Időről időre újabb kihívó gördül a rajtvonalhoz, hogy megpróbálja leszorítani trónjáról a csúcstartó Mario Kart-sorozatot, azonban eddig egyik sem járt sikerrel. A Microids ezúttal sokak gyerekkori kedvencének törpöntött verdákba ültetett, közkedvelt kék apróságaival igyekszik kiütni a nyeregből a Nintendo bajszos, páncélos és szoknyás ikonjait.

Az idősebb korosztálynak valószínűleg nem kell bemutatni Törpapát, Törperőst, Okoskát, Sziamiaút, Hókuszpókot és a többieket, avagy a belga Peyo (Pierre Culliford) fejéből kipattant, képregény mellett már rajzfilmként, mozifilmként és még videójátékként is megelevenedő Hupikék Törpikéket. A kis kékségek ezúttal siettében összebarkácsolt, személyiségüket tükröző verdákban száguldoznak, kivételesen nem a gonosz varázsló és macsekja elől menekülve, pusztán szórakozásból, egymással versengve Aprajafalván és környékén.

Borsot törpök az orrod alá!

Látvány terén ugyan nem esik le az állunk a játéktól, de alapvetően hozza a sorozat báját, és a kocsik is igazán ötletes módon igazodnak a versenyzőkhöz – Hami járgányának eleje például konkrétan egy kajával teli üst. A pályák is igyekeznek az alapmű emlékezetes helyszíneit idézni, azonban sajnos többnyire elég üresek, sterilek és közel sem vonultatnak fel annyi utalást vagy ötletet, amit az alapmű biztosít. Természetesen előfordulnak rajtuk rövidítők, aranyérmék helyett bogyók, és fegyvereket rejtő ajándékdobozok is, amikkel borsot törhetünk a többi törp orra alá. Az arzenál egész ötletes, még ha nem is merít eleget a forrásból, ráadásul ezeken kívül az összesen 12 választható törpike mindegyike egy sajátos képességgel/fegyverrel is bír.

Tartalom terén egyedül időmérő edzések, specifikus futamok vagy bajnokságok közül válogathatunk – Fun vagy Hyperspeed fokozatban –, melyekből utóbbi összesen négy kupát tartalmaz, amik egyenként négy pályából állnak, plusz megnyithatók tükrözött változataik is. Ezen felül osztott képernyőn akár összesen négyen is összemérhetjük törpjeinket barátainkkal, és ezzel lényegében fel is soroltunk minden lehetőséget. Bocsánat, egy dolog kimaradt, ugyanis teljesítményünkkel fokozatosan aranyos kis matricákat nyithatunk meg, amiket aztán albumba gyűjtve nézegethetünk kedvünkre, bár ezek valószínűleg még a gyerekeknél sem elég ösztönzők az újrázásra.

Törpös Iramban 10.

A vezetési élmény egyébként egész korrekt, a Smurfs Kart gyakorlatilag felvonultatja mindazt, amit a hasonló címektől megszokhattunk. A kanyarokban farolgatva vagy a megfelelő pillanatban elrajtolva plusz löketre tehetünk szert, ugratókról ugrálhatunk és alattomos módokon tehetünk keresztbe riválisainknak, például egy megfelelő ponton elejtett gesztenyehéjjal, egy jól irányzott makkal vagy egy méhecskével.

A Smurfs Kart egy aranyos és könnyed kis versenyzős cím, kedvenc törpjeinkkel, ami nem váltja meg a műfajt, nem is tökéletes, de azért kellemesen el lehet szórakozni vele, főleg társasággal. Jobb lett volna, ha kicsit bátrabban merít az alapanyagból, de azért így is van benne pár érdekes ötlet, még ha tartalom terén elég soványka, a pályák tekintetében pedig sok helyen elég üres is. Az apró negatívumok ellenére azonban nyugodt szívvel ajánljuk a műfaj és a Hupikék Törpikék rajongóinak egyaránt.