A Tiger Woods nevével fémjelzett és az EA által kiadott golfjáték-sorozat eltűnésével maradt némi űr a sportágat kedvelők életében, azonban a The Golf Clubért is felelős, lassan 20 éve aktív HB Studios, úgy néz ki, magára vállalta a feladatot, hogy ezt betöltse. A kanadai csapat nem mellesleg rendelkezik némi tapasztalattal, hiszen alkotói korábban az EA-nek is rendszeresen dolgoztak, mindenféle sportágba belekóstoltak, ami némi bizalmat eredményez irányukba. Hogy erre a bizalomra mennyire szolgáltak rá a PGA Tour 2K21 ismeretében, arra a cikk végén még visszatérünk.

Lyukra megyünk

Ma már sakkszimulátor sem létezhetne testreszabható karakter és fő kampány nélkül, így nem meglepő módon a PGA Tour 2K21 is ezzel indít, avagy nemünk, külsőnk, ruházatunk és egyben márkáink megválasztása után állhatunk neki a különböző kupáknak. Mármint, csak ha a betanító szakasszal végeztünk, amire egyébként kifejezetten szükség van. Már csak azért is, mert bár az alap mechanika egyszerű, a kétkaros vezérlésre, illetve a mindenféle befolyásoló tényezőre és emiatti választási lehetőségre azért rá kell érezni, bele kell jönni az egészbe.

Hiszen összességében annyiról van szó, hogy a két analóg karral bemérjük a megfelelő irányt, majd az ütővel nemcsak lendületet veszünk (hátrahúzva a megfelelő kart), de utána az ütést is végrehajtjuk, amihez egy pontos előrelendítés szükséges. Amennyiben mindent jól csináltunk, várhatóan a labda is a megfelelő helyre jut, de itt kerül még képbe az időjárás, illetve leginkább a talajminőség és -fajta, illetve az ütő típusa. Merthogy ezek is mind befolyásolják eredményességünket, nem mindegy, mit használunk a homokon megrekedt és a domboldalba szorult labda esetében, közeli vagy távoli ütésre és a többi. Avagy el lehet matekozni és szórakozni rendesen, már ha a tökéletességre és szimulációra törekszünk.

Merthogy egyébként pedig, ha csak nyugodt kikapcsolódásra és labdaütögetésre vágyunk, akkor beállítjuk a könnyítéseket, majd az adott lehetőségekből a legjobbat kihozva, a számos egyéb opciót figyelmen kívül hagyva, szimplán csak saját kedvünkre golfozgatunk. Ezáltal fejlődünk, újabb kupák nyílnak meg, vásárolhatunk új ruhákat és ütőket, de lényegében nagy változások nem várnak ránk a kampányban. Ha azt eluntuk, vár a multi, akár barátokat behívva is rámehetünk a lyukakra, sőt legfontosabb összetevőként saját pályákat is kreálhatunk, számos látványosságot, háttérelemet bevetve, akár minigolf-pályákat alkotva. Innentől pedig a lehetőségek száma lényegében végtelen, és ez a PGA Tour 2K21 egyik legnagyobb pozitívuma.

Remek kezdés

Ha azt vesszük, hogy ez úgymond egy kezdet, akkor baromira elégedett lehet mindenki. A PGA Tour 2K21 szép, bár nem tökéletes, láthatóan lehetne valósághűbb és látványosabb, emellett számos esetben (lyukak, nézők és a többi) észre lehet venni a duplikálást, ami látványos ismétlődést eredményez. Hiányoznak játékosok, pályák és márkák, amiket idővel pótolni kell (lehetőség szerint nem DLC formájában, kedves 2K), viszont mindehhez van egy remek alap, amire a továbbiakban építhet a stúdió.

A hangulat abszolút átjön, a labdaütögetés élvezetes, amennyiben pedig ráéreztünk a különböző lépések és variációk menetére, folyamatos élményt nyújt. Nem utolsó sorban a többjátékos módnak megvan a varázsa, pláne egy csapat ismerőssel egy fárasztó nap után, átbeszélve a történéseket, illetve a saját pálya kialakítása is nagyszerű lehetőségeket nyújt. Így indításként úgy tűnik, hogy a széria jó kezekben van, fejlődőképes lehet a sorozat, avagy, ha az alkotók néha tartanak egy kis szünetet vagy képesek évről évre valóban megújulni és az alapokhoz építeni, akkor egy igen eredményes váltás tanúi lehetünk.