A Saber Interactive ugyanis 2017 májusára készítette el az NBA Playgrounds című játékot (az ajánlóját elolvashatjátok a 2017/06-os PC Guruban), ami az NBA Street és NBA Jam által lefektetett alapokat követve próbált sikert elérni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Pedig a potenciál megvolt a koncepcióban. Rajzfilmes grafika, szuper mozdulatok, extrém kosarak, viszonylag jó játékmenet, azonban a program nem kínált elegendő változatosságot, és az egyensúllyal is akadtak gondok. A 2K viszont meglátta a címben a lehetőséget, így a folytatás már a kaliforniai cég logójával együtt jelent meg. Ezzel együtt viszont mindenhonnan eltűnt az első rész. Hogy miért? Nem tudni…

Dobás dobás hátán

Az új felvonás persze nem változtatott a tavaly megismert recepten. A Saber Interactive és a 2K megtartotta, ami jó volt, együtt igyekeztek kijavítani, ami annyira nem működött, és emellett kibővítették a játék által kínált lehetőségeket. Ugye milyen nagyszerű? Az, de sajnos a Playgrounds 2 sem lett tökéletes, és mindjárt el is mondjuk, miért! A program ugyanúgy nyit, mint az első felvonás: matricás csomagok megnyitásával juthatunk hozzá az első NBA játékosainkhoz, hogy velük megmérkőzve – többek között szólóban, online meccsen, bajnokságon, NBA szezonban vagy éppen 3 pontos dobásokban – kosárlabdákat és aranyakat gyűjtve további játékosokat szerezzünk, akikkel egyre könnyebben tudunk megnyerni egy-egy meccset. Tehát a mikrotranzakció itt is keményen jelen van, az összes játékos (több mint 400 volt és jelenlegi sportoló) megnyitásához a végtelenségig kell küzdenünk, mert már a bronz kártyacsomag is 1500 labdába kerül, míg az arany 5000-be, és ezek ugye, egyenként csak négy lapot tartalmaznak, egy-egy győzelem pedig közel sem ad ennyi valutát.

Kár, mert egyébként a Playgrounds 2 sokkal könnyebben irányítható, az időzítés fontosságából visszavettek, jóval egyszerűbb pontot szerezni. Egyenlő felek játékánál csak a saját ügyességünkön, gyakorlatunkon múlik egy-egy meccs kimenetele, de az online matchmaking még mindig képes összesorolni sokkal tapasztaltabb, legend és epic sportolókkal rendelkező játékosokkal – és ilyenkor már el is dőlt minden. A meccsek ennek ellenére kifejezetten élvezetesek, ismét hihetetlen mozdulatokat tudunk előhívni, a helyszínek változatosak, így nem panaszkodhatunk. Az új NBA Playgrounds nagyon szórakoztató, legyen akár negyedóránk vagy ennél több pihenőidőnk. A fejlődés persze itt is megvan, bronztól egészen a gyémánt szintig turbózhatjuk a játékosokat, minden egyes szebb mozdulatot elszámol a program, különösen szép zsákolásoknál pedig sokkal több XP üti a markunkat, mint egy sima kétpontos dobásnál. Azért is érdemes ügyeskedni, mert ha feltöltődik a kosárlabdánk, egészen extrém játékbeli előnyökhöz juthatunk: befagyaszthatjuk a saját palánkunkat, hogy az ellenfél ne szerezhessen pontot, hihetetlen gyorsaságra tehetünk szert, és így tovább.

Haverokkal az igazi

Az NBA 2K Playgrounds 2 játszható egyedül is, de barátokkal együtt adja meg az igazi élményt. Szerencsére az AI is fejlődött, a gép vezérelte társak sokkal jobban teljesítenek, így ők is tudnak pontot szerezni. Minden egyes játékmódot végigjátszva el lehet vele lenni akár hosszú ideig is, de a kevés kosár és arany, a játékosok lassú feloldása elveheti az ember kedvét a program nyüstölésétől. Igen, nem lehet azonnal legend és epic kategóriába tartozó játékosokkal nyomulni, ha ez kell valakinek, fizetnie kell érte, de sokkal jobb kemény munkával győzelemre jutni, nem igaz?