Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy aki 2021-ben szeretné belevetni magát a virtuális földművelés és gazdálkodás világába, annak bőven van miből csemegéznie, hiszen még mindig eléggé reneszánszukat élik a farmszimulátorok, legyen szó a műfaj realisztikusabb, vagy épp a földtől elrugaszkodottabb végletéről. Utóbbi táborhoz újabb cím csatlakozott, ami igyekszik egy egyedi ötlettel kilógni a sorból.

Cammogó zöldségek

Történetünk szerint rég nem látott tudósember nagybátyánk, akiről gyerekkorunk óta nem hallottunk, egy nap forradalmi felfedezésről számol be levelében. A leírtak szerint rálelt egy új anyagra, ami képes állatokká változtatni a növényeket, melyeket Planimals névre keresztelt. Az áttörés további kutatása minden idejét felemészti, és már egy perce sem maradt régi farmjára, így megkér minket, hogy költözzünk oda, és viseljük gondját helyette – ismerős, nemde? Mivel nagyvárosi életünk egy ideje egyébként sem alakul túl rózsásan, kapva kapunk az alkalmon, és átnyergelünk a vidéki életmódra.

A Monster Harvest sok társához hasonlóan a pixeles látványvilág mellett tette le a voksát, amivel nincs is gond, hiszen így is egész jól mutat pontszemű karaktereivel és színes vidékeivel, bár a UI egyes elemei kicsit kilógnak az összképből. Mechanikák tekintetében nem meglepő módon többnyire a műfajból már ismerős elemek és megoldások köszönnek vissza. A különböző alapanyagokat más-más eszközzel bányászhatjuk ki a mezőkre osztott világban, majd szuszakolhatjuk bele őket eleinte elég szűkös táskánkba, a magokat ültetgetve szorgalmas locsolgatással termelhetünk növényeket, terményeink eladásával szerezhetünk pénzt, valamint akár saját magunk készítette bútorokkal és tárolókkal is színesíthetjük farmunkat.

Nyomomban a veteményes

Itt jönnek azonban képbe a növények, amiket, mint kiderül, egy különleges nyálka segítségével vagyunk képesek gazdálkodó Frankenstein módjára életre kelteni, hogy elfogyasztásuk vagy értékesítésük helyett hűséges társainkká váljanak a mindennapokban. Alapvetően ez az a nagy csavar, amivel a Monster Harvest próbál kitűnni a sorból, hiszen a gondtalan kertészkedés mellett ezzel kvázi ad egyfajta szörnygyűjtögetős Pokémon-töltetet is a játéknak. A szmötyiket és a magokat kevergetve persze más-más lényeket növeszthetünk ki a földből, amikkel aztán akár eléggé leegyszerűsített, körökre osztott harcokba is bocsátkozhatunk más teremtményekkel.

Ez a két műfajt ötvöző, kvázi Stardew Valley Pokémon-koncepció igazság szerint ötletnek remek, de a megvalósítás sajnos közel sem olyan, mint vártuk volna. A játék farmszimulátor oldala ugyan hozza a kötelező alapokat, azonban azokat is csupán eléggé lecsupaszított formában, valamint a szörnyültetgetős része sem tartogat túl sok izgalmat, és a lények 1-1 elleni összecsapásai is elég hamar ellaposodnak. A Monster Harvest alkotói tényleg rátapintottak valamire, mert ez az elképzelés jobban kidolgozva tényleg működhetne, de ezt a sikert nagy eséllyel nem ez a játékuk fogja bezsebelni. Ez a próbálkozásuk sajnos farmszimulátornak is közepes, és ebben a formában a szörnyecskés csavar sem dob rajta túl nagyot.