Nem véletlen persze, hogy épp e csomagot kaptuk meg ilyen sokára – olyan ez, mint amikor a tehetségkutató-verseny legnépszerűbbjét teszik a show végére, hogy végigülje a néző az egészet, hogy ne kapcsoljon el, miután látta az őt érdeklő egyetlen sztárpalántát. Igaz, ez a sztárpalánta kissé már korosabb, sőt bő öt éve az előző szériában is bemutatkozott, s bár azóta alaposan megváltozott a világ, ő nem annyira... De ne siessünk az értékeléssel, előbb lássuk a produkciót! 

„Változnak az évszakok...”

A csomag legfőbb (sőt, igazából egyetlen...) attrakciója az évszakok megjelenése a hozzájuk kapcsolódó tevékenységekkel, lehetőségekkel, illetve a különféle időjárási hatásokkal. Egy-egy évszak hét napig tart, de ezt a Beállításokban szabadon megváltoztathatod, és akár az örök tél vagy nyár birodalmát is elhozhatod kis világod számára. Természetesen ezzel együtt immár a simek hőérzetére is figyelned kell, hiszen a napon kint felejtett koma felgyulladhat, a hidegben rekedt nyomorult pedig megfagyhat. Sajnos azonban míg a TS2 hasonló expanziójában volt egy hőmérő, amely mutatta emberkéd ezen paraméterét, itt csak a hangulatjelzőkből olvashatod le, ha nagyon melege van vagy épp fázik, ami azért nem ugyanaz. Igaz, az interfész így is kezd túlzsúfolt lenni, de akkor is hiányzik a közvetlen visszajelzés.

A negatív hatások ellen simjeid többféleképpen is védekezhetnek; a legegyszerűbb fedél alá húzódni, de egyéb módszerek is vannak – nyáron jégkása elfogyasztása, úszás, napernyő használata, télen a felöltözés, lévén most is megjelent a „kinti viselet” opció az öltözködésnél, így nagykabátban, sapkában küldheted ki kedvenceidet a zimankóba. Ezeken túl beszerezheted a hideg és a meleg ellen immunitást biztosító bónuszokat, de van két új tulajdonság is, ami nagyobb tűrőképességet biztosít emberednek egy adott hatás ellen. (Jelzem, a sim-műhelyben pár új cucc és az említett öltözködési opció mellett ennyi a nóvum, se új életcél, se más jellemvonás nincs, mint ahogy a boldogságjutalmakat sem mérték bő kézzel a készítők.)

A grafikusok mindenesetre szép munkát végeztek, tényleg hangulatos lett a világ, és számos móka várja embereidet. A nyár a napozás és a pancsolás időszaka; simjeid lebarnulhatnak, és végre beúszhatunk a tengerbe, sőt a medencére ugródeszka is szerelhető, amelyhez egy rejtett jártasság is kapcsolódik, akárcsak a görkorizáshoz, a vizeslufi-csatákhoz, illetve a focizáshoz. Utóbbiak azért is fontosak, mert minden évszakban megrendezésre kerül egy speciális fesztivál, ahol különféle versenyeken vehetsz részt, a nyereményszelvényeket pedig értékes ajándékokra válthatod be. Nyáron hot dog evésben, görkorcsolyázásban, lufidobálásban, kapura rúgásban mérkőzhetnek meg a simek, és ha ezekben megfelelően magas jártasságra teszel szert, ömleni fognak a jegyek, ami akár (a cuccok eladása révén) bevételi forrás is lehet. 

A télhez hasonlóan sok aktivitás kötődik. Ilyen a hódeszkázás és a jégkorcsolyázás (szintén jártassággal), és persze ezekben is megmérkőzhetsz a téli hajcihő idején, de a hócsatázásban is fejlesztheted simedet. Ezen kívül iglut, hóangyalt és hóembert is készíthetsz, illetve van egy új típusú parti is, amelyen a meghívottak megajándékozhatják egymást. A nagy havazásban egyébként akár tanítási szünetet is elrendelhet a hatóság, így aztán a kölyköknek bőven lesz idejük kiélvezni mindezt, és bár a szerelem évszaka a tavasz, a plafon alá felszerelt fagyöngykoszorú alatt egymásra találhatnak a párok.

Ha már szóba került a kikelet, ez egy meglehetősen barátságos évszak, hiszen nem kell a hő- vagy fagyhaláltól tartani (bár a villámok tartogatnak azért meglepetést). Ilyenkor bontják szirmaikat a vadvirágok, melyek között igazán értékes példányok is akadnak, a gyűjtőknek maximum az allergiától kell óvakodniuk a nagy tépkedésben. A tavaszi népünnepélyen is lehet korizni, patkót dobálni, tojást gyűjtögetni, de a legértékesebb nyeremény a táncverseny győztesét illeti. Az emlegetett szerelmesek pedig bebújhatnak a csókfülkébe, és a szerelemtesztelő gépen lemérhetik érzelmeik fokát, illetve immár szerelmeslevelet is lehet küldözgetni egymásnak, sőt online társkereső szolgálat is rendelkezésére áll a magányosoknak – mindezt egy új rendszer foglalja magába, mely a vonzerőre épül, a romantikusabb lelkületű játékosok örömére.

Az ősz már ismét hideg, így jobban figyelni kell simedre, és alkalomadtán felhörpinteni egy jó pohár forró csokoládét a fesztiválon, ahol almahalászó és pitefaló versenyen teheted próbára őt. Ezen időszakban a várost ellepik a falevelek, amelyeket csinos kupacba lehet összegereblyézni (ez egyébként egy újabb izgalmas terep a pároknak...), és persze ilyenkor jön el a „lidérc-nap”, a simek halloweenje. Ekkor emberkéd töklámpást faraghat, tökpitét készíthet, mókás ruhákba öltözhet, a srácok bejárhatják a szomszédságot némi csemegéért, a felnőttek pedig jelmezbált, illetve a hálaadásnapra emlékeztető lakomát rendezhetnek.

Marslakó a mostohám

Kötelező elem az expanziókban egy új karaktertípus megjelenése, és bár ez ismét teljesül, itt sem törték össze magukat a fejlesztők, hiszen a jól bevált földönkívülieket kapjuk vissza, nagyjából az ismerős tulajdonságokkal, azaz a legnagyobb móka velük kapcsolatban, hogy elrabolhatják a ház urát, akit aztán áldott állapotban kapunk vissza. Az idegenek energia helyett agyhullámokat használnak, melyeket egyfajta meditálással tölthetnek fel, esetleg űrsziklákból, sőt van egy képességük, melyekkel leszívhatják más simek társasági, higiéniai és szórakozási mércéit, hogy a sajátjukat töltsék fel velük. Utóbbit egyébként fordítva is meg lehet tenni, segítve a családtagokat, sőt „agykontrollal” még az elromlott háztartási eszközök is megjavíthatók. A marslakók a családi kasszát is növelhetik, egyrészt saját fajuk titkait eladva a katonai bázison, másrészt mellékállásban tesztalanyként a kutatólaborban, illetve egy különleges képesség segítségével a különféle érceket és drágaköveket jobb minőségűre, ergo értékesebbre változtathatják. Új elem viszont az alienek „gyári tartozéka”, a repülő csészealj, melyet fejleszteni is lehet, és amellyel csillagközi utazásokat is tehetsz (ez sajnos csak „rabbit hole” metódus, azaz eltűnik a koma, majd értékes ásványokkal, cuccokkal tér haza), illetve a felszerelt lézerágyúval megszórhatod a környéket vagy haragosodat. 

...s a többi néma csönd

A fentiek tehát nagyjából rendben vannak – ám sajnos ezeken kívül gyakorlatilag semmi mást nem kapunk. Igaz, a TS2-féle Évszakok egyéb dobásai, mint a kertészkedés már alapból benne voltak a TS3-ban, ám míg ott hat új karriert kaptunk, itt egyet sem (leszámítva az alien félállását) – nehéz elhinni, hogy nem tudtak volna a kreatívok kieszelni legalább egy új szakmát. Sajnos új város sincs – illetve ez így ebben formában nem igaz: a településválasztó menüben ugyanis van négy új elem, ám ezeket csak Sim-pontokért vehetjük meg, átszámolva olyan 6-8000 ezer (!) forintért, ezt hadd ne kommentáljam... Pénzért megvehető tárgyakkal amúgy is tele az építési- és vásárlási menü, melyekben azért van egy maréknyi ingyenes cucc is, bár az építkezési lehetőségeink szintén nem bővültek.

Hogy a cikk elején elkezdett analógiát folytassam: a tehetségkutató derék versenyzője sajnos így az utolsó adásokra láthatóan fáradt és leharcolt lett, és bár a fellépés előtt a házi doki igyekezett injekciókkal talpra állítani, mindez rányomja bélyegét előadására. Árnyéka csak önmagának, kevesebbet ad, mint várták tőle rajongói, és bár ők ennek ellenére is bizalmat szavaznak neki, nem tudják leplezni szomorúságukat – ami ha nem is csalódás a szó klasszikus értelmében, mégiscsak hagy az emberben némi tüskét, hiányérzetet. Persze ettől még nyugodtan küldj SMS-t rá, mert legalább a látványtervező és a koreográfus jó munkát végzett...