1943. február 17-én, két héttel Paulus sztálingrádi kapitulációja után, Hitler a keleti frontra repült, és kis híján otthagyta a fogát Erich von Manstein főhadiszállásán. A déli hadseregcsoport aggasztó helyzetéről folytatott megbeszélés harmadik napján ugyanis Zaporizzsjától néhány kilométernyire váratlanul szovjet tankok jelentek meg. Hans Baur, Hitler pilótája szerint az összes járóképes embert azonnal a repülőtérre vezényelték, hogy tartsák a helyszínt legalább a Führer evakuálásáig, ámbár sok esélyük nem volt, ugyanis páncéltörő fegyver nem állt a rendelkezésükre.

A szovjet Gallop-hadművelet páncélosai 1943 februárjában valóban közel jártak ahhoz, hogy pontot tegyenek a második világháború végére, de prózai okokból az offenzíva befulladt, ugyanis az üzemanyag elfogyott a túl messzire nyúlt utánpótlási vonalak miatt, és hamarosan Manstein erői felmorzsolták őket. És hogy mire fel volt a történelemóra? Nos, a fenti eset adja az Axis Operations  1943 DLC nyitó küldetését, és az egyik okot, amiért bele lehet szeretni ezekbe a csomagokba, mivel mindig tanítanak/mutatnak valami újat. A küldetések közti eligazításokba beleszőtt személyes szálak, például az otthoniak levelei, ráadásul rávilágítanak a német hátország 1943-as helyzetére, többek között megemlékeznek a légiriadókról vagy Göbbels híres berlini beszédéről, amelyben bejelentette, hogy az új német út a totális háború útja. Végül igaza lett, a "Totaler Krieg – Kürzester Krieg", vagyis a Totális háború – rövidebb háborút jelentett.

Mint azt minden bizonnyal kitaláltátok már, a kiegészítő a Panzer Corps 2 egy-egy évnyi tartalmat feldolgozó küldetéscsomagjaiból immáron a hatodik (a spanyol polgárháborútól számolva), a Panzer Corps 2 pedig, ha valaki nem tudná, a Panzer General legfőbb szellemi örököse, azaz a körökre osztott, hexás műfaj jelenlegi csúcsa. Az aktuális kiegészítő a megjelölt év fontosabb eseményeit bontja ki, elsőként a német-magyar-román front összeomlásának következményeit, majd jön a fő fókuszt jelentő kurszki csata, és az év végén a Wermacht hátrálása és a brutális védekezőharc.

Szokás szerint, most is indítható hadjárat az előző DLC-ből importált sereggel, vagy akár egy előre összekészített hadosztállyal is. A 17 küldetés többsége tulajdonképpen egyre komolyabb pokoljárást jelent a keleti fronton, olyan durva mennyiségi fölényben vannak ugyanis a szovjetek, hogy az egységek animációinak a sebességét közel a maxra kell húzni, hacsak nem szeretnéd végigmozizni minden kör végén azt a negyedórát, amíg a szovjet erők felfejlődnek. Többször előfordult, hogy a saját erőimnél 4-5-ször nagyobb ellenséges kontingenst felszámolva éppen jött volna a hűdejóvagyok érzés, amikor kiderült, hogy ez még csak az előőrs volt. A második világháború legnagyobb tankcsatájaként elhíresült prohorovkai páncélosütközet már csak az imént emlegetett arányok okán is remek élmény, de emlékezetesre sikerült a Dnyeperen átkelő szovjet erők okozta káosz is, bár középtájon azért van néhány alibizős, tehát relatíve gyorsan letudható küldetés. A végjáték viszont a Panther-vonallal (német védelmi vonal a Baltitól a Fekete-tengerig), vagy a Zsitomir környéki harcokkal már megint húzósra sikerült. 

A haditechnikában egy kisebbfajta korszakváltást is hozott az 1943-as esztendő, hisz ekkor érkeztek meg a keleti frontra az első Párduc és Tigris tankok, de itt vizsgáztak először a Wespe, illetve Hummel önjáró lövegek, vagy a Ferdinand és Elefant páncélvadászok is. A Tigris és Hummel páros lett az aktuális kedvenc nálam, előbbi a Párducénál jobb páncélzat miatt, utóbbi pedig mert páncélosok (AT) és gyalogság elleni tűztámogatásra egyaránt képes. Ami a gyalogságot illeti tessék felkészülni, hogy Kurszk (Prohorovka és környéke) tele lesz taposóaknákkal, bunkerekkel és lövészárkokkal, úgyhogy a pioneerekből (utászalakulatok) alaposan be kell tárazni. A légierő viszont ’43 második felében már eléggé felejtős, ugyanis a vörösök olyan légifölényben (is) vannak, ami komoly kockázatokat rejt, és persze a pályatervezők a partizánokat is beleszőtték a missziókba, tehát bármikor felbukkanhat egy addig az erdőben rejtőzködő formáció, hogy a hátországban lecsapjon a repülőterekre. Összegezve ismét egy jól összerakott csomagot kaptunk, ami az alapjátékhoz valójában csak új küldetéseket ad hozzá, de ettől még ajánlott vétel.