A világ egyik legismertebb játékkaraktere, Pac-Man, születésnapjának megünneplésére készül. Miért is ne tenné, hiszen 42 éve szórakoztatta először a kicsiket és a nagyokat, az elmúlt évtizedek alatt pedig számtalan kalandban vett részt: egy kis pihenés neki is kell. Igen ám, de Toc-Man ördögi tervet eszelt ki: szellemeivel elraboltatja Pac-Man családját, így a sárga pöttynek útra kell kelnie, hogy megmentse Pac-professzort, Pac-mamit, Pac-gyerekeket és a kutyust. A Szellemsziget azonban veszélyes, így Pac-Mannek minden ügyességére szüksége lesz, hogy kiszabadítsa szeretteit, és megtarthassa az ünnepséget…

Buli helyett munka

A Pac-Man Word: Re-Pac nem egy vadonatúj játék, hanem az 1999-ben, PS1-re megjelent Pac-Man: World felújított kiadása, a nagy kérdés azonban az, hogy kínál-e az eredetinél többet? Nos, a válasz kettős: egyrészt a tálalás viszonylag szép, de a Unity motor használata ellenére nem kiemelkedő, viszont a több mint 20 éves játékmenet változatlansága nem biztos, hogy képes megfogni a fiatalabb közönséget, akik ezzel a programmal újra felfedezhetnének egy klasszikus címet.

A Namco alkotása egy klasszikus platformer, rengeteg ugrabugrával, gyűjthető gyümölccsel, ellenfelekkel, bossharcokkal, és az eredeti játékból ismert elemekkel. A pályák témája változatos, hiszen a kalózos tematikától kezdve a cirkuszon és a temetőn keresztül az űrig tart, így unatkozni nem lehet. Mindegyik tartogat valamilyen kihívást, az űrben például mozgó platformokon, lézereken, meteoritokon keresztül kell Pacnek elérnie a pálya végére…

Igen ám, de a gondot az okozza, hogy a kamera rögzített nézőpontú, és gyakran előfordul, hogy ugrani kellene valahova, de nem lehet látni a síkot/célt. Emiatt vagy sikerül az ugrás, vagy nem, ami azonnali életvesztéssel jár. Persze ahogy haladunk előre, úgy lesz egyre egyszerűbb elérni az adott szintek végére, mert felépítésük, legalábbis kezdetben, nem túl erős, könnyen megjegyezhető.

És hogy mit kell csinálni? Gyümölcsöket és betűket gyűjteni, szellemeket megenni, harcolni: az egyszerű ellenfelek nem jelentenek gondot, hiszen nincsen belőlük túl sok fajta, azonban a bossok már képesek megizzasztani. Az összegyűjtött betűk bónuszpályákat jelentenek, a gyümölcsök után pedig különböző jutalmak járnak, melyeket nyerőautomatákból lehet kipörgetni.

Labirintus szórakozás

A Pac-Man World: Re-Pac legszórakoztatóbb részét mégis azok a pillanatok adják, amikor a játék megidézi az eredeti klasszikust. A maze-chase etapok, a szellemekkel való kergetőzés kicsiben és nagyban évtizedek óta képesek elvarázsolni mindenkit, ugyanakkor nagy kár, hogy ezek csak pár percig tartanak (legalábbis a történetbe ágyazva), majd visszakerülünk az aktuális pályára, hogy újabb családtagokat keressünk meg.

Talán egy picit sokat morogtunk a cikk vége felé, de még így is megéri kipróbálni a Pac-Man World: Re-Pacet, különösen akkor, ha bekerül egy 30-40%-os leárazásba. Teljes áron azonban elvártuk volna, hogy a Pac-Man World 2-3-at is hozzácsapják az első epizódhoz, tekintve az előző évek trendjét, amit Spyro és Crash Bandicoot mutatott be. A 15-18 ezer forintos teljes ár egy picit soknak érződik egy maximum ötórás kalandért, legyen az bármilyen cuki. A Pac-Man World: Re-Pac egy maximálisan gyerekbarát játék, amit lehet élvezni, csak a múltban ragadás azért némileg beárnyékolja az egyébként tetszetős összképet.