A Sims Studio szigorú terminus szerint melózik, benne van a szerződésükbe, hogy félévente egy új expanzió, és ez alól nincs kibúvó, ha van ötlet, ha nincs, ha van idő rá, ha nincs. Meglátszik ez a kényszer a T3 nemzedékes expanzióján (lásd vonatkozó tesztünket), és sajnos ezen a pakkon is. Bár az összkép nem annyira sötét, mint a középkor, de...

Kötélhúzás

Azt hiszem, nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy a Pirates & Nobles főszereplői a kalózok és a nemesek – konkrétan Aarbyville tengerjáró népe és Tredony kufárlelkű lakói között robban ki egy durva viszály. Az egész egy új küldetéssorozatra van felfűzve, sőt mi több, egy friss ambíciót is kapunk Peacemaker néven, hiszen az acsarkodók téged szemelnek ki békebírónak, így rajtad áll, hogy ügyes diplomataként megpróbálsz semleges maradni és ügyesen lavírozni a két ellenfél között, vagy valamelyikük javára billented a mérleget. Utóbbinak persze vannak előnyei: az egyik oldal anyagi haszonnal csábít (egy speciális, csak céhtagoknak elérhető bolt árukészletét megnyitva előtted), a másik a „tiszteletbeli kalóz” címmel. A „középjáték” a legnehezebb, hiszen ha az egyik félnek kedvezel, a másiknál csökken a reputációd és fordítva – ezt a sajátos kötélhúzást egy kijelzőn is nyomon követheted a bal felső sarokban, ami valóban izgalmassá teszi a játékot. Mindemellett 42 friss achievement is vár rád, amelyek mind az új játékelemekhez és sztorihoz kötődnek, és az összes megszerzéséhez bizony végig kell nyomni a kampányt mindhárom lehetséges befejezéssel, ami jó időre leköti a játékost.

Kalózkirály, fenséges úr

A pakk témája természetesen vörös fonalként húzódik végig a játékon, így nemcsak új sztorivonalat és ambíciót kapunk, de hőseinket, sőt azok otthonát is átöltöztethetjük a két, eltérő stílusnak megfelelően. El kell ismerni, igen jó munkát végeztek a kreatívok (bár a franchise egészére jellemző, hogy a grafikusok és animátorok munkájába nehéz belekötni, ellentétben a programozókkal...); nekem leginkább a „tengeri vonal” jött be, igen kellemes hangulatú kalózbirodalmat dobhatunk össze, a finomkodó, orrfennhordós zsáner nem az én világom, de akinek ez tetszik, az is megtalálja a számítását. Ráadásként két új jellemvonás is bekerült a kínálatba, az egyiket kiválasztva emberünk állandóan a tengerre vágyik, míg a másik a sznobságot erősíti, az igazi mazochisták pedig egy új negatív attribútumot is bevállalhatnak – utóbbiakat természetesen ismét le lehet cserélni egy-egy legendás tulajdonságra a már jól ismert, hozzájuk kapcsolódó spéci küldetés során.

Ládák és karmok

Az expanzió bónuszát (az új elemként megjelenő, hasznos információk megszerzésére használható vallatószék mellett) a kincskeresés és a madáridomítás jelenti (az említett achievementek között persze van jó pár ezekhez kapcsolódó is). Előbbi picit macerás-munkás dolog, elindításához meg kell vásárolni a falu üzletében kapható ásót és a „My First Treasure Map” nevű holmit, ami maga a térkép, ezt elolvasva kapunk egy utalást a kincs helyére (a „terület sok fával” például az erdő széli tisztást jelenti), itt aztán újra és újra a térképre tekintve megtudhatjuk, milyen messze vagyunk a rejtekhelytől. Amennyiben épp felette állunk, nekiállhatunk ásni, és ha szerencsénk van, pénzzel, hasznos/értékes cuccokkal és/vagy újabb térképdarabokkal gazdagodunk -- ám ha nem, régi cimboránk, a veremszörny kék csápja ragadja meg emberünket...

A szárnyasok jópofa pluszt jelentenek a játékmenetben. Előcsalogatásukhoz ugyancsak a falusi boltban kell körülnézni, itt kapható a papagáj (Amazon Parrot), illetve a sólyom (Peregrine Falcon) hívósípja, de ugyanezekre a berendezési tárgyak között megbúvó ültetőfák (perch) megvételekor is szert tehetünk. Magunkhoz szólított kis barátunkat aztán elnevezhetjük, etethetjük, becézgethetjük, sőt, elküldhetjük kincsvadászatra is őkelmét, de akár ellenfeleinkre is ráuszíthatjuk, ami tényleg mókás dolog.

És már megint...

...a piszkos anyagiak. Mert igazán nekem újfent ezzel van bajom. A 7000 forintos árcímkét erős túlzásnak tartom, ár/érték arányában elég nehéz értékelni a pakkot, elvégre ennyi pénzért teljes játékokat lehet kapni, és bármennyire is csábító a két eltérő téma, a többféleképp lezavarható küldetéssor és a fentebb leírt jóságok, jómagam jó szívvel maximum fele ennyit adnék érte. Persze senkit nem akarok lebeszélni róla, mert a tartalom azért eléggé kellemes – aki nagy rajongója a Medievalnak, és már oda-vissza végignyomta az alapművet, a pakk megvásárlásával (az anyagiakat leszámítva) olyan rosszul azért nem jár.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!