A This is the Police eddigi részeiben a rendőrfőnök meglehetősen szerteágazó teendőit láthattuk el, miközben alámerültünk a bűntől és korrupciótól terhes város legsötétebb mélységébe: a rendelkezésre álló (és némi személyiségjeggyel is rendelkező) beosztottjaink járőrözés közben kisebb-nagyobb eseteket oldottak meg, mialatt mi a begyűjtött bizonyítékok alapján igyekeztünk összerakni a történéseket, ráadásul a város vezetésének, a sajtónak, a maffiának és a magánéletünknek is figyelmet kellett szentelnünk. A remekül sikerült első rész után a folytatásban már közvetlenül is részeseilehettünk egy-egy rázósabb bevetésnek, és legényeinkkel körökre osztott összetűzésekben vehettük őrizetbe (rosszabb esetben lelőhettük) a gonosztevőket. 

JOGÁBAN ÁLL HALLGATNI (ÉS LÁZADNI)

Ami a fehéroroszországi csapat előző művében csupán színesítés jelleggel volt jelen, az ezúttal egy teljes értékű kalanddá nőtte ki magát; a Rebel Copsban ugyanis hekusainkkal a terepen kell helytállnunk, miközben leginkább a Jagged Alliance és XCOM-szériában megszokott módon lopakodunk, rejtőzködünk, majd szükség esetén tüzelünk.

A történet szerint Ripton városában járunk, ahol is egy módfelett gonosz és rejtélyes gengszter, Viktor Zuev vette át a hatalmat a teljes elit (beleértve a rendőrséget) felett. Néhány exzsaru  azonban nem hajlandó az új rendszert szolgálni, ehelyett kiválnak a kötelékből és a polgárok lelki, valamint nem utolsósorban anyagi támogatásával saját csapatot hoznak létre, hogy visszaállítsák a régi rendet.

Minden küldetés előtt össze kell állítanunk egy ütőképes csapatot a rendelkezésre álló embereinkből, akik eltérő képességekkel bírnak: például van, aki pontosabban lő, mások képesek a távolból letartóztatni a gyanúsítottat, netán távolabb látnak. Felszerelésükre szintén figyelmet kell fordítanunk, egy-egy pisztoly a szükséges lőszerrel mindenképpen jól jön, de vihetünk magunkkal többek között gumibotot, kést, sokkolót, hangtompítót, zárfeltörő készletet, páncélt, netán elsősegélycsomagot. A boltban borsos áron vehetünk ugyan utánpótlást, ám kezdeti anyagi lehetőségeink igencsak szűkre szabottak. Időről időre a városka lakói megkeresnek bennünket, hogy fő teendőink mellett nekik is segítsünk, kéréseik teljesítését követően pedig pénzzel vagy egyéb hasznos holmikkal jutalmaznak meg – a néppel való jó viszony hosszú távon kifizetődő.

A bevetések során csak végszükség esetén érdemes fegyverünkhöz nyúlni, inkább egyik fedezékből osonjunk a másikba, legtöbbször ugyanis hatalmas túlerővel nézünk szembe, töltényből kevés van betárazva, találat esetén pedig pár kör alatt kivérzünk, hacsak nincs valamelyik tagnál kötszer. A banditákat tehát érdemesebb megadásra felszólítani, netán hátulról jól irányzottan ártalmatlanná tenni, majd megbilincselni, mielőtt aktiválnák a riasztót. Le is szúrhatjuk őket, ebben az esetben azonban vonszoljuk el a testet a kíváncsi szemek elől. Teendőik végeztével embereink tapasztalati pontokkal gazdagodnak, és egyre ügyesebbé válnak, például nagyobb eséllyel hajolnak el a lövésektől.  

Bármi, amit mond, felhasználható Ön ellen

Kooperatív módra nincs lehetőség (nem is hiányzik), nagyobb baj azonban, hogy a kamera nem forgatható, így sokszor nehéz megtalálni az optimális fedezéket, illetve sokakra a játék nehézsége is riasztóan hathat. Nem különösen eredeti, ám a tavalyi Jagged Alliance: Rage!-nél nívósabb anyag a Rebel Cops.