Első menet

A látványvilággal a Street Fighter IV-ben sem volt gond, ám itt a Tekken anime stílusú szereplőit is meg kellett jeleníteni, ráadásul úgy, hogy beolvadjanak az új környezetbe, miközben a régi tulajdonságaikat is megtartják. Eleinte ugyan féltünk, hogy az egymástól homlokegyenest eltérő dizájnok miatt ez nem fog simán menni, de aztán már az intro láttán elégedetten dőltünk hátra. A Street Fighter X Tekken grafikusai kiváló munkát végeztek, Jin, Heihachi és a többiek szuperül mutatnak a 2D-t imitáló köntösben. Nem elég, hogy mindenki elsőre felismerhető, de még a különböző kosztümök is visszaköszönnek a játékban. Az animációk tökéletesen reprodukálják a Tekkenben látott mozdulatokat, és az összes karakter a már megszokott szinkronján szólal meg -- japánul vagy angolul, a szereplők származását figyelembe véve. Egyedül a hátterek és a pályák kidolgozatlansága szembetűnő. Ugyan több szintjük van, és viszonylag nagyok, az alap Street Fighter IV ennél sokkal részletgazdagabb hátterek előtt futott.

Második menet

Persze mit ér a pofás tálalás, ha a játékmenet nem hozza az elvárható szintet. Nos, bár a Street Fighter X Tekken korántsem rossz ezen a téren, tény, hogy finomításra szorul a játék. Először is, az irányítás borzasztóan túl lett bonyolítva. Annak érdekében, hogy a Tekken sorozat harcosai is beleférjenek a miliőbe, megváltoztatták az eddig megszokott leosztást. Eztán sokkal nagyobb szerep jut az analóg karoknak, míg a Street Fighter szériát meghatározó kombók és speciális támadások a háttérbe szorulnak. Mindent lehet itt is, ahogy régen, csak épp nem annyira előnyös, mert az új szereplőgárda a szokványostól eltérő megközelítést követel. Hogy ez negatívum-e, szubjektív, mindenesetre jobban örültünk volna, ha kicsit többet lövöldözhettük volna a tűzlabdákat. Ennél viszont sokkal fájóbb pont, hogy a sok új szereplő miatt a fejlesztők képtelenek voltak teljes mértékben kiegyensúlyozni a játékmenetet. Már az Arcade Editionben is volt pár szupererős karakter, hát még itt. Higgyetek nekünk: nem akartok olyan duóba futni a neten, melynek egyik tagja Yoshimitsu fénykardját forgatja a kezében!

A különböző univerzumok verekedős játékokba oltott keresztezése nem mindig sül el jól, sőt, az esetek többségében hagy maga után kívánnivalót az eredmény. Elég, ha visszaemlékszünk a -- remek első két rész után -- felemás fogadtatásra lelt Marvel vs. Capcom 3-ra, vagy a Mortal Kombat vs. DC Universe-re... izé, utóbbira inkább jobb egyáltalán nem emlékezni. Mindez viszont nem tántorította el a Capcomot és a Namcót, hogy saját nagyágyúikat összeeresszék a ringben. Sőt, a derék japánok annyira bíznak a dolgukban, hogy mindjárt két játékot is bejelentettek ugyanazzal a céllal: hogy egymásnak ugrasszák a Tekken és a Street Fighter legkeményebb harcosait. A nemrégiben új erőre kapott SF lázat meglovagolandó először a Street Fighter X Tekken érkezett, mely annyiban tér el a jövő homályába vesző Tekken X Street Fightertől, hogy a grafikát a Capcom rajzfilmes stílusában keltették életre.

Pontversenyben győzött

Igen, duóval, lévén a szabályok a Tag Tournamentből lettek átemelve. A rendszer röviden leírva úgy néz ki, hogy nem egy, hanem két karaktert kell kiválasztanunk, akik között bármikor válthatunk a bunyó során. Ha egyiküket kiütötték, a meccsnek lőttek, viszont amíg az egyik szereplővel gyepálunk, addig a sérült barátunk életereje szépen regenerálódik. Ennek köszönhetően a játék új stratégiai dimenzióval bővül. A roppant kidolgozott multiplayerben ez sokszorosára emeli a sikerélmény valószínűségét, hisz a kombókban annyira nem jártas, de a szereplőket jól ismerő játékosok is érvényesülhetnek az arénában. A többjátékos mód a Street Fighter X Tekken legerősebb oldala, s bár van egy Arcade egyszemélyes kampány, tulajdonképpen csak egymás mögé fűzött megmérettetéseket kapunk, amiket még épkézláb sztorival sem támogattak meg az alkotók. Talán nem is baj, két ilyen univerzum keresztezését úgysem lehet normálisan megmagyarázni.
 
S hogy kiknek is ajánlható a játék? Nos, egyértelműen azoknak, akik mindkét szériát ismerik és szeretik. Az újak inkább ismerkedjenek a SF IV-gyel vagy a Tekken 6-tal -- utóbbi sajnálatos módon csakis konzolokra jelent meg.