Emlékszem, még gyerekként kaptam el a tévében a Massza című ’80-as évekbeli horror-vígjátékot, és bár mai szemmel nézve az egész mozi inkább vicces, mint ijesztő, 12 éves fejjel napokig csak zseblámpával voltam hajlandó éjjel elbotorkálni a fürdőszobáig. Tudom, butaság, de a keserves kínok közepette üvöltő, elevenen elolvadó áldozatok képe folyton lelki szemeim előtt lebegett... Tanulság: 12 évesen maradjatok a Péntek 13 filmeknél, azok sokkal barátságosabbak!

Minden bizonnyal nem én vagyok az egyetlen, akit megérintett az alkotás, vagy épp a mára méltatlanul elfeledett, ’50-es évekbeli eredeti, a fiatal Steve McQueen főszereplésével -- máskülönben talán sosem készül el a Mutant Blobs Attack, és sosem falhatjuk fel a gonosz tudósok és a pofátlan tévériporterek tucatjait.

A massza visszafoly

A Mutant Blobs Attackről érdemes tudni, hogy elsőként PS Vitára jelent meg, mivel azonban a Sony marokkonzolja sehogy sem akar sikeres lenni, a fejlesztésért felelős DrinkBox úgy döntött, hogy PC-n is elérhetővé teszi a logikai elemekkel tarkított indie platformert. A sztori szerint egy egyetemi laboratóriumban kegyetlen kísérleteket folytatnak, melynek eredménye egy mindenre elszánt, masszaszerű kis lény. Gerinctelen hősünknek egy nap elege lesz az állandó szurikból és lézersugarakból, így megszökik, majd bosszút esküszik az egész emberiség ellen. Az alig pár óra hosszú játék ezt a sikeres megsemmisítő hadjáratot hivatott feldolgozni, és bár könnyen hihetnénk, hogy a Mutant Blobs Attack egy komor játék, valójában az egészet átszövi a fergeteges humor. Mivel beszéd nincs, a játék kizárólag vizuális úton kommunikál, és nincs egy olyan képkocka, amikor ne látnánk valami mosolyra fakasztót. Már a cuki kis masszánk szigorú tekintete is magáért beszél. Most komolyan, ti tudnátok rá haragudni?

Masszából gyúrt játékélmény

Nos, az attól függ. Ha megenné a családotokat és elemésztené az otthonaitokat, akkor elképzelhető, hogy egy icike-picikét megorrolnátok rá. A Mutant Blobs Attack játékmenetének lényege ugyanis nem más, mint a pusztítás. Masszánk apró kis trutyiként kezdi egy kollégiumi laborban, és minél többet eszik, annál nagyobb lesz. Először csak kicsiny dolgokat olvaszt magába, mint pár radír, egy dobókocka, vagy a lefolyó dugója, később viszont akkorára nő, hogy már a mozgósított hadsereg tankjai sem jelentenek számára többet egy vasban gazdag ebédnél. Persze odáig el is kell jutni valahogy, amit a pályatervezői zsenialitás igyekszik megnehezíteni.

A Mutant Blobs Attackben a hangsúly a platformer részeken van, ezeket váltogatják repkedős, logikai, illetve akciószakaszok, kellő sűrűséggel. E kombináció meglepően egészséges elegye garantálja a kihívást -- igaz, a játék nem nevezhető nehéznek, lévén ha meghalunk, szinte ugyanott éledünk újra, sőt, még a klasszikus értelemben vett ellenfelek (nincs túl sok) sem tudnak olyan nagyot sebezni, hogy elmenjen a kedvünk a kalandtól. Lerí a programról, hogy a puszta szórakoztatás volt az alkotók célja, így aki véres verejtékkel szeretne megfizetni a pályavégi statisztikákért, az jobban jár egy Super Meat Boyjal.

Eldugult lefolyó

A Mutant Blobs Attackbe szinte képtelenség belekötni. Tény, hogy alig 3-4 óra alatt végigfuthatunk rajta, de a pályákon elrejtett többi masszahaver megtalálása, a barátaink rekordidejének megdöntögetése, és a minél magasabb pontszám elérése bőven elég hozzá, hogy még egyszer nekiessünk -- arról már nem is beszélve, hogy a játék hangulata még a legsúlyosabb nyárvégi depresszión is könnyedén átlendíti a játékosokat. Az is igaz, hogy a zene végig ismétlődik, de a repetitív muzsika illeszkedik a hangulathoz, szóval annyira mégsem vészes a dolog.

Van azonban valami, ami miatt kénytelenek vagyunk ingatni a fejünket. Mint már írtuk fentebb, a Mutant Blobs Attacket eredetileg PS Vitára tervezték, a konzolnak pedig fontos funkciója az elülső és hátulsó érintőpad. Ezt a szakadékot a PC-s változatban úgy próbálták áthidalni a fejlesztők, hogy miközben a billentyűzettel (vagy az ajánlott kontrollerrel) terelgetjük a masszát, addig egyes platformokat egérrel lökdösünk ide-oda. Ez a hüvelykujjunkkal nyilván nem lenne olyan nehéz, de PC-n sokszor kellemetlen, mert gyakorlatilag két kézzel kell irányítani a játékot, mindezt irtó gyorsan. Persze szó sincs súlyos negatívumról, a Mutant Blobs Attack így is remek játék, de egyben bizonyíték rá, hogy a mozgásérzékelésre kifejlesztett programok nem igazán működnek jól PC-s környezetben. Ennek ellenére mi kimondottan ajánljuk a játékot, hisz mind az ára, mind a tartalma kiváló.