A járványügyi helyzet hatására a kertes házban élők nagy részéből hirtelen előtört a mélyen szunnyadó kertész, gazda, földművelő, és a szomszédok is már-már versengve gazolnak és nyírják a füvet – a környékünkön legalábbis biztosan. De mégis hogyan lehetne a következő szintre emelni ezt az újonnan felfedezett hobbit? Hát persze, hogy egy farmszimulátorral!  Az akkortájt még Harvest Moon címen futó sorozat 2003-as, GBA-ra fejlesztett, Friends of Mineral Town alcímű epizódja most, cirka tizenhét évvel később, immáron a Story of Seasons címere alatt tért vissza felújított és modernizált formában, hogy végre virtuálisan is kedvünkre átélhessük a gazdálkodás és vidéki élet minden izgalmát és kihívását. 

Miután Mineral Town polgármestere levélben közli velünk a szomorú hírt, miszerint szeretett nagyapánk elhunyt, és farmját a mi gondjainkra bízta, azonnal felkerekedünk, hogy felmenőnk nyomában gazdaként is szerencsét próbáljunk. Karakterünk létrehozása sok időt nem emészt fel, mivel mindössze négy – két fiú, két lány – variáció közül van lehetőségünk választani, és legfeljebb bőrszínünket, illetve később ruházatunkat módosíthatjuk, így pár pillanat múlva bele is vághatunk a városka és lakói megismerésébe. A gördülékenyebb kezdés érdekében, és az újoncokra való tekintettel a játék a hagyományos mellett egy könnyített Simple módot is felkínál, ami nemcsak egy nagy kupac arannyal pakolja tele tárcánkat, de megnöveli termékeink eladási értékét, gyorsabbá teszi a helyiekkel való barátkozást, és rögtön 18 retket varázsol veteményesünkbe. 

A kötelező bemutatkozásokat követően végre elindulhatunk, hogy felfedezzük az elénk táruló 3D-s világot, amit aranyos, chibiszerű karakterek és állatok népesítenek be. A gazdálkodáshoz szerszámok egész arzenálja áll rendelkezésünkre – kapa, kalapács, kasza, locsolókanna – a különböző feladatok elvégzéséhez, melyek sora folyamatosan bővül, köztük egy pecabottal az üdítő horgászáshoz, vagy épp egy kefével az állatok bundájának tisztán tartásához. Ezeket az eszközöket ráadásul a használatuk során idővel fejleszthetjük is, amitől még hatékonyabbak lesznek – a locsolókanna például egy mező helyett rögtön többet is képes megöntözni –, de olykor elengedhetetlenek is, többek között nagyobb fatönkök vagy kövek eltűntetésénél.  

A földművelés változatos kihívásai mellett nem maradhat el az állattartás sem, így kedvünkre tarthatunk malacokat, csirkéket, teheneket, lovakat és sok mást is, a megfelelő tápokról ás az etetésről pedig természetesen szintén nekünk kell gondoskodnunk. Mineral Town persze farmunkon kívül is bőségesen tartogat alapanyagokat, tennivaló vagy épp kikapcsolódási lehetőségeket, legyen szó egy bányászkalandról, frizbizésről kedvenc négylábúnkkal vagy egy kis lóversenyről. Mivel farmerünk idővel kifogy a szuszból, ez az adott napra valamelyest limitálja lehetőségeinket, bár erejét némileg visszatölthetjük gyümölcsökkel, vagy épp egy kis lazulással a közeli fürdőben, de legrosszabb esetben mindig ott a holnap. Emellett, ahogy évszakokon és más-más időjárási viszonyokon át töretlenül tesszük a dolgunkat, összebarátkozhatunk egyes helyiekkel, vagy akár még annál is közelebbi viszonyba kerülhetünk velük, hogy aztán kis családként folytassuk vidéki életünket.

A Story of Seasons: Friends of Mineral Town egy bizonyos területeken kissé korlátolt, de rendkívül aranyos és szórakoztató farmszimulátor. Ha az ember rákap az ízére, nagyon bele lehet merülni az ültetgetésbe és gondozásba, a város felfedezésébe, a minijátékokba és sok más tevékenységbe, köztük a részemről leggyakrabban űzött halat vagy épp hulladékot tartogató hosszas horgászatokba. A chibi stílus remekül passzol a témához, még ha nem is mindenhol tökéletes, a mechanikákról pedig kedvünkre olvashatunk házikónk könyvespolcát böngészve, ha valamit netán nem értenénk.  A legnagyobb problémám leginkább a navigálással volt, ami több fronton is cserbenhagyott, legyen szó ugyanazon mező sokadik meglocsolásáról, vagy épp a megkérdőjelezhetetlen „ez egy pult” megállapításokról, mikor egy karakterrel próbáltam szóba elegyedni, de drága farmerem ehelyett az előtte álló bútort állt le megvizsgálni. Manapság ugyan elég széles és színes a farmszimulátorok kínálata, de azt hiszem, ezzel a játékkal apróbb hibái ellenére sem nyúlhat mellé senki.