Meglehetősen szép múltra tekinthet vissza a Record of Lodoss War, mely a nyolcvanas évek végén, eredetileg még regénysorozatként született meg, azóta viszont sok más irányba is elkanyarodott. Japán alkotásról lévén szó, a manga és az anime után természetesen a videójátékok sem maradtak ki a sorból, melyek eddig főként szerepjátékos vonalon mozogtak, most pedig itt a legújabb, a szép hosszú című Deedlit in Wonder Labyrinth, amely elsősorban a metroidvania-rajongókat szólítja meg.

Az aktuális tesztalany olyannyira metroidvania, hogy hunyorítva vagy távolról szemlélve akár még simán össze is lehet téveszteni egy klasszikus Castlevania-epizóddal. A képi világ például egyértelműen a Konami klasszikusát idézi, de a gótikus stílus, a szörnyek és a harceszközök szintén ismerősek lehetnek – nincs szó persze semmiféle erőltetett nyúlásról, hiszen ezek az RPG-gyökerekkel rendelkező Record of Lodoss War univerzumába is tökéletesen belesimulnak. Aki pedig utóbbi világnak a szerelmese, az szintén örülhet, hiszen lényegében a 2019-ben megjelent mű, a Record of Lodoss War: Diadem of the Covenant felvezetéséről van szó, Deedlittel a főszerepben – én bevallom, nem vagyok az, így a sztori egy kissé homályos volt, de az élvezhetőségnek szerencsére nem állt az útjába.

Élvezni márpedig van mit, a Deedlit in Wonder Labyrinth ugyanis gyönyörűen kipipál minden szükséges rubrikát. Maga az irányítás például kifejezetten precíz, a húzósabb helyzetekben is megmarad a feszes kontroll, ami már csak azért is fontos, mert a végigjátszás előrehaladtával folyamatosan egyre nagyobb szerep jut a kikerülő mozdulatnak, illetve a két rendelkezésünkre álló elementál használatának. Emellé kifejezetten sokrétű szörny- és fegyverarzenál társul, így a térképen bóklászás a folyamatos újratermelődés ellenére sem válik unalmassá. És ha már térkép: végre egy metroidvania, ahol ez is használható! Az indie címek sokszor nem igazán érzik ezt, a Team Ladybug játéka azonban gyönyörűen viszi tovább a klasszikus iskolát, így nemcsak az egyes pályarészek közti kapcsolódási pontokat látjuk át tökéletesen, de a rejtett szobák szisztematikus keresgélése is magától értetődővé válik a „lyukak” helyén.

Nagyon nem is dicsérném tovább a nyilvánvalót, az új Record of Lodoss War ugyanis az alapvető elemek tekintetében tényleg hibátlanul felmondja a leckét. Ami miatt azonban mégsem fog soha bekerülni a műfaj nagykönyvébe, az az, hogy egész egyszerűen nem elég ambiciózus. Először is a Deedlit in Wonder Labyrinth határozottan rövid: én igyekeztem minden lehetséges titkot felfedezni, de még a száz százalékos teljesítéssel együtt sem lehet kiszedni belőle 6-7 óránál több játékidőt. Másrészt kifejezetten könnyű darabról van szó: a mezei ellenfelek nagyon hamar megszűnnek kihívást nyújtani, részben az egyre erősebb fegyverek és a fejlődés, részben a nagyon sűrűn elhelyezett mentőszobák, részben pedig a folyamatos regenerálódást biztosító elementálrendszer miatt (egyedül a játék utolsó harmadában van néhány keményebb szoba). A bossok sem mondhatóak különösebben nehéznek, inkább csak azért van bennük kihívás, mert a fejlesztők valóságos stunlock-fiesztát rendeznek – valaki igazán szólhatott volna nekik, hogy nem igazán elegáns ennyi olyan mozdulatot használni, ami akár másodpercekre is megbénítja a játékost. Márpedig az a helyzet, hogy sokszor annyi a koreográfia, hogy kerüljünk el minden egyes támadást, különben baj lesz, de a főellenfélharcok ezzel együtt is egész élvezetesek.

Rossz szájízem a felsoroltak ellenére sincs a Record of Lodoss War: Deedlit in Wonder Labyrinth miatt, méghozzá leginkább annak köszönhetően, hogy nagyon rég nem játszottam már olyan metroidvaniával, amely lényegében egyetlen dizájnproblémával küszködött. A rövidség és a viszonylagos könnyűség ettől persze még nem kerül ki a negatívumok közül, ám ezekkel sokkal könnyebb együtt élni, ha egyébként maga az alapanyag rendben van: a Team Ladybug játéka márpedig több is ennél. Ezen két tulajdonságát ráadásul akár meg is fordíthatjuk: nemcsak a veteránok fognak jól szórakozni vele, hanem azok számára is tökéletes belépő, akik szeretnének megismerkedni ezzel a méltán népszerű műfajjal.