A játékosok panaszáradata az NBA 2K18 pay-to-win modellje miatt teljesen jogos volt, ugyanakkor a játék kvázi MMO-vá való alakítása (félig offline/félig online modellel) kifejezetten hasznára vált a programnak, hiszen nem egyedül lézengtünk az NBA világában. Az idei felvonásban a szomszédság visszatért, noha az apartmanunkba való beköltözésre és az első NBA meccsre többet kell várni, mint eddig bármikor!

Kis kínai menni Amerikába!

Többet kell várni, hiszen az első, a profi ligában lejátszott meccsre csak több óra játék után kerül sor. A karrieren kívül persze rengeteg dolgot kínál az új NBA-epizód: normál és online játékot, utcai pattogtatást, a szokásos MyTeam és MyLeague módokat, 2K TV-t, mindezt pedig egy gyönyörűen átlátható menüben prezentálva. Unatkozni nem lehet, az biztos. 2017-ben dicsértük a kampány történetét, de összehasonlítva az idei felvonással, utólag visszagondolva valóban kicsit furcsának tűnik, hogy egy a grundon történő pattogtatás után DJ rögtön az NBA-ben találta magát. Most ez nem így van: kőkeményen meg kell azért dolgozni, hogy bekerüljünk a ligába. AI (a Visual Concepts úgy látszik, bukik a kétbetűs nevekre) Sanghajban kosarazik, de elvágyik onnan. Innen indul a történet, amiben vannak vicces, felemelő és szomorú pillanatok és persze rengeteg munka. Bizony, kőkeményen meg kell azért dolgozni, hogy a csapatok felfigyeljenek ránk, és szerződést ajánljanak. A játékmenet maradt a szokásos, vagyis minden egyes ziccerért pontoz minket a program, de még az egyes meccsek előtt is kiadják az edzők a feladatot: szerezz 20 pontot, vegyél részt 10 asszisztban és így tovább.

Az elért eredmények természetesen VC-t adnak, valamint a badge-ek pontértékét növelik: ez szükséges az egyre jobb perkökhöz. Meccsek alatt is lehet VC-t keresni, de csak minimális mértékben: egy szép passz, egy sikeres kosár csak pár valutát ad, szerencsére a fent említett badgek kitolása már jóval többet hoz. A Neighborhood 2.0-s változata a tavaly megismert dolgokat kínálja, viszont az elrendezés sokat egyszerűsödött: most egy nagy, négyszögletes teret kell végig futni, hogy eljussunk a cipőboltba, vagy éppen a fodrászhoz. Azt nem lehet elhallgatni, hogy a kezdetek kezdetén nagyon keményen meg kell küzdeni a győzelemért, hiszen az ellenfelek minden dobása pontosan és kíméletlenül betalál, ez pedig a gyakorlatlanabbak kedvét szegheti, de ha valaki nem frissen csöppen bele a sorozatba, akkor ezzel sem lesz gondja. A kosárélmény összeségében remek, az egyetlen probléma az, hogy a tavaly túltolt mikrotranzakció ismét jelen van, még akkor is, ha kisebb mértékben. Ha valaki nem akar fizetni, akkor bizony marad a grind.

Egy kosaras naplója

Az NBA 2K19 a sport szempontjából ismét tökéletes választás lehet, elsősorban konzolon, hiszen PC-n a technika sajnos nem áll a helyzet magaslatán, a hosszú töltési idő azonban mindegyik platformon zavaró. Tartalom bőven van, a grafika még szebb lett, a hangok illenek a szereplőkhöz, akik közül nem egyet híres színész alakít. Érdemes tehát kifizetni a játék árát? Érdemes, még akkor is, ha a mikrotranzakció súlya közel sem csökkent olyan mértékben, mint kellett volna, de ezenkívül másba nem igazán lehet belekötni. Ennél jobb kosaras játék jelenleg nincs a piacon, tele van jópofa ötletekkel (pl. játék a játékban), de a mikrotranzakció miatt nem adhatunk a tavalyi rész értékelésénél sokkal jobbat.