Öreg masina, hiszen azt már jó pár kiegészítő lemezzel ezelőtt megállapítottuk, hogy (egy újabb képzavarral élve) a programozók elhagyták a süllyedő hajót. Hogy ez mennyire így van, azt jól jelzi az első újdonság, amivel az Origin akadálypályáján sikeresen átjutott játékos először szembesül. Miután ugyanis ember nincs már a stúdióban, aki örök mumusunkat, a hosszú töltögetést le tudná rövidíteni, a kreatívok beépítettek egy afféle „hidden object” játékot a töltőképernyőkre: megjelenik egy kép valamelyik EP-ből/SP-ből, neked pedig meg kell találnod rajtuk egy objektumot vagy szereplőt; ha ez sikerül, boldogságponthoz jutsz, amelyet aztán a betöltés végén az aktuális család tagjai egyenlő arányban megkapnak. És hogy ez miért olyan jó dolog? Mert most már nemcsak akkor fogod bámulni ezeket a képernyőket, amikor először és utoljára betöltöd a játékot. Ó nem. Egy játék alatt akár tucatnyiszor is...

Előttem az utódaim

Bizony, tucatnyiszor, ugyanis amint nekiállsz terelgetni simedet, megjelenik a ház előtt egy időutazó, aki meginvitál a jövőbe. Innentől kezdve bármikor ide-oda ugrálhatsz a jelenkor városa és a jövőbeli metropolisz, Oasis Landing között – és ez bizony minden esetben egy-egy újabb betöltést jelent. Mégis megéri a dolog, mert ahogy utaltam rá a bevezetőben, jelen és jövő keveredése egészen izgalmas mókákat tartogat számunkra. Hogy mást ne mondjak, lehet találkozni a leszármazottainkkal, és ez még akkor is nagy „flash”, ha szegények nem a csillogó nagyvárosban laknak, hanem a senkiföldjén, egy viskóban. Jövőbeli játszóterünk azonban rengeteg felfedezni valót kínál: utazhatunk Zefírrel, repkedhetünk hátirakétával, suhanhatunk légdeszkán, ételt szintetizálhatunk magunknak, és álmot programozhatunk éjszakára, hogy frissen, mi több, új képességek birtokában ébredjünk reggel. Igaz, mindehhez nem árt továbbfejleszteni a Modern technológia nevű skillt – ezt azonban aztán a jelenben is hasznosíthatjuk. A jövő berendezései ugyanis otthon is használhatók, így sokkal több időnk marad magunkra, lévén a hanghullám-zuhannyal hamarabb megtisztulunk, sőt a „mindent egybe” fürdővel az ürítés- és tisztaságigényünket egyszerre elégíthetjük ki. Az említett, gyors ételszintetizálással is pikk-pakk megszabadulunk az éhségtől, társaság utáni vágyunkat pedig egy hologramként megidézhető szellemtárssal tudhatjuk le. Persze nem kell állandóan hazarohangálni, Oasis Landingban is letelepedhetsz – így legalább nemcsak a töltőképernyőktől szabadulsz meg, de új karrieredet is egyszerűbben tudod ellátni.

Építs robotsimet!

Igen, új életpályákat is kaptunk, ráadásul mindjárt kettőt. Az egyik a csillagászat, melyben szakosodhatunk is, így asztrofizikusként új bolygókat vagy akár fekete lyukakat fedezhetünk fel, űrkalandorként pedig elutazhatunk a Simulon V planétára, ritka anyagokat begyűjteni. A nagyobb pénzek azonban a botarénában várnak rád; e stadionban robotok csapnak össze, magas karizmájú simed pedig lehet tisztviselő itt, vagy ha a kétkezi munkát részesíti előnyben, botépítő. Ez utóbbi azért is nagyszerű dolog, mert ezen ismeretek birtokában olyan jószágot kalapálhatsz össze magadnak, amellyel eséllyel nevezhetsz be magad is eme megmérettetésre, ráadásul a plumbotok hangolása plusz bevételt is termel számodra. És hogy mi az a plumbot? Afféle android, melyeket te magad szerkeszthetsz meg a simekhez hasonló módon, majd jellemvonásaikat chipekkel bármikor tetszés szerint módosíthatod. E gépembereket aztán eladhatod, de akár családod új tagjává is fogadhatod, hogy ellássa a ház körüli teendőket és társad legyen a mindennapokban.  

A jövő formálója

Jövő és jelen egymásra hatása tehát valóban egészen friss játékélményt kínál, és rengeteg titkot rejt. Elég egy óvatlan lépés, és leszármazottaid akár nyom nélkül eltűnhetnek, az Időkalauz segítségével pedig előállíthatod Oasis Landing utópisztikus vagy akár disztopikus állapotát is – és bármilyen rusnya dolog is utóbbi, azért a mindennapi meteorzáporoknak akad némi előnye is... Ám ha az utókor igazi barátja akarsz lenni, akkor olyan tetteket hajtasz végre, amiért a jövőben szobrot állítanak neked. Ezek feltételeit is megtalálod a kalauzban, bár nem kevés melót igényel a dolog, de megéri hajtani rá, és igaz ez az új életre szóló jutalmakra, a karrierek kiteljesítésére, a plumbotok építésére, programozására és megannyi más okosságra, mókára, amit a Sims 3 legutolsó expanziója kínál. Mert hát a negyedik rész már nem a távoli, hanem a nagyon is közeli jövő, ám hogy mit tartogat számunkra, még homályba vész. Most azért jó lenne egy időkapu – de az őszi megjelenésig simán kihúzhatjuk az eddigi csomagokkal, beleértve az Előre a jövőbe gazdag kínálatát is.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!