Az Oddworld Inhabitants 1994-ben jött létre, azzal a szándékkal, hogy megalkossanak egy öt játékból álló szériát a képzeletbeli Oddworld-univerzumban. Ennek első része az Abe’s Oddysee volt, folytatása pedig jelen teszt tárgya, az Abe’s Exoddus.

Intro


A játék egy rabszolgasorsban sínylődő nép történetéről szól, a mudokonokról, akiket leigáztak a ravasz és gonosz glukkonok, és bányáikba deportálták őket; a munkásokat megvakították, hogy még csak véletlenül se tudjanak megszökni. A nép egy kis csoportja azonban még időben elmenekült, és barlangokba, mélyen a föld alá rejtőzött. A törzs uralkodója éppen utódját nevezi ki ünnepélyes keretek között, amikor a jelölt egy véletlen baleset folytán leesik az emelvényről, s eszméletét veszti. Abe-nek, mert hisz róla van szó, látomása támad: megjelenik előtte az ősidők három szelleme, akik komoly feladattal bízzák meg: ki kell szabadítania a bányában sínylődő szerencsétleneket. És innentől elkezdődik a felfordulás…

Oddworld: Abe's Exoddus JátékképekOddworld: Abe's Exoddus JátékképekOddworld: Abe's Exoddus Játékképek

Follow me!


Elképzelni is nehéz lehet, hogy szabadítjuk ki történetünk során társainkat. A helyzet ugyanis az, hogy Abe tud beszélni, azaz a mudokonoknak parancsokat adhatunk. Először persze köszönnünk kell nekik, hiszen enélkül létezésünkről sem vesznek tudomást, utána jöhetnek a fárasztó parancsosztogatások: a legtöbbször a 2-es billentyűt fogjuk használni (a játék végére nekem teljesen lekopott róla a szám...), amellyel a „follow me” (kövessetek) utasítást adjuk ki, de ha például egy általunk elérhetetlen kart akarunk meghúzatni velük, a „work” (dolgozz) ukáz a megfelelő „varászszó”. A játék egészen elképesztő módon még „személyiséget” is adott zöld barátainknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a megrántott kar csatornavizet zúdít a nyakukba, ettől megsértődnek és nem fogják követni a további parancsainkat, amíg oda nem megyünk hozzájuk és bocsánatot nem kérünk, vagy ne adj isten nevetőgázt szabadítunk rájuk, ekkor egy kiadós hátba verés után fognak csak engedelmeskedni.

Oddworld: Abe's Exoddus JátékképekOddworld: Abe's Exoddus JátékképekOddworld: Abe's Exoddus Játékképek

Itt mindenki egyenlő


Általában a játékokban gyakori, hogy a főhősnek több képessége van, mint a mellékszereplőknek -- itt azonban Abe és a többiek ebben a tekintetben egyenlőek. Tudnak „beszélgetni” egymással (mondjuk ez a „ok” és a „no” szavakban merül ki), tudnak lopakodni, futni, ugrani, sőt, még azt a különleges képességet is ismerik, amivel azt hittük, hogy csak Abe rendelkezhet: a madarak gyűrűjét ugyanúgy megtudják bűvölni (igaz, csak a játék vége felé), ahogy hősünk, hogy átalakuljon kapuvá, amelyen át távozhatnak. És persze ugyanúgy képesek meghúzni karokat, elforgatni a csapokat, kinyitni az ajtókat -- még jó, hogy eszük nincs, mert akkor nem kéne játszanunk... Ám Abe-nek mégiscsak van egy egyedi tudása, mellyel más nem rendelkezik: szelleme át tud költözni az ellenség testébe, s így irányíthatjuk, vagy éppen megsemmisíthetjük azt. (Bizarr dolog, de saját szellentésébe is képes átköltözni, bár ezt csak Feeco Depot-ban, a sörgyárban lesz lehetőségünk kipróbálni).

Oddworld: Abe's Exoddus JátékképekOddworld: Abe's Exoddus JátékképekOddworld: Abe's Exoddus Játékképek

Ábel a rengetegben


A játék története változatos színhelyeken játszódik, a grafikája a két dimenzió ellenére is egészen elkápráztató,. Az első pályák helyszíne a bányák mélye, ahol megannyi veszély les ránk. Ennek felrobbantása után az őserdőbe kerülünk, onnan vissza a bányába, végül eljutunk a fent említett Feeco Depot-ba, amit szintén szabotálnunk kell -- ez a legkeményebb és leghosszabb része a játéknak: Abe-nek végeznie kell a sörgyár három generálisával, közben pedig százszámra szabadítjuk ki társainkat.

Ítélet


Egy szó, mint száz, egy remek alkotásról van szó, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálnia. Ez a kedves kis kék figura egészen a szívemhez nőtt a játék végére. A sztori néhol véresen komoly, máshol mókás, teli van humorral. A játék nagyon változatos, garantáltan élvezni fogja a család apraja-nagyja. Kár, hogy mára már teljesen kihalt ez a műfaj, bár mondjuk az is igaz, hogy überelni egy ilyen remek platformjátékot... hát, nagyon fel kell kötni hozzá a gatyeszt...