Már az első indításkor feltűnik, hogy nem is egy teljes játékot kaptunk, csupán egy úgynevezett Free Trialt, ami általában időkorlátos, vagy csak az eredeti játék néhány pályáját tartalmazza - a mi esetünkben szerencsére csak utóbbi áll fenn. A menübe érkezve egyből feltűnik, hogy valami itt nincs rendben, ugyanis az ember valami idill képet várna, de ehelyett kap egy unikornist, amelynek a fejére egy headcrab tapadt, a háttérben meg két strider durrogtat.

Az Adventure játékmódot választva el is kezdődhet a lövöldözés - na persze itt nem arra a véres HL-stílusra kell gondolni, az egy másik játék, itt labdákkal kell a pályát megtisztítani a narancsszínű pöttyöktől, de azért, hogy ne legyen olyan könnyű dolgunk, nem csak egyféle színű elemek vannak a játékmezőben, és nem csak gömbök, négyszögek is előfordulnak. A kilőhető labdák száma is igen csak le van korlátozva – ám van rá mód, hogy növeljük ezek számát, ezt kétféleképpen tehetjük meg. Az első lehetőségünk, hogy a pálya alján (ebből kitalálhatjátok, hogy a kilövő a pálya tetején helyezkedik el) oda-vissza egyenes vonalú egyenletes mozgást végző lyukba megpróbáljuk belejuttatni a labdát, ekkor ugyanis kapunk még egyet. A másik megoldás, hogy ha elég pontot szerzünk, akkor jutalmunk ismét egy bónusz labda lesz. Ezek önmagukban csak az aktuális labdát adják vissza, a számukat csak a két lehetőség kombinálásával lehet növelni. Vannak azért a dolgunkat könnyítő tényezők is, még pedig a power up-ok. Ezekből kétfélét ismer a játék: a zöld elemek megütésével Super Guide-ra tehetünk szert, ami a következő három lövésnél megmutatja, hogy merre fog pattanni a labda. A rózsaszín elemek eliminálásával plusz pontokra tehetünk szert, ezek labdánként változtatják a helyüket. Ha sikerül minden narancs elemet eltüntetnünk, akkor a pálya alján öt darab lyuk jelenik meg, amik még plusz pontot érnek, ezek kívülről befele egyre több pontot adnak.

Peggle ExtremePeggle ExtremePeggle Extreme

Idő hiányában választhatjuk a Quick Play módot is: csak kiválasztunk egy pályát, és már mehet is a menet. A barátainkkal való játékra is van lehetőség a Duel mód segítségével, itt egy gépen két ember egymás után jön, és aki több pontot tud begyűjteni, az lesz a nyertes. Értelemszerűen, aki az utolsó narancssárgát üti, az kapja a pontot a pluszpontos lyukak után, ez adott esetben akár a meccset is eldöntheti. A Duel érdekessége, hogy akár a gép ellen is tolhatjuk. A négy nehézségi fokozat közül mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Ha még ezek után sem untuk meg a játszadozást, akkor a Challenge módra rábökve minden pályán valamilyen
célkitűzést kell teljesítenünk.

A Peggle Extreme grafikában nem mutat sokat, de azért az effektek itt-ott megvillannak. Játék közben kellemes idegnyugtató zene megy, és a vizuális hatásokhoz természetesen hangeffektek is járulnak. Mindig egy szépen megrajzolt hátteret tisztíthatunk meg, ami valahogyan kapcsolódik az Orange Boxhoz. Egyszer például egy headcrab alja a háttér, máskor pedig portálokon keresztül kell taktikáznunk. Külön érdekesség, hogy minden kör után van egy „Instant Replay”, amit el is lehet menteni, így bármikor le tudjuk játszani a haveroknak azt, amikor egy lövéssel megcsináltuk az egyik pályát.