Hasonlóan az előző részhez, itt is Leonardo Da Vinci áll a történet középpontjában, akit előbb meg kell találnunk, hogy segítségével újabb és újabb feladványokat oldhassunk meg, miközben a háttérben már felsejlik előttünk a Borgiák összeesküvése a híres művész ellen. Első feladatunk rögtön az lesz, hogy jussunk ki a börtönből, majd amint ezzel megvagyunk, azonnal állhatunk is neki megfejteni a nyakatekert puzzle feladványokat, amikkel aztán a Castello Estense Ferrarából átnyargalhatunk a jóval békésebb Santa Maria delle Grazie kertjébe, Milánóba.

Ismét öt nagy fejezet áll rendelkezésünkre, és mindegyikbe lazán bele lehet ölni akár több órát is, függően attól, hogy mennyire vág az eszünk, mert itt bizony meg kell ám dolgoztatnunk rendesen a szürkeállományunkat. A The House of Da Vinci 2 az a fajta 3D puzzle játék, ahol találsz egy nagyon szép, reneszánsz védjegyekkel díszített ládát, aminek tetején van egy római számos feladvány. Ha ezt megfejted, akkor a láda kinyílik, és a belsejében találsz egy titkos rekeszt. Ha elforgatod a rajta található kallantyúkat, akkor a rekesz is kinyílik, és előkerül belőle egy mini-puzzle, amit ha megfejtesz, az szintén kinyílik, és csak így juthatsz el egy kulcsfontosságú tárgyhoz.

Kulcs a zárját

A The House of Da Vinci 2 egyértelműen egy szűkebb rétegnek szól, és mivel mobilos applikáció formájában szintén elérhető, gondolom kitalálhattátok már, hogy elsősorban azoknak készült, akik szeretnek pepecselni az ilyesfajta programokkal. Akinek bejött akármelyik The Room, az itt is remekül szórakozhat, hiszen az alapkoncepció nagyjából ugyanaz, csak az ijesztőbb helyszínválasztás helyett ezúttal a reneszánsz Itália szolgáltatja a történet hátterét. Az öreg Leonardo nagy ezermester volt (gondoljunk csak arra, miféle remek szerkezeteket eszkábált Ezionak az Assassin’s Creed 2-ben), lehetetlennek tűnő eszközei és titkos tárolókkal teli vívmányai pedig itt is helyet kaptak. Slusszpoén, hogy ismét van egy speciális lencsénk, az Oculus Perpetua, melynek segítségével nem csupán beleláthatunk a múltba, de vissza is utazhatunk oda az időben. Ennek hála igen sok fejtörő épít a két idősík közötti machinálásra, hiszen például a jelenben csak úgy érhetünk el egy korábban leszakadt hidat, ha a múltban előbb elzárjuk a víz áramlását egy szobornál.

A látványvilág szép, főleg a különféle speciális tárgyak kidolgozottsága érdemel figyelmet, hiszen ezeken még a legutolsó bemetszést is autentikusan oldották meg a készítők. Sajnos azonban mind az átvezetők, mind a szinkronhangok siralmasan gyengék lettek, kész szerencse, hogy ezeket át is lehet lépni. Maga a sztori sem túl nagy eresztés, azért egy picit jobban elmélyíthették volna, sőt a sötétebb hangvétel is jobban állna neki. Szerintem a játék legnagyobb negatívuma – a glitchelő puzzle-ök mellett – szimplán az árazása. Az induló ára 19,99 euró, ami közel 7000 forint, de a mindössze öt fejezetből álló kaland még a maga 9-10 órás játékidejével sem ér ennyit. Akciósan persze érdemes ránézni, ha kedvelitek a műfajt, viszont azzal sem fogtok sokat veszíteni, ha kihagyjátok.