Tavaly közel sem voltunk elégedettek a NBA 2K23-mal, sok elemét kifogásoltuk, például azt, hogy kampány gyakorlatilag nem volt, egyből az NBA-ban kezdett választott karakterünk. Ennek ellenére a kosárélményt mindig a csúcsra járatta a 2K Sports, na meg a mikrotranzakciót is, ami évek óta rákfenéje és egyben a legnagyobb kritika forrása az egyetlen pályán maradt kosárprogramnak. A szokott menetrendnek megfelelően befutott az NBA 2K24: bíztunk abban, hogy a fejlesztők kijavítják a tavalyi hibákat, de az első döbbenet már a játék elindításának pillanatában megvolt. Hogy miért? Az újdonságok ablakban csak az újdonságok felsorolása hiányzott, a görgethető pontok nem…

Kobe öröksége

Az NBA 2K24 borítójára a sportág egyik legnagyobb csillaga, a 2020-ban tragikus körülmények között elhunyt Kobe Bryant került, és a tavaly Jordan Challangehez hasonlóan a sztár legnagyobb dobásait lehet újrajátszani. Ez tavaly is nagyon hangulatos játékmód volt, és most sincs ez másként. Nagy kár azonban, hogy a Mamba Moments nem 1996-tól indul és bár tartalmazza a 2001-es Western Conference elődöntőjének negyedik játékát, és a 2010-es NBA döntőt is, olyan, tényleg ikonikus játékokat, mint a 2006-os Toronto Raptors elleni küzdelmet már nem, amikor Kobe 81 pontot dobott a Raptors kosarába, ezzel megdöntve Elgin Baylor 1960-as rekordját.

Ezután pedig fejest ugorhatunk a már jól ismert játékmódokba. Van WNBA és NBA, MyTeam és MyLeague, az összes kötelező tartalom, ami nélkül nincs NBA 2K program, no meg a karriermód, ami a tavalyihoz hasonlóan, idén is el lett szúrva. Sokkal jobb volt a MyCareer akkor, amikor utcagyerekként kosárra dobva és egy NBA edző által felfedezve kell végigjárni a kiválasztás rögös útját, majd izgulni, hogy melyik csapatnak kell a játékosunk. Ahogy tavaly, most is az a helyzet, hogy rögtön NBA-ben kezd az általunk megalkotott karakter, annak minden feladatával együtt. Konzol helyett ezúttal PC-n játszottunk – köszönet a kódért a Cenegának – és sajnos, ahogy eddig is, látszik, hogy a fejlesztőcsapatnak nem ez volt az elsődleges célplatform. Hiányzik a Pro Play, a szomszédság (ugye ez a közösségi játszótér) pedig évekkel ezelőtti szintet tükröz, ráadásul kong az ürességtől, vagy nagyon kevesen vannak benne. Ez pedig baj, mert egyébként bőven lenne mit tenni, a Gatorade edzésközpontban a fizikai állóképességet és a koncentrációképességet fokozhatjuk a minden napos belépéssel, ráadásul, ha elvégezzük az erősítő feladatokat, akkor kedvezményt lehet kapni az italok árából. Ez akkor nem számít annyira, ha valaki a Mamba Editiont veszi meg, ami alapból 100.000 VC-ad, de ha valaki csak alapkiadással indítja el az NBA karrierjét, elképesztő grindet kap, vagy költheti a pénzét, hogy cipőt, pólót, akármit vegyen. A szigeten persze minden megtalálható, köztük a MyCourt is, ahol van lehetőség egyéni gyakorlásra, de itt is kilóg egy picit a lóláb, hiszen a saját otthon olyan, mintha egy sci-fi film díszlete lenne.

A játékmenet így maradt ugyanaz, amit évek óta ismerünk. A MyCareer a játékban nyújtott teljesítménytől függően jutalmaz vagy éppen büntet, ráadásul nagyon keményen meg kell dolgozni a sikerért. A Pro Play, ami az újgenerációs konzolokon érhető el, a fejlesztő szerint az újonnan felvett NBA animációk és mozgások révén a hitelesség tekintetében egy minőségi ugrást jelent, itt nagyjából ugyanazokat a mozdulatokat kapjuk meg, de ez még mindig kellemes élményt ad, hiszen a játékmenet kifejezetten folyékony. A kabalaállatok ugrálnak a pálya szélén, a hajrágörlök táncolnak a szünetben a pálya közepén, a sportolók pedig passzolnak, kosárra dobnak, zsákolnak, a riporterek pedig megszólaltatják az edzőket: lehet ezt szeretni, élvezni, csak jó lenne már látni ezen a platformon is a minőségi ugrást látni, amit az EA már megtett a Madden 24-gyel és a hamarosan érkező EA Sports FC 24-gyel.

Kell? Nem kell?

Őszintén, most már tényleg vegyes érzéseket tapasztaltunk játék közben. A kosárélmény még mindig jó, de az előzőekben említett negatívumok mellett nem lehet elmenni szó nélkül, különösen úgy, hogy egy hardveresen jól megépített PC számítási teljesítményben felülmúlja bármelyik konzolt. Tetszik, tetszik, de ott van az a kicsi de…, amit már évek óta kell lenyelniük a PC-s játékosoknak. Az értékeléseken jól játszik ez a fájdalom: ha nincs más újdonság, mint a játékosadatbázis frissítése, meg némi kozmetikázás, mire kér el a 2K majdnem 60 eurót, dollárt, csak az alapkiadásért? Ez nem jó üzlet sem a kiadónak, sem a játékosoknak, hiszen mindkét oldalon csak az elégedetlenség marad meg. Ennek pedig egyik fél sem örülhet.