A Pinball FX 2 eredetileg Xbox 360-exkluzív címként jelent meg még 2010 októberében, majd két évvel később elérhetővé vált a Windows 8 beépített áruházában is. 2013 májusában aztán végleg megtört a Microsoft „egyeduralma”, hiszen végre a Steamen is megjelent a program, így mostantól tényleg bárki elmerülhet az ezüstgolyók bűvölésében.

Alapozó

A Zen Studios alkotásának legfontosabb tulajdonsága, hogy maga a keretprogram ingyenes, és a telepítést követően a játék főmenüjében láthatjuk, hogy milyen asztalok megvásárlására van lehetőség. Hatalmas előny, hogy a játékosok sosem zsákbamacskáért fizetnek, hiszen a különböző pályák egytől-egyig elérhetők demómódban is, tehát bőven van lehetőség a tesztelésükre, mielőtt bárki a pénztárcájához nyúlna. A konzolos és Win8-as verzióban ugyan voltak önállóan megvásárolható asztalok is, a Steamen viszont (egyelőre) csak 10 eurós (nagyjából 3000 forintos) csomagokban juthatunk hozzá a flipperekhez – ilyenkor minimum három pálya feloldódik a számunkra, és már egy ilyen pakk is hetekre elég kihívást nyújthat még a legnagyobb golyózsonglőröknek is. Cikkünk írásakor összesen hat csomag várja a játékosokat, és az ezekben található pályák között vannak igazi klasszikusok (Tesla, Eldorado, Rome, Biolab), valamint Star Wars-os és marveles (Spider-Man, Iron Man, Avengers) nagyágyúk is.

Csapjunk a golyók közé!

Ha megvannak az első asztalaink, akkor jöhet a játék, ami egyértelműen single player módban a legélvezetesebb, de a Pinball FX 2 felajánlja a hotseat lehetőségét is, tehát egyetlen gépnél ülve, egymást váltogatva is összemérhetjük ügyességünket a barátokkal vagy a családtagokkal. Ügyességre márpedig szükség lesz, ugyanis a Pinball FX 2 asztalai komoly kihívást tartogatnak, és hiába tűnhet úgy, hogy a jobb és a bal shift nyomogatása elég lesz a sikerhez, a komoly pontszámok (és most 50-100 milliókról beszélünk) eléréséhez bizony jó reflexekre, kiváló időzítésre, a pálya betanulására és nagy kitartásra lesz szükség.

Hatalmas mázli, hogy még a kevésbé jól sikerült pályák is kifejezetten szórakoztatóak, így nemcsak a pontok harácsolása hajtja előre az embert, hanem az a puszta tény is, hogy egész egyszerűen jó móka felfedezni az asztalokat, kiismerni az apró trükköket, majd megoldani a gép által elénk állított kihívásokat. Kezdetben ugyan minden teljesen véletlenszerű, csak lődözünk a vakvilágba, de ahogy múlik az idő, úgy mozgunk egyre otthonosabban az asztalokon, szép lassan megtanuljuk, hogy honnan és mikor lehet elérni egy-egy kapcsolót vagy rámpát, majd egy ponton túl már tényleg célirányosan irányítjuk a pályán pattogó golyókat, aztán egyszer csak azon vesszük észre magunkat, hogy ismét megdöntöttünk egy rekordot, megkaparintottunk egy kitüntetést, és már tizedszer mormoljuk magunk elé, hogy „na, még egy utolsó menetet”.

Csili-vili

A Pinball FX 2 egy kifejezetten addiktív játék (főleg, ha a ranglistákon megjelenő barátainkat is le akarjuk majd nyomni), tehát tényleg rendesen rá lehet cuppanni, ám ezt nemcsak a játékmenetének köszönheti, hanem a tálalásnak is. Egy-két kivételtől eltekintve a pályák elképesztően jól ki vannak dolgozva, és itt most nemcsak arra gondolunk, hogy rengeteg trükkös megoldás és titkos lehetőség található rajtuk, hanem arra is, hogy gyönyörűen néznek ki. A Zen Studios munkája már konzolon is kifejezetten jól mutatott, de PC-n ez tovább hatványozódik, a színes, csillogó-villogó asztalok egészen elképesztően festenek Full HD-ban, és nemcsak a látvány impozáns, de a hanghatások is rendben vannak. A pályák háttérzenéi még hosszú idő után sem válnak idegesítővé, és sok játékkal ellentétben még a szinkron is teljesen korrekt – ezekkel főleg a marveles pályákon találkozhatunk, és az esetek többségében tényleg sikerült jó hangot választani az egyes karaktereknek, és a zenéhez hasonlóan a beszólások sem irritálóak, még a sokadik újrajátszás után sem.

Szőrszálhasogatás

Az egyetlen negatívum, amit a Pinball FX 2 szemére lehet vetni, hogy a Windows 8-as verzióval ellentétben itt nem kapunk kezdésnek egy ingyenes asztalt (ott a Mars alapból elérhető volt), illetve a kínálat is szegényesebb, mint a korábban említett verziók esetében. Nagyon hiányoljuk például a Plants vs. Zombies és az Epic Quest pályákat, és nagyon bízunk benne, hogy a fejlesztők hamarosan ezeket is elérhetővé teszik majd a steames verzióban. Addig is, míg erre várunk, mindenképpen tegyetek egy próbát az asztalok demóverzióival – garantáljuk, hogy nem fogjátok megbánni!

UPDATE: A cikk születésekor felhozott "negatívumok" egy része már nem állja meg a helyét, hiszen a Zen Studios folyamatosan bővíti a steames Pinball FX 2 kínálatát, és már olyan asztalok is megtalálhatóak a felhozatalban, mint az említett Epic Quest asztal, a Ms. Splosion Man, a Civil War, a Fantastic Four vagy a Captain America.