb játékukat. Már most az elején be kell ismernem, hogy ha ilyesmit vetnék papírra, akkor önmagamat kellene védenem az utcán rámtörő, őrjöngő tömegtől. Azt hiszem, vagyis szívem mélyén remélem, hogy a sok kemény szó, a sárga földbe való verbális belegyalulás ugyanis nagyon is hasznára vált a stúdiónak. Már a tavaly megjelent MXGP 3 is arról tett tanúbizonyságot, hogy iszonyatosan gatyába lett rázva egy-két fronton a játék, nem beszélve arról, hogy a fejlesztők meghallgatták a terméküket aktívan használók táborát is, és végre kétütemű motorokon is száguldozhattunk a sárban. Lassan kilenc hónap elteltével pedig kézhez kaptam az elegánsan rövid című Monster Energy Supercross – The Official Videogame (MES) tesztpéldányát, majd az első pár kör megtétele után leesett az állam. Te jó ég! Ez egy Milestone-játék! Egy nagyon szép Milestone-játék!! Egy kitűnő motorkezeléssel rendelkező Milestone-játék!!! Hiába kapargattam a címkét a tokon, nem volt alatta másik logo. Ez egy nagyon szuperül sikerült Milestone-játék!

STADIONOK MINDENHOL

Hogy mi is nyűgözött le ennyire? A játék látványvilága valami csodálatosan realisztikusra sikeredett, de érdekessége, hogy leginkább eleven mozgás közepette villantja meg erényeit. A sebességérzet, a motorosunk felszerelésének rezdülései, valamint a felcsapódó sár látványa kitűnő összhatást eredményez. Mindezért az Unreal Engine felelős, de ami igazán meglepett, hogy egy régebbi Xbox One konzolon is magával ragadott a látványa. Az még persze mindig áll, hogy a program PC-n az igazi, viszont a játék rendelkezik egy, az öregecske konzolok számára készített grafikai csomaggal is. De álljunk is meg egy szóra ezen a ponton. Ez most akkor egy MXGP folytatás lenne? A válaszom határozottan nem. A szuperkrossz nem keverendő a klasszikus motokrosszal, de természetesen utóbbiból ágazott ki még az 1980-as években. Hol máshol, mint az Amerikai Egyesült Államok területén, ahol a reklámbevételek megnövelése mindig is prioritást élvezett. Így történt, hogy a motokrossz világát megpróbálták bezsúfolni stadionnyi területekre, ezzel merőben új közönséget verbuválva a sportnak, és természetesen kis helyen, olcsón, marha sok reklámot tudtak elhelyezni. Ennek megfelelően a pályák is fokozottabban tartalmazzák a legfontosabb látványosságokat: az ugratókat és a hajtűkanyarokat, melyek sokszor döntöttek, így még nagyobb sebességet nyerhetnek a versenyzők az ugratáshoz.

ÉREZD A RITMUST!

Ha szeretitek a ritmusjátékokat, akkor kicsit furán hangzik majd ez, de a MES is igénybe veszi az ehhez szükséges adottságaitokat. Mivel annyira sűrűn helyezkednek el a bukkanók, ugratók, illetve a „mosódeszkának” nevezett kis göröngyök, elég egyetlen apró hiba a levegőben, vagy egy rossz kigyorsítás ahhoz, hogy súlyos másodperceket veszítsünk el. Természetesen ez a jobbik eset, mert egyébként akkorát lehet taknyolni, hogy egy hétig egy irányba fogtok kanyarodni is. Mindenképpen javaslom a normál fizikai beállítások használatát, mert így tudjuk teljes kontroll alatt tartani mozdulatainkat, ahogy az MXGP-sorozatban is ezt a példát érdemes követni.

A versenyek lebonyolítását mindenképpen állítsuk el az alapról, mert akkor nem lesz semmiféle időmérő edzés, hanem azonnal a versenyben találjuk magunkat, ahol garantálom, hogy el fogtok veszni. A kvalifikáció 20 perce mindenképpen kell a pálya kiismeréséhez, na és persze kiválóan használható a belső kamera is ehhez, mert az emelkedők csúcspontjait tüzetesebben beláthatjuk így. A korrekt sebesség megválasztása kulcskérdés a műfajban, mert itt nincs olyan, hogy túl rövid, vagy túl hosszú ugratás. Itt csak a tökéletes a megengedett, gyakorlatilag folyékonyan kell leérkezni a lejtőre, hogy máris legyen lendületünk a következő emelkedőhöz. A program nagyon szigorú a kanyarokban is. Hajlamos az ember olykor nagyon szűken, az első kereket letámasztva befordulni a következő egyenesre. Ez logikusan a kanyar legbelső pontjához igen közel történik, és valamikor sajnos attól kicsit beljebb sikerül ezt véghezvinni. A Wreckfest példáját követve, ekkor egy szép, piros behajtani tilos tábla fog megjelenni az orrunk előtt, majd a játék visszadob minket pár kanyarral hátrébb a pályára.

AZ ÉN MOTOROM, AZ ÉN PÁLYÁM!

Ismét csak az MXGP 3-at kell felhoznom, mert nagyon sok elemet egy az egyben átemeltek onnan. Ez egyrészről nem bűn, mivel házon belül történt mindez, másrészről kár is volna egy már jól működő koncepciót megváltoztatni azért, mert ez egy másik cím. Itt is krosszmotorok vannak, ezeket is ugyanazok az ismert gyártók egyike teszi alánk, mint a motokrossz világbajnokság mezőnye esetén, és persze hajszálra azokat a kiegészítőket használják fel rajtuk és a ruháikon. A választék így itt is elképesztően nagy, a végletekig alakítható és színezhető még a küllők töve is. Több mint 300 kiegészítővel tudjuk felturbózni a két kategóriába sorolt motorjainkat. Mindennek persze ára van, minél jobban szerepelünk a versenyeken, legyen az egy sima futam vagy karrier, egyazon egyenlegre futnak be az összegek, így hamar jól kinéző verdát varázsolhatunk a szintén testreszabható karakterünknek. Talán az alapból választható 10 arc az egyetlen pontja a programnak, ami nem sikerült annyira biztatóra, ellenben a hivatalos versenyzőkkel, mert ők azért jól felismerhetőek lettek.

A játék például a tavalyi bajnok amerikai, Ryan Dungey nyergébe varázsol minket még azelőtt, hogy bármit is csinálhatnánk vagy beállíthatnánk a menüben, így vezetve be minket a presztízspontok használatába és a statisztikák tengerébe. Az AMA Supercross bajnokság egyébiránt annyira amerikai, hogy gyakorlatilag alig van más nemzetből induló. A sok egyforma zászlót elkerülendő, a hazai versenyzők mellett egyszerűen az államuk zászlaja szerepel. Na de mivé is lenne egy új cím, ha nem lenne olyan dolog, amit még nem láttunk a Milestone háza táján? Egy szó az egész: pályaszerkesztő. Igen, jól olvastátok, a MES lehetőséget ad arra, hogy viszonylag sok, de fix elemből pályát rakhassatok össze magatoknak! Először kiválasztjuk, hogy milyen formájú stadionba kívánjuk létrehozni a mesterművünket, majd jöhet a nyomvonal megszerkesztése. Ha mindez megvan, akkor nem is lenne egy modern játék a MES, ha nem oszthatnánk azt meg a közösséggel is. Hát nem fantasztikus?

IRÁNY A BOLT!

Hosszú idő után végre hamvaiba holt a Milestone, hogy jó nevelést kapott főnixmadárként éledjen újra. A Monster Energy Supercross annak ellenére lett élvezetes motoros cím, hogy a többjátékos módja gyakorlatilag használhatatlan a konstans lag miatt. A vasparipák irányítása élvezet, a grafika nagyon szép, és a pályák is nagyon ritmusosak. Utóbbi nyilván a valódi tervezőknek köszönhető, de a gépünkre már az olasz banda vitte azokat föl. A letölthető tartalmakat illetően már most sincsen hiány, de nagyrészt cicomázásokról és ruhákról van még csak szó, tényleg csak az igazi fanatikusoknak ajánlottak. Itt jött el hát az idő, hogy a sok szidás után végre megveregessem a Milestone fejlesztőinek vállát, és bizakodóan tekintsek a többi szériájuk folytatása felé. Ez most tényleg szép volt, ragazzi!