Formabontó indításként hadd másoljak be egy szakaszt a „Leszáll az éj” kiegészítőről írt tesztemből. „Sajnos ez is meglehetősen bicebóca dolog, ugyanis a koncertlehetőséget a játék véletlenszerűen dobja fel, semmiféle beleszólásod nincs ebbe, holott elvileg erre is meglenne minden saját kezű lehetőség: rádumálhatnád a bulihelyek tulajait, hogy engedje fellépni a srácokat, vagy akár ki is bérelhetnéd a lebuj színpadát – kár, hogy semmi ilyesmi nincs.” És hogy miért e citátum? Nos, mert a Sims 3 legújabb expanziójában pont ezt kapjuk meg: előadóművészeinkkel meggyőzhetjük a szórakozóhelyek tulajdonosait, hogy mi vagyunk az aranytojást tojó celeb, és estéről estére ömleni fog a nép, hogy lássa káprázatos produkciónkat a saját magunk által összedobott díszletben. 

Kate Perry esete David Copperfielddel...

Persze nem ringatom magam abba a tévhitbe, hogy az EA olvassa a PC Gurut, és e sorok láttán csapott a homlokára minden Sims Studio kreatív. Sokkal inkább valószínű, hogy nagyon sok kritikus és játékos fogalmazott meg hasonló gondolatokat annak idején (mert azt ugye feltételezni is sandaság, hogy mindez nekik is eszükbe jutott a fejlesztéskor, de gondolták, adtak elég nóvumot abban a csomagban nekünk, ezt az opciót majd elsütik külön...). Akárhogy is történt, bennem a tesztelés alatt fura képzavar fogalmazódott meg: a Vár a színpad tulajdonképpen a Leszáll az éj kiegészítője, azaz egy expanzió expanziója – bár manapság a játékiparban ennél nagyobb cifraságok is megestek már. 

Kapunk tehát három új karriert (akrobata, bűvész, énekes), amelyek nagyjából ugyanarra a kaptafára épülnek: bevállalod az adott hivatást (pl. az új szomszédság, Starlight Shores parkjának tulajával dumálva), elkezdesz gyakorolni a nyilvánosság előtt borravalóért, majd elmész a meghallgatásokra, és ha ez sikeres, kapsz egy fellépési lehetőséget. Minél magasabb szintre lépsz, annál több trükköt / dalt tanulsz meg, és annál jobb helyre „adhatod el” magad, a karrier csúcsán egész stadionokat megtöltve. 

Ahogy említettem, a színpadképet is magad állíthatod össze, bár a különféle dekorációk és fényeffektek nem kevés pénzbe kerülnek, de minél gazdagabban berendezett a placc, annál nagyobb a siker esélye. Mindehhez kapsz egy új jellemvonást (Színpadra született) és három életcélt. És mielőtt bárki megkérdezné az első bekezdésre reflektálva: nem, a zenészekkel nem lehet ugyanezt eljátszani, azaz ez a pakk is olyan bicebóca, mint mondjuk az Álomállások volt, a simsesek úgy tűnik, már meg se próbálják az új tartalmat beleintegrálni a régi mechanizmusba...

...és a dzsinnel

Az, hogy a kreatívok nem törték össze magukat a gondolkodásban, mutatja az új bónuszkarakter kiléte is. A Sims-expanziók megszokott eleme ugyebár, hogy kapunk egy „vendégművészt”, és nincs ez másképp most sem – az „új” haver a dzsinn. Illetve dehogyis új: őkelmével a franchise mindegyik generációjában találkozhattunk már (TS1: Livin' Large, TS2: Szabadidő, sőt az Xboxos TS2-ben is), és nagyjából ugyanazt kapjuk, mint eddig: naponta egyszer kérhetünk tőle valamit (pénz, szerelem, hosszabb élet, jó hangulat, feltámasztás). Ami tényleg újdonság, hogy ezúttal a kék bőrű szerzetet (amennyiben összehaverkodunk vele) kiszabadíthatjuk a lámpából és hasznos családtaggá fogadhatjuk (egy mozdulattal kitakarítja a teljes házat, többszemélyes kaját tálal, eltüntet egy kellemetlenkedő simet, vagy időlegesen „rabszolgánkká” teszi őt), sőt gyermeket is nemzhetünk vele. Jó ez, szép ez, de ugyanazokat a köröket futni újra és újra... az ember ilyenkor érzi, hogy kezd kifulladni a franchise. 

Díva a postafiókban

A fentiek fényében az igazi újdonságot a közösségi opciók kiteljesítése jelenti. Már eddig is küldhettünk Facebook-oldalunkra „életjeleket”, mostantól kezdve azonban már a játékon belül élhetjük szociális életünket, cseveghetünk, megoszthatunk haverjainkkal bármit – az online játékok legjobb elemit gyúrták tehát egybe a készítők, mindezt pedig még jobban erősíti a SimPort funkció. Ennek segítségével előadóművész simünket elküldhetjük egy barátunk városába turnézni és viszont, azaz mi is fogadhatjuk az ő celebritását. A rendszer hasonlít kissé a klasszikus PBM (play-by-mail) játékmódhoz, hiszen nem szükséges, hogy mindkét fél egyszerre online legyen, az elküldött kérés 24 órán át él, cimborád bármikor „beengedheti” a vendéget, az eredményről értesítést kapsz. A hazatérő sim pedig nem kevés pénzzel gazdagítja a családot, téged pedig pár achievementtel – bizony, ezek is megérkeztek így 2012 elejére a Sims világába, és ezt mindenképp a pozitívumok közé lehet sorolni. A negatívumokat pedig már mindenki ismeri, bár egyre inkább közéjük lehet sorolni azt, hogy a félévente menetrendszerűen érkező pakkok hol több, hol kevesebb tartalmat kínálnak – bár előbbi esetben is inkább a régi, bevált dolgokat kapjuk meg felújítva...

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!