Eddig a megjelenésig viszont kalandos úton jutottunk el. A 2014-ben bejelentett játékot eredetileg a GolemLabs kezdte fejleszteni, ám miután 2017-ben egy szinte játszhatatlan verzió került Steamen Early Accessbe, a THQ Nordic jobbnak látta új kezekbe adni a The Guild 3-at. Így került a program a Purple Lamphez. Ez a csapat lett végül az, amely kipofozta és befejezte a játék fejlesztését, és elhozta nekünk a kész produkciót.

A középkori vállalkozások nehézségei

A The Guild 3 egy különös ötvözete a Sims-féle életszimulátornak és a gazdasági menedzselős programoknak. A játék kezdetén meg kell alkotnunk hősünket, akivel aztán nekiállhatunk saját kis céhünk és dinasztiánk megalkotásának. A kezdeti lépéseket nagyban befolyásolja, hogy milyen skilleket állítunk be magunknak. Tizenkét mesterségből választhatjuk ki a nekünk megfelelőt, és a lehetőségek igen széles skálán mozognak: a farmertől a halászon át a koporsókészítőig terjed a lista.

Ennek megfelelően kell rendeznünk életünk kezdeti szakaszát. Hősünknek a semmiből kell felépítenie a vállalkozását, az alapanyagok megvásárlásával kezdve. A cél természetesen az, hogy a céhünk egy idő után önfenntartóvá váljon, és nekünk csak a jelenlétünkkel kelljen hozzájárulni a munkákhoz. Ehhez azonban pénz kell, hogy embereket alkalmazhassunk és felhúzhassuk a mesterségünket kiszolgáló létesítményeket.

A játék egy másik aspektusa pedig a mindennapi élet. Ha már megvan a biztos anyagi háttér, kezdhetünk párt keresni magunknak, akit néhány bókkal levéve a lábáról az oltár elé állíthatunk. Aztán a nászéjszakát követően – nem, azt nem nekünk kell menedzselni – potty, meg is születik az utód, aki gyorsabban nő, mint a bolondgomba, mert pár játékbeli nap múlva már ott sürög-forog körülöttünk, érett felnőtt emberként.

Növekvő dinasztiánk és a vállalkozásunk hatalmat is biztosít nekünk, így az utunk akár a városi tanácsba is elvezethet. Ám azért az élet nem habos torta, az MI által irányított riválisok folyamatosan megpróbálnak borsot törni az orrunk alá. Persze mi is kitolhatunk velük, például viszály szításával vagy cégük szabotálásával. Már ha lesz rá időnk a családi problémák mellett, ugyanis abból is akad szép számmal. A csemeték kiházasítása sem kis feladat, mert hát nem mindegy, ki kit vesz el, a szerelem meg nem számít, ha üzletről van szó. Márpedig ez kőkemény üzlet. Na, de az se semmi, amikor az örökösünk úgy dönt, lemond az örökségéről, és nekiáll saját birodalma építésének. A büdös kölke!

Inkább lazulós, mint kihívással teli

Ám hiába mindez, a The Guild 3 alapvetően nem nehéz játék, pláne, ha már van tapasztalatunk a gazdasági menedzselős és életszimulátor játékokban. Párt találni hősünknek már-már nevetségesen egyszerű, a cég működését fenntartani meg egy ponton túl inkább csak ujjgyakorlat – de még addig a pontig eljutni sem nehéz.

Persze első ránézésre (meg másodikra is) a menürendszer átláthatatlan, a gazdasági szimulációs rész pedig bonyolultnak tűnhet, de ha végigvisszük az egészen jól sikerült tutorialt, akkor a konkrét játék során nem lesz különösebb gondunk. Ráadásul egy idő után rengeteg folyamatot automatizálhatunk, ezzel lényegében kiherélve a The Guild 3-at, mert innentől nem marad feladatunk, főleg, ha már a házastárs és a gyerekek is megvannak. A váratlan akadályok sem jelentenek nagy problémát, mert a lelépett örökös helyére lehet csinálni újat, a riválisokat meg nem nehéz kezelni – főleg, ha már azelőtt kiiktatjuk őket, hogy a hatalom csúcsára léptünk.

Mindent összevetve a The Guild 3 egy érdekes ötletre alapozott tisztességes iparos munka, ami egy pontig nagyon élvezetes, mókás program. Kellemesen magával ragadó, így nehéz szabadulni tőle, amíg meg nem valósítjuk terveinket, ami mindenképpen a játék előnyére válik. Grafikailag és hangzás terén is rendben van, viszont a menürendszerét valaki átnézhette volna, mert szerintem kész káosz. Hibákat pedig szerencsére nem tapasztaltam, legalábbis semmi komolyat. Szóval, jó játék, amibe érdemes belevágni, ha érdekel a középkor, valamint szereted a nagy szabadságot biztosító gazdasági- és életszimulátorokat. Csalódni biztos nem fogsz, de fel kell készülni arra, hogy ahogy fogynak a célok, a The Guild 3 úgy válik egyre unalmasabbá.