A PlayStation 3 tulajok már kipróbálhatták, milyen lehet sziklák tetején lavírozva, sárban csúszva, gyilkos szakadékok felett a legváltozatosabb verdákkal száguldani, azonban a PSP-sek eddig még kimaradtak ebből a mókából. Azonban most eljött számunkra is az idő, amikor a hetes buszon, vagy a hármas metrón ülve azt nézik a bamba utasok, ahogy jeges pályákon szlalomozva őrült sebességgel lökjük félre a rivális járgányokat, miközben görcsös ujjpercekkel próbáljuk sajátunkat a célegyenesbe juttatni. Itt van végre a Motorstorm: Arctic Edge!

Heves jeges


A PSP-s verzió tehát nem pusztán újrafeldolgozása az eredeti Motorstormnak, hanem teljesen különálló versenyjáték, amely ezúttal északi tájakra kalauzol minket. A játék eleinte kicsit James Bond filmeket idéző intrója gyorsan átlendül a szokásos Motorstrom hangulatba és megtekintése után a főmenübe is kerülünk, ahol egy henger alakú furcsa rendszerben váltogathatunk a pályák között. Karriermód – hasonlóan a Gran Turismo PSP-hez – sajnos itt sincs, bár itt tulajdonképpen annyira nem is hiányzik. A pályák között a forgó henger menüpontjai között választhatunk, és ahogy egymás után teljesítjük őket, úgy kapjuk a győzelem fejében a jutalomjárgányokat, vagy megnyitott újabb pályákat. A versenyeket bármilyen sorrendben teljesíthetjük, a lényeg, hogy célba érjünk, illetve az sem árt, ha a csillaggal jelölt egyéb külön feladatokat teljesíteni tudjuk, mert így további bonusz jutalmakat kaphatunk.

Motorstorm: Artic EdgeMotorstorm: Artic EdgeMotorstorm: Artic Edge

Halálos iramban


A járgányok irányítása pontosan olyan, mint PlayStation 3-on is: villámgyorsak, gyorsan reagálnak, viszont nagyon érzékenyek és nagyon könnyen félre lehet kormányozni őket. Persze minden azon múlik, hogy milyen járművet milyen úthoz használsz, illetve mennyire tapasztaltad ki a vezetését. A régi PS3-as verdák mellett a téli helyszínhez illőeket is kaptunk: különféle lánc- szántalpas csodák várnak arra, hogy kiválasszuk őket a menüben és felpattanjunk rájuk. Bizonyos járművek között a versenyek előtt válogathatunk, így érdemes mindig azok mellett letenni a voksunkat, amelyekkel az aktuális pályákon a legjobban tudunk érvényesülni, akár a sebesség, akár az irányíthatóság tekintetében.

Motorstorm: Artic EdgeMotorstorm: Artic EdgeMotorstorm: Artic Edge

Gázt neki és hagy szóljon?


A Motorstorm egy igen jó PSP-s cím, gyors, viszonylag látványos grafikával, adrenalin pumpáló akcióval. Egy ilyen stílusú PSP-s játék minőségének igazi mércéje, hogy hajlandó vagy-e például végállomásokon egy kicsit még ottmaradni, csak azért, hogy befejezz egy pályát és az Arctic Edge hozza ezt a színvonalat. Egy idő után azért karriermód hiányban unalmassá válik a legfékevesztettebb száguldozás is az Arctic Edge-dzsel - éppen ezért nekem még mindig a Burnout Dominator az etalon PSP-n ebben a kategóriában.