Újabb sith cselszövés


Ezúttal is egy sith lesz a háttérben, aki hatalmas erőt akar szerezni és uralomra törni (mi mást...), tanítványával, Tavionnal. A sith, Desann összegyűjtötte a megmaradt birodalmi rohamosztagokat, és elkezdte szervezni a seregét, amibe a sötét jediktől kezdve a jedi rend és a köztársaság nézeteivel egyet nem értő, a sötét oldal által elcsábított személy beállt. A politikusok felfigyeltek eme cselszövésre, aminek nyomába Kyle Katarnt és társát, egyben szerelmét, Jan Orst küldték.

Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast Játékképek

Erő nélkül, fegyverrel


Az előző rész végével kapcsolatban nem akarok semmit elárulni, ezért csak annyit mondok, hogy a játék elején erő és fénykard nélkül kell újra zsoldosként kémkednünk. Fegyvereinkre és eszünkre leszünk utalva az első négy pályán, aztán Kyle-nak szembe kell néznie a sorsával. Újra ki kell tanulnia az erő rejtelmeit, és újra bizonyítania kell rátermettségét. Természetesen egészen jedivé válásunkig nem találkozunk mi sem más fénykardos, a sötét oldalra tért jedivel, így a történet közepe fele kicsit izgalmasabbá is válik a játék.

Fegyvereink nagy része valamilyen lézerpuska, de akad a felszerelésünkben hődetonátor, akna és rakétavető is. Apropó felszerelés! Egy külön opciónk is van, melybe éjjellátót, távcsövet, életerő-feltöltőt, kísérő robotokat és hasonlókat gyűjthetünk.

Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast Játékképek

„Az erő legyen veled!” -- De hol, mennyire és mikor?


A Jedi Outcastban a Kejim bolygótól kezdve egészen a Yavin negyedik holdjáig nagyon sok planétát és űrállomást bejárunk, mire fényt derítünk az igazságra és Desann igazi tervére. A játékot négy nehézségi fokozaton játszhatjuk végig (Padawan, Jedi, Jedi Knight, Jedi Master); minél magasabbat választunk, annál kevesebb életerőnk lesz, kevesebb helyen is tölthetjük fel azt.

És hogy pontosan milyen erők vannak velünk? A legalapvetőbbektől (pl.: lökés, húzás, gyors futás) a jedi erőkön keresztül (életerő feltöltés, sötét erő elleni védekezés) egészen a sith képességekig (villámszórás, fojtás) szinte mindent elsajátíthatjuk. És hogy hogyan? Némelyik pálya végén egy erőpontot kapunk valamelyik képességünkre, vagyis a játékban automatikusan növekednek erőink. A multiplayerben (erről kicsit később) még két képességet kapunk, az életerő-elszívást és az úgynevezett „látást”, amivel átlátunk a falakon, és könnyedén észrevehetjük az ellenfél közeledtét.

S mikor van velünk az erő? Két évvel a Dark Forces második része, a Star Wars saga hatodik epizódja után, mikor Luke megalapította a Yavin IV-en a jedi templomot, ami a játékban kulcsfontosságú helyszín lesz.

Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast Játékképek

Járművekkel könnyű...


Még nem említettem, hogy egy bizonyos pályán lépegetőket kell legyőznünk. A fejlesztők úgy gondolták, hogy ha már fel kell robbantani egy pár kétlábút, miért ne pusztíthatnánk el azt egy másikkal? Igen, ezen az etapon, a játék vége fele beszállhatunk egy ilyen masinába, és azzal csökkenthetjük a rohamosztagosok létszámát. Mindez egy picit olyan hangulatot ad, mikor a lázadók elfoglalnak egy lépegetőt a Return of the Jediben.

Cheatekkel más járműveket is elő tudunk varázsolni, de hogyha egyszerűen csak pusztítani szeretnénk, akkor bárhova odavarázsolhatunk egy kétlábú pusztítót.

Többségben az Erő


A játékban természetesen szerepet kapott a többszemélyes lehetőség is, melyben kapcsolódhatunk online szerverekhez, de pár új offline pályán is megmérettethetjük magunkat. A multiban hét különböző módban vehetünk részt. A szokásos Free For All (mindenki mindenki ellen), Team FFA (két csapat egymás ellen) és Capture The Flag (ahol az ellenséges csapat zászlóját kell megszerezni) mellé még négy játékmód csatlakozott.

A Jedi Masterben egy kard van a pályán; aki felveszi, jedimesterré válik, halálakor pedig eldobja a kardot, így más felveheti. A Holocron FFA a Free For All egy alfaja, mindenki Force Power-ek nélkül indul, ezeket később lehet összeszedni, méghozzá a Holocronok felvételével. A Capture the Ysalamiri ugyanaz, mint a CTF, csak itt jedi-erő nélkül kell helytállnunk, végül a Duel, mely az egyik legnépszerűbb játékmód: egy két résztvevős párbaj, ennek győztese bent marad az arénában, az új kihívó pedig belép.

Mint már említettem, itt olyan erőket is használhatunk, ami az egyjátékos módban nem érhetőek el, ezzel a multiplayert még élvezetesebbé téve.

Star Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast JátékképekStar Wars: Jedi Knight II - Jedi Outcast Játékképek

Szép és jó -- de!


Minden játékban vannak hibák, és természetesen a Jedi Outcast sem kivétel ez alól. Kezdem egyből a mesterséges intelligenciával, ami néha elég idegesítő tud lenni. Emellett ott van a választási lehetőség hiánya, hiszen a régebbi részekben mi dönthettük el, hogy melyik oldal mellé állunk. És ha már 1997-ben, a második részben meg tudták oldani a készítők, hogy az átvezető videók élőszereplősek voltak, amely a hangulatot még jobban fokozta, akkor itt is megtehették volna, már csak a nosztalgia kedvéért is.

Mindezen hiányosságoktól és apró hibáktól eltekintve a játékot bátran ajánlom mindenkinek, annál is inkább, mert még ma is kapható a Star Wars: The Best of PC című kiadásban, négy másik Star Wars játék mellett. Megéri az árát!